Szybka wizyta w Malezji i równie szybkie danie rodem z tych rejonów. Stir-fry z kurczakiem, makaronem i jajkiem. Proste w wykonaniu, interesujące w smaku i do tego idealne w trakcie tygodnia pełnego zajęć. Muszę przyznać, że kuchnia malezyjska do tego stopnia mnie zachwyciła, że wracam do niej stosunkowo często. Niedługo zaprezentuję Wam też kilka przepisów na bułeczki mojego autorstwa- będą między innymi bułeczki razowe z czarnuszką i cebulką- idealne na majówkę.
Przepis dodaję do akcji Grumków– Z widelcem po Azji oraz akcji Kartflanej- Ekspresowo w kuchni.
STIR-FRY Z KURCZAKIEM (MALEZJA)
Składniki (na 2 porcje):
[przepis pochodzi z książki Malaysian Recipes]
- 250 g piersi z kurczaka
- 1 jajko
- 150 g makaronu jajecznego lub więcej wedle preferencji (ugotowanego wg przepisu na opakowaniu)
- 2 ząbki czosnku
- 3 szalotki posiekane w kostkę
- 2 łyżki pasty chilli
- 1 papryczka chilli pozbawiona pestek i posiekana (dałam od siebie)
- łyżka sosu chilli
- pół łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- sól, pieprz do smaku
- posiekana dymka do posypania
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekany czosnek i smażymy minutę. Dodajemy szalotkę, świeże chilli i pastę chilli, smażymy kolejne 3 minuty. Wrzucamy kurczaka pokrojonego w kostkę, dodajemy sos sojowy, koncentrat, sos chilli oraz odrobinę soli. Smażymy 8 minut lub do momentu aż mięso będzie dobre. Jeśli całość jest zbyt gęsta dodajemy odrobinę wody. Wrzucamy makaron, smażymy 5 minut mieszając. Na środku patelni robimy wgłębienie, wbijamy jajko i mieszamy, smażymy chwilę aż jajo się zetnie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy dumką.
25 komentarzy
wygląda mniam i na pewno jest mniam 🙂 muszę przyznać, że polubiłam Twoją kuchnię!
Pychotka:)
Uwielbiam wszystko co z kurczakiem….pozdrawiam wiosennie…
To ja sie wpraszam :)) Od samego patrzenia jz glodna sie zrobilam.
Buzka.
Mialo byc: juz 🙂
stir&fry jest super dla zapracowanych kobietek takich jak ja:) fajny przepis:)
Oj mniam mniam. Dawno nie gotowałam pyszności z tych rejonów świata. Muszę się niedługo skusić 🙂
Ale pyszności 🙂 Super pomysł na obiad 🙂
Interesujące połączeni ;o)
Mniami, aż się głodna zrobiłam 🙂
smakowicie wygląda
Kurczę chyba jestem głodna! Tak się zapatrzyłam w te zdjęcia, że aż mi ślinka pociekła.
Pozdrawiam
Inka
O,jakie to fajne! Do zrobienia koniecznie:)
Pysznie wygląda. Fajne przepisy wyszukujesz Malwinko:)
Takie szybkie potrawy to ja lubie, a jesli do tego pachna i smakuja Azja, to tym lepiej 🙂
Mniam, danie z serii, jakie lubię. Bardzo apetycznie się prezentuje.
Panno Malwinno, jak zawsze zachwycasz mnie swoimi potrawami. Pycha!
Jestem zwolennikiem kurczaka, a i makaron uwielbiam. Na pewno spróbuję to danie zrobić u siebie, fajne.
Pięknie wygląda, podoba mi się:)
pysznie (:
Ależ to smakowicie wygląda, super pysznie ;]
Sos sojowy i chili się nie myli 😉 Pyszności!
Wygląda super i … takie łatwe danie 🙂
Chyba takie uroki kuchni dalekiego wschodu – szybko, aromatycznie, pikantnie i pysznie =)
PS> bardzo ładne talerze 😉
chętnie bym się po delektowała takim obiadkiem
Wygląda tak, że tylko powielać u siebie. Wdepnie człowiek do Ciebie i już ma danie na obiad ;]
EHh.. wszystko takie apetyczne.. i to wykończenie dymeczką.. mniam!
http://www.przysmakiewy.pl