Orzechowe curry z kurczaka (GP Malezji)

przez Malwina

Po raz kolejny prezentuję Wam kurczaka w połączeniu z orzechami. Przepis ten jest nie tylko prosty, ale i szybki- idealnie wkomponuje się w rytm zabieganego dnia. Na przygotowanie tego dania potrzebujemy niespełna pół godziny, jest niezwykle proste w wykonaniu i myślę, że zaskoczy Was smakiem. W. posmakowało i to bardzo. Z resztą nie ma co się dziwić- jest wielkim miłośnikiem takich połączeń. W przygotowaniu potrawy pomagał mi nowo otrzymany moździerz- prezent urodzinowy od W.. Cóż dawniej mężczyźni kupowali kobietom kwiaty i czekoladki- teraz na topie są moździerze 😉

Przepis dodaję do akcji GrumkówZ widelcem po Azji, akcji Adrjah F1 od kuchni oraz akcji Karto_flanej- Ekspresowo w kuchni

ORZECHOWE CURRY Z KURCZAKA (MALEZJA)

Składniki (a 3-4 porcje) :
[przepis pochodzi z książki The Compete Book of Hot Spicy Asian Cooking]

  • 1 cebula drobno posiekana
  • 80 ml koncentratu pomidorowego
  • 60 g uprażonych orzechów nerkowca
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 3 ząbki czosnku posiekane
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
  • łyżeczka soli
  • łyżka naturalnego jogurtu
  • pół kilograma piersi  kurczaka pokrojonych w kostkę
  • 300 ml bulionu z kurczaka
  • 45 g uprażonych orzechów nerkowca do przybrania
  • 1/4 szklanki natki z pietruszki do posypania
  • do podania- ryż
Do pojemnika wrzucamy cebulę, koncentrat, orzechy, garam masala, czosnek, skórkę i sok z cytryny, sól, kurkumę i jogurt- miksujemy na gładką pastę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy pastę i podgrzewamy ciągle mieszając przez dwie minuty. Dodajemy kurczaka, smażymy 2-3 minuty dalej mieszając. Wlewamy bulion i smażymy dalej na wolnym ogniu przez 15 minut lub dłużej do momentu aż mięso będzie miękkie a sos zgęstnieje. Wykładamy na talerze, posypujemy orzeszkami i natką. Podajemy z ryżem. 

30 komentarzy
0

Podobne posty:

30 komentarzy

Mm_ajka 10/04/2011 - 5:19 pm

Myślę, że moździerz jest bardzo dobrym i praktycznym prezentem. Ja zawszę bardziej się cieszę, gdy otrzymam jakiś drobiazg do kuchni, niż kwiatki 🙂
a curry wygląda baaardzo apetycznie! Pozdrawiam!

Odpowiedz
wiosenka27 10/04/2011 - 5:24 pm

Wygląda przepysznie:)Chętnie spróbuje jak smakuje ale myslę, że równie wspaniale:)

Odpowiedz
bastamb 10/04/2011 - 5:26 pm

Prezent praktyczny i zapewne sprawił Ci przyjemność, jestem fanką Twoich łatwych i szybkich przepisów…zaciekawiają smaki…muszę zrobić bo kurczaka uwielbiam…pozdrawiam Malwinko!

Odpowiedz
Izka 10/04/2011 - 5:27 pm

Mniam, jak zawsze u Ciebie takie ciepłe dania, zachęcające samym czytaniem tego jakich przypraw i składników użyłaś:) Za mną chodzi obecnie curry ale rybne:)Z nerkowcami super:)pozdrawiam

Odpowiedz
tu-tusia 10/04/2011 - 5:57 pm

Zapowiada się świetnie. A takim moździerzem to bym zdecydowanie nie pogardziła 😉 Kwiatów i czekoladek nie lubię ;P
Pozdrawiam!

Odpowiedz
Doctor 10/04/2011 - 6:00 pm

Ale pyszności! :)Bardzo ciekawe połączenie smaków.

Odpowiedz
Kasia 10/04/2011 - 6:09 pm

Prezent jak widzę trafiony 🙂 Ja najbardziej cieszyłam się z kamienia do pizzy od mojego M. 🙂
Kurczak + orzechy to połączenie, które uwielbiam od czasu spróbowania kurczaka satay i ta Twoja azjatycka wersja też mi się bardzo podoba.

Odpowiedz
Biedr_ona 10/04/2011 - 6:45 pm

Moje ulubione klimaty kuchenne ;-D

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
zauberi 10/04/2011 - 7:01 pm

smakowite danie!

Odpowiedz
nobleva 10/04/2011 - 8:47 pm

Pyszne danie, mniam. Ja bym wolała moździerz od czekoladek i kwiatków 🙂

Odpowiedz
Majana 10/04/2011 - 9:06 pm

Fajowe , podoba mi się!:)
A moździerz przydatna rzecz, cieszę się, że mam 🙂

Uściski:*

Odpowiedz
kulinarne-smaki 10/04/2011 - 9:27 pm

jak zwykle zachwyca

Odpowiedz
Magda 10/04/2011 - 10:06 pm

Nerkowce brzmią tu super, w końcu muszę je dodać do mojego curry. Smaczne zdjęcia 🙂

Odpowiedz
Słodziutkie Okazje 11/04/2011 - 2:30 am

Pyszne danie z kurczaka tak jak to, dla mnie bomba!:)

Odpowiedz
grumko 11/04/2011 - 3:06 am

No ja bym się na prezent w postaci moździerza wcale nie pogniewał;-)
Orzechy fajnie pasują do kurczaka, a i u nas na dniach coś w tych klimatach będzie;-)

Odpowiedz
Grażyna 11/04/2011 - 5:48 am

Ciekawe połączenie smaków.. Chętnie bym zjadła kawałeczek takiego kurczaka 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 11/04/2011 - 7:27 am

Znów moje klimaty 🙂 a co do moździerza – cóż, sama mam takie zboczenie, że wolałabym dostać moździerz, formę do tarty albo nóż do filetowania niż czekoladki 😀

Odpowiedz
żenia 11/04/2011 - 7:52 am

Faktycznie przepis błyskawiczny, a efekt tak pięknie się prezentuje na talerzu:)
Też musze szepnąć słówko o moździeżowym prezencie dla mnie, szkoda tylko że urodziny mam dopiero w grudniu:/

Odpowiedz
Maggie 11/04/2011 - 7:58 am

Uwielbiam takie polaczenia! A kwiaty zwiedna, za to mozdzierz bedzie sluzyl dluuuugo 🙂

Odpowiedz
Paula 11/04/2011 - 9:00 am

do tej pory kurczak z orzechami średnio mi smakował, ale może w końcu się przekonam ? 🙂

Odpowiedz
kikimora 11/04/2011 - 11:38 am

Apetyczne, ciekawe i w moim guście. Uwielbiam wszystko, co z orzechami i garam masala 🙂

Odpowiedz
Kaś 11/04/2011 - 11:53 am

orzechowe? już je lubię. danie wygląda niezmiernie apetycznie

Odpowiedz
Malwina 11/04/2011 - 11:54 am

Żeniu- zawsze możesz sprawić sobie taki prezent sama;)

Maggie- dokładnie, choć nie powiem kwiaty też były (już dawno zwiędły)

Paula- wypróbuj, może się jednak przekonasz, kto wie?

Kikimora- Oj tak garam masala to też jedna z moich ulubionych przypraw;)

Odpowiedz
Ania 11/04/2011 - 12:31 pm

Kolejny smakowity kurczak pobudził moje kubki smakowe:)

Odpowiedz
bryssska 11/04/2011 - 12:52 pm

wygląda super, a że z orzechami to już w ogóle bajka

Odpowiedz
delikatessen 11/04/2011 - 5:50 pm

Rewelacja! Zapisuję do szybkiego wypróbowania:)

Odpowiedz
DaisyDukes 12/04/2011 - 3:54 pm

o tak! Szybko i smacznie, czyli coś w sam raz dla mnie 🙂

Odpowiedz
Emma 25/07/2011 - 8:19 pm

koniecznie muszę spróbować.
nie mam niestety garam masali – mogę ją czymś zastąpić?
pozdrawiam!

Odpowiedz
Malwina 26/07/2011 - 6:07 am

Emmo- a nie masz u siebie w mieście żadnych sklepów z przyprawami? W tej potrawie garam masala jest niestety niezbędna. Jeśli nie masz mogę Ci odrobinę podesłać;)

Odpowiedz
Emma 26/07/2011 - 9:17 am

właśnie nie widuję u mnie w sklepach garam masali, ale w takim razie poszukam. Bardzo podobają mi się Twoje przepisy, dziś robię na obiad Jerk Chicken :).

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies