Malezyjskie stir-fry z kurczakiem

przez Malwina

Szybka wizyta w Malezji i równie szybkie danie rodem z tych rejonów. Stir-fry z kurczakiem, makaronem i jajkiem. Proste w wykonaniu, interesujące w smaku i do tego idealne w trakcie tygodnia pełnego zajęć. Muszę przyznać, że kuchnia malezyjska do tego stopnia mnie zachwyciła, że wracam do niej stosunkowo często. Niedługo zaprezentuję Wam też kilka przepisów na bułeczki mojego autorstwa- będą między innymi bułeczki razowe z czarnuszką i cebulką- idealne na majówkę.

Przepis dodaję do akcji GrumkówZ widelcem po Azji oraz akcji Kartflanej- Ekspresowo w kuchni. 

STIR-FRY Z KURCZAKIEM (MALEZJA)

Składniki (na 2 porcje):
[przepis pochodzi z książki Malaysian Recipes]

  • 250 g piersi z kurczaka
  • 1 jajko
  • 150 g makaronu jajecznego lub więcej wedle preferencji (ugotowanego wg przepisu na opakowaniu)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 szalotki posiekane w kostkę
  • 2 łyżki pasty chilli
  • 1 papryczka chilli pozbawiona pestek i posiekana (dałam od siebie)
  • łyżka sosu chilli
  • pół łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • sól, pieprz do smaku
  • posiekana dymka do posypania
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekany czosnek i smażymy minutę. Dodajemy szalotkę, świeże chilli i pastę chilli, smażymy kolejne 3 minuty. Wrzucamy kurczaka pokrojonego w kostkę, dodajemy sos sojowy, koncentrat, sos chilli oraz odrobinę soli. Smażymy 8 minut lub do momentu aż mięso będzie dobre. Jeśli całość jest zbyt gęsta dodajemy odrobinę wody. Wrzucamy makaron, smażymy 5 minut mieszając. Na środku patelni robimy wgłębienie, wbijamy jajko i mieszamy, smażymy chwilę aż jajo się zetnie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy dumką.

25 komentarzy
0

Podobne posty:

25 komentarzy

kabka 18/04/2011 - 5:44 pm

wygląda mniam i na pewno jest mniam 🙂 muszę przyznać, że polubiłam Twoją kuchnię!

Odpowiedz
Ania 18/04/2011 - 5:51 pm

Pychotka:)

Odpowiedz
bastamb 18/04/2011 - 6:03 pm

Uwielbiam wszystko co z kurczakiem….pozdrawiam wiosennie…

Odpowiedz
majka 18/04/2011 - 6:09 pm

To ja sie wpraszam :)) Od samego patrzenia jz glodna sie zrobilam.

Buzka.

Odpowiedz
majka 18/04/2011 - 6:10 pm

Mialo byc: juz 🙂

Odpowiedz
goh. 18/04/2011 - 6:31 pm

stir&fry jest super dla zapracowanych kobietek takich jak ja:) fajny przepis:)

Odpowiedz
tu-tusia 18/04/2011 - 6:36 pm

Oj mniam mniam. Dawno nie gotowałam pyszności z tych rejonów świata. Muszę się niedługo skusić 🙂

Odpowiedz
Doctor 18/04/2011 - 6:37 pm

Ale pyszności 🙂 Super pomysł na obiad 🙂

Odpowiedz
obsesjakasiulka 18/04/2011 - 6:39 pm

Interesujące połączeni ;o)

Odpowiedz
kruszyna 18/04/2011 - 6:39 pm

Mniami, aż się głodna zrobiłam 🙂

Odpowiedz
Kaś 18/04/2011 - 6:42 pm

smakowicie wygląda

Odpowiedz
to spice 18/04/2011 - 7:53 pm

Kurczę chyba jestem głodna! Tak się zapatrzyłam w te zdjęcia, że aż mi ślinka pociekła.
Pozdrawiam
Inka

Odpowiedz
Majana 18/04/2011 - 7:53 pm

O,jakie to fajne! Do zrobienia koniecznie:)
Pysznie wygląda. Fajne przepisy wyszukujesz Malwinko:)

Odpowiedz
Maggie 18/04/2011 - 8:14 pm

Takie szybkie potrawy to ja lubie, a jesli do tego pachna i smakuja Azja, to tym lepiej 🙂

Odpowiedz
hania-kasia 18/04/2011 - 8:25 pm

Mniam, danie z serii, jakie lubię. Bardzo apetycznie się prezentuje.

Odpowiedz
delikatessen 18/04/2011 - 8:36 pm

Panno Malwinno, jak zawsze zachwycasz mnie swoimi potrawami. Pycha!

Odpowiedz
Kasinka 18/04/2011 - 9:07 pm

Jestem zwolennikiem kurczaka, a i makaron uwielbiam. Na pewno spróbuję to danie zrobić u siebie, fajne.

Odpowiedz
Słodziutkie Okazje 19/04/2011 - 2:32 am

Pięknie wygląda, podoba mi się:)

Odpowiedz
danusia 19/04/2011 - 7:18 am

pysznie (:

Odpowiedz
zjedz_mnie 19/04/2011 - 8:47 am

Ależ to smakowicie wygląda, super pysznie ;]

Odpowiedz
Magda 19/04/2011 - 9:44 am

Sos sojowy i chili się nie myli 😉 Pyszności!

Odpowiedz
nat. 19/04/2011 - 1:14 pm

Wygląda super i … takie łatwe danie 🙂
Chyba takie uroki kuchni dalekiego wschodu – szybko, aromatycznie, pikantnie i pysznie =)

PS> bardzo ładne talerze 😉

Odpowiedz
bryssska 19/04/2011 - 2:26 pm

chętnie bym się po delektowała takim obiadkiem

Odpowiedz
zjedz_mnie 20/04/2011 - 6:11 am

Wygląda tak, że tylko powielać u siebie. Wdepnie człowiek do Ciebie i już ma danie na obiad ;]

Odpowiedz
Biedr_ona 20/04/2011 - 3:39 pm

EHh.. wszystko takie apetyczne.. i to wykończenie dymeczką.. mniam!

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies