Soto Ayam- Indonezyjska zupa z kurczakiem

przez Malwina

Zupy na moim stole pojawiają się bardzo rzadko. Od jakiegoś czasu postanowiłam, że będę je stopniowo wprowadzać do naszego menu. Tym samym staram się, by raz w tygodniu obiadkowi towarzyszyła zupa. Jakiś czas temu robiłam malezyjską (swoją drogą- mówi się malezyjską czy malajską?) zupę z kurczakiem. Na tyle posmakowała W. , że zdecydowałam się na kolejną zupę z dodatkiem drobiu i makaronu- mianowicie indonezyjską soto ayam. Ta zupa jest delikatniejsza w smaku i mniej pikantna, równie sycąca, z powodzeniem może stanowić pełen obiad. 

Składniki (na 2-3 spore porcje):
[przepis pochodzi ze strony www.rasamalaysia.com]

  • 1 duża pierś z kurczaka (u mnie około 260 g)
  • puszka mleka kokosowego
  • 700 ml bulionu drobiowego
  • 1 płaska łyżeczka nasion kolendry
  • 1 płaska łyżeczka nasion kuminu
  • 4 szalotki posiekane
  • 3 ząbki czosnku posiekane
  • czubata łyżeczka kurkumy
  • 5-cm kawałek imbiru utartego na tarce bądź posiekanego
  • łyżka soku z cytryny
  • pół opakowania makaronu ryżowego
  • puszka kiełków fasoli mung
  • mini kolby kukurydzy (dałam od siebie)
  • posiekana dymka do posypania
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • czerwone chilli do posypania. 
Kolendrę, kumin, szalotki, czosnek, kurkumę, imbir ucieramy na pastę dodając sok z cytryny. W razie potrzeby dodajemy troszkę wody. W głębokim rondlu rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy pastę i smażymy 2 minuty mieszając. Wlewamy bulion, mleko kokosowe. Kiedy całość się zagotuje dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy 30-40 minut. Doprawiamy do smaku solą (nie dodawałam soli). Makaron przygotowujemy zgodnie  z przepisem na opakowaniu. Do zupy dodajemy odsączone kiełki, makaron, całość przelewamy do miseczek, dekorujemy posiekaną dymką, chilli oraz kawałkami jajka. 

14 komentarzy
0

Podobne posty:

14 komentarzy

arek 19/03/2011 - 5:49 pm

Ja bardzo lubie zupy i za dlugo bez nich nie wytrzymam. Ta zdecydowanie do wyprobowania. Pewniaczek! 🙂 Marze tez o swojej wlasnej "kulinarnej Odysei" ala Rick Stein przez Malezje, Thajlandie, Indonezje, Wietnam itd.

Odpowiedz
wiosenka27 19/03/2011 - 6:14 pm

Niezła zupka:)

Odpowiedz
bastamb 19/03/2011 - 9:11 pm

Świetna zupa i na dodatek makaron ryżowy!!!…u mnie zupa musi być…pozdrawiam Malwinko!

Odpowiedz
obsesjakasiulka 19/03/2011 - 10:07 pm

Ależ ta zupka przepysznie wyglądam- mniaaaaammmmmm.

Dobrze, że my zupożerni jesteśmy.
I kolejny przepis do wypróbowania;o)

Odpowiedz
Majana 19/03/2011 - 10:21 pm

Świetna zupa! Ileż w niej pyszności!
U mnie też zupy rzadko bywają, ale wiosną kiedy tylko pojawia się szczaw i botwinka zaczynam szaleć 😉

Odpowiedz
delikatessen 19/03/2011 - 11:00 pm

Mmmmmm, przepyszne. Zapisuję!

Odpowiedz
tu-tusia 20/03/2011 - 12:01 am

Chyba jednak nasz współlokator będzie musiał znieść zupę, bo patrzę na tą i nie mogę się oprzeć, tak apetycznie wygląda.

Odpowiedz
Tylko Spróbuj 20/03/2011 - 7:49 am

jestem oczarowana wyglądem i składem tej zupy!

Odpowiedz
Maggie 20/03/2011 - 8:01 am

Bardzo mi sie podoba! Zupy z dodatkiem mleka kokosowego naleza do moich ulubionych. Swietne zdjecia, az chcialoby sie zanurzyc lyzke w miseczce 🙂

Odpowiedz
Kuchareczka 20/03/2011 - 8:28 am

Jej, jakie kolory! Wiosna na talerzu!

Odpowiedz
Biedr_ona 20/03/2011 - 8:35 am

Ona nie wygląda tylko przepysznie, z pewnością taka właśnie jest!

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
kulinarne-smaki 20/03/2011 - 8:40 am

Chętnie bym zjadła to cudeńko

Odpowiedz
Grażyna 20/03/2011 - 8:54 am

Apetycznie wygląda 🙂

Odpowiedz
wykrywacz smaku 20/03/2011 - 11:52 am

wygląda świetnie, bardzo lubimy azjatycką kuchnię!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies