Roladki wołowe z musztardą francuską w czerwonym winie

przez Malwina

Dziś robiłam mały przegląd nieopublikowanych jeszcze przepisów. Ze zdziwieniem odkryłam, że nie opublikowałam jeszcze zrazów, które robiłam…w ubiegłym roku w drugi dzień świąt Bożego Narodzenia. Do najświeższych więc te roladki nie należą 😉 Ich wykonanie było przekomiczne- miałam je robić ja, a co chwilę do kuchni zaglądała mama, chcąc dorzucić coś od siebie. Mięso podałam z ryżem gotowanym na parze oraz Coleslawem na bazie domowego majonezu. 

ROLADKI WOŁOWE Z MUSZTARDĄ FRANCUSKĄ W CZERWONYM WINIE

Składniki (na około 3 osoby):

  • pół kilograma mięsa wołowego 
  • musztarda francuska z całymi ziarnami gorczycy
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 2-3 małe cebule
  • kilka cienkich plasterków wędzonego boczku
  • sól, pieprz
  • mąka pszenna do obtoczenia roladek
  • liść bobkowy, 5 ziarenek pieprzu, tymianek
  • pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • zasmażka- 2 łyżki tłuszczu, mała cebulka drobno posiekana, łyżka mąki

Mięso kroimy w plastry o grubości 1 cm. Dobrze rozbijamy tłuczkiem (przez folię spożywczą).  Oprószamy solą i pieprzem z każdej strony. Każdy płat smarujemy musztardą (w zależności od wielkości mięsa u mnie około pół łyżeczki). Część zrazów posmarowałam chrzanem. Układamy na nim plasterek boczku, kawałek cebuli i ogórka (ogórki możemy pokroić w podłużne plastry bądź większą kostkę). Dokładnie zwijamy w roladkę i spinamy wykałaczkami. Obtaczamy je w mące. Roladki przesmażamy ze wszystkich stron na patelni. Następnie przekładamy je do rondla z grubym dnem, wlewamy pozostały tłuszcz ze smażenia, wino i całość zalewamy wodą tak aby zakryć całkowicie mięso. Dorzucamy liść bobkowy, ziarenka pieprzu i tymianek. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około godzinę lub dłużej, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem. Roladki wyjmujemy z sosu i odkładamy je na talerz.
Na patelni na 2 łyżkach tłuszczu smażymy drobno posiekaną małą cebulkę, kiedy się zeszkli dodajemy łyżkę mąki i zasmażamy na złoto. Zasmażką zagęszczamy sos (możemy go także zagęścić śmietaną). W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Roladki z powrotem wkładamy do sosu i podgrzewamy. Podajemy z ryżem, kaszą lub ziemniakami.
Roladek nie musimy wyjmować z sosu przed zagęszczeniem, ja preferuję jednak gładki sos bez grudek, w trakcie zagęszczania łatwo też o naruszenie struktury roladek. 





Składniki na sałatkę Coleslaw:

  • mała główka białej kapusty- około 500 g
  • 300 g marchwi
  • 1 duża cebula drobno pokrojona w kostkę
  • 1 żółtko
  • pół łyżeczki musztardy
  • 4 łyżki oliwy  lub oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól, pieprz, cukier
  • ewentualnie mleko lub śmietana

Kapustę drobno szatkujemy, marchew trzemy na tarce na grubszych oczkach. W misce łączymy kapustę, marchew i posiekaną cebulę. Żółtko ucieramy z musztardą. Dodajemy do niego po kropelce oleju ciągle ucierając (ja użyłam trzepaczki). Kiedy powstanie nam gładka masa dodajemy ocet, i przyprawiamy. Jeśli powstały majonez jest zbyt gęsty, rozrzedzamy go mlekiem lub śmietaną. Sos mieszamy z kapustą. Odstawiamy na godzinę. Tę wersję polecam TYLKO i WYŁĄCZNIE kiedy mamy dostęp do dobrych i świeżych wiejskich jajek.
 Do coleslawa robię też sos w wersji szybszej z 150 ml majonezu, łyżki soku z cytryny, 2 łyżek śmietany, cukru, soli i pieprzu.

    20 komentarzy
    0

    Podobne posty:

    20 komentarzy

    Ania 11/04/2011 - 5:49 pm

    Wspaniałe… i do tego z Colesławem. Pycha:)

    Odpowiedz
    kruszyna 11/04/2011 - 6:18 pm

    Pycha, uwielbiam zraziki… z ogóreczkami mniamuśne 🙂

    Odpowiedz
    Lekka 11/04/2011 - 6:35 pm

    Superasty obiadek! I zupełnie mi nie przeszkadza, że ciut… hmm… nieświeży.;)

    Odpowiedz
    aga 11/04/2011 - 6:59 pm

    mmm… jakie smakowite danie:)

    Odpowiedz
    urtica1 11/04/2011 - 7:23 pm

    Świetnie wyglądają 😉 Uwielbiam, i to jeszcze z musztardą. Mmmmm pycha.

    Odpowiedz
    Doctor 11/04/2011 - 7:35 pm

    Pycha! A sałatka… po prostu uwielbiam!:)

    Odpowiedz
    Avelina 11/04/2011 - 7:54 pm

    Proste, a zarazem jakie smaczne jedzenie

    Odpowiedz
    zauberi 11/04/2011 - 7:55 pm

    Fajny obiadek 🙂

    Odpowiedz
    kulinarne-smaki 11/04/2011 - 8:28 pm

    Nazwa mówi sama za siebie a zdjęcia tylko to potwierdzają 🙂

    Odpowiedz
    bastamb 11/04/2011 - 9:26 pm

    …sałatka już zjedzona…pozdrawiam Malwinko…

    Odpowiedz
    Majana 12/04/2011 - 4:27 am

    Pysznie wyglądają te zraziki 🙂 I surówka mniamuśna 🙂
    Pozdrowienia:)

    Odpowiedz
    myniolinka 12/04/2011 - 6:42 am

    bardzo lubię musztardowe sosy! z wołowiną musiało to być wyjątkowo pyszne danie… mniam!

    Odpowiedz
    rain.drop 12/04/2011 - 10:20 am

    To co lubię, czyli pyszna klasyka 🙂 Ja tez robię sama majonez, od lat :)))))))

    Odpowiedz
    bryssska 12/04/2011 - 11:16 am

    fajny przepis

    Odpowiedz
    kabka 12/04/2011 - 2:46 pm

    dokładnie tak samo przygotowujemy zrazy 🙂

    Odpowiedz
    Monica 12/04/2011 - 3:11 pm

    Bardzo eleganckie i dostojne danie 🙂
    Dawno zrazików nie robiłam, a lubię 🙂

    Odpowiedz
    Anucha 12/04/2011 - 4:15 pm

    Od jakiegoś czasu na moje pytanie co jutro na obiad? pada odpowiedź – zrazy:))
    Przepyszny świąteczny obiad, mniam, ale narobiłaś Martyno smaka na zraziki:))
    Pozdrawiam:)

    Odpowiedz
    Malwina 12/04/2011 - 4:40 pm

    Anucha- cieszę się, że moja propozycja Ci się podoba. Tylko wolałabym zostać Malwinną aniżeli Martyną;)

    pozdrawiam

    Odpowiedz
    Biedr_ona 12/04/2011 - 6:59 pm

    Nic tylko się zajadać ;-))

    http://www.przysmakiewy.pl

    Odpowiedz
    Magda 13/04/2011 - 11:46 am

    Lepiej późno niż później 😉 Musiało byc pyszne 😉

    Odpowiedz

    Skomentuj

    * Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

    Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies