Tatterowiec, czyli chleb razowy na zakwasie

przez Malwina
Stefan ma się dobrze i ładnie nam się współpracuje. Ostatnio poczyniłam tatterowiec  z jego udziałem. Teraz już wiem, dlaczego wszyscy tak bardzo zachwycali się tym przepisem. Chleb jest po prostu rewelacyjny! Pięknie pachnie, ma cudownie chrupiącą skórkę, nie kruszy się, jest wilgotny i smakuje wyśmienicie. Zagości u nas na pewno o wiele częściej. 
Z wiadomości z ostatniej chwili- posiadam nowy odkurzacz z czego bardzo się cieszę, mam w końcu ciepłą wodę (tym bardziej się cieszę) i rozwaliłam znów tego samego palca (tu już brak entuzjazmu z mojej strony). Wczoraj przytrzasnęłam go lodówką i rana się otworzyła- w rezultacie dużo krzyku, dużo bólu, troszkę krwi i ponowna przyjemność noszenia opatrunku. Na dniach czeka mnie także ponowna wizyta u lekarza. 

CHLEB RAZOWY NA ZAKWASIE (TATTEROWIEC)

Składniki :
[genialny przepis genialnej znawczyni wypieku pieczywa- Tatter]

  • 400 g zakwasu żytniego płynnego * (np. 150 % hydracji) – dałam zakwas o hydracji 100%
  • 150 g wody ** 
  • 100 g mąki żytnej lub pszennej razowej (dałam żytnią typ 2000)
  • 300 g mąki pszennej chlebowej (u mnie typ 650)
  • 1  łyżka soli morskiej
  • 1 łyżeczka demerary
* jeśli zakwas jest młody można dodać jedną łyżeczkę suszonych drożdży (ja dałam 1/4 łyżeczki)
** ilość użytej wody zależy od rodzaju użytych mąk oraz gęstości zakwasu 
Wszystkie składniki mieszamy- ciasto jest lepkie i luźne. Odstawiamy na godzinę by wyrosło. Znów krótko mieszamy, przekładamy do foremki wysmarowanej oliwą i wysypanej otrębami. Wierzch ciasta smarujemy oliwą, przykrywamy naoliwioną folią i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na kilka godzin. Ciasto ma rosnąć wolno, uważamy by nie przerosło. U mnie czas ten wyniósł około 3 godzin. Przed pieczeniem chleb posypujemy ulubionymi dodatkami- ja posypałam makiem. Wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę na 200 stopni i pieczemy godzinę. Kiedy piekarnik osiągnie temp. 200 stopni, jego ścianki i chleb spryskujemy zimną wodą. Chleb możemy także dopiekać po godzinie bez formy. 

19 komentarzy
0

19 komentarzy

Maggie 18/03/2011 - 5:40 pm

Ty to masz szczescie, Malwinno… 😉
A tatterowiec w twoim wykonaniu wyglada zachwycajaco! To jeden z moich ulubionych przepisow na chleb i tez czesto do niego wracam.

Odpowiedz
Anonimowy 18/03/2011 - 6:09 pm

O tak, pięknie współpracuje ten Stefan! Ach, jakiż bochenek! A Tobie, Malwinno, z całego serca współczuję. Oby szczęście zaczęło Ci dopisywać w pełni! 🙂

Odpowiedz
Edyta 18/03/2011 - 6:21 pm

Piękny chlebek! Przymierzam się do niego już od jakiegoś czasu.. Twój wygląda bardzo zachęcająco. Pozdrawiam!

Odpowiedz
Biedr_ona 18/03/2011 - 6:43 pm

Mhmh.. wygląda zdrowo.. i do tego pysznie 😉

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Arvén 18/03/2011 - 6:47 pm

Cieszę się z odkurzacza, ciepłej wody i pięknego chleba – natomiast palca współczuję i życzę szybkiej poprawy 😉

Odpowiedz
Kaś 18/03/2011 - 7:27 pm

robiła, potwierdzam jego rewelacyjność 🙂 piękn

Odpowiedz
Kaś 18/03/2011 - 7:28 pm

robiła, potwierdzam jego rewelacyjność 🙂 piękny bochenek

Odpowiedz
Anonimowy 18/03/2011 - 8:11 pm

domowy chleb jest najlepsiejszy!

Odpowiedz
Majana 18/03/2011 - 9:37 pm

Ten chleb jest pyszny! 🙂 Też go robiłam, jeden z najsmaczniejszych chlebków 🙂

Odpowiedz
kulinarne-smaki 18/03/2011 - 10:25 pm

I mi się podoba. Uwielbiam chlebki o takiej fakturze

Odpowiedz
tu-tusia 18/03/2011 - 10:42 pm

Zawsze ten chleb wydawał mi się zbyt razowy jak na moje gusta, bo wolę raczej lekko razowe pieczywo, ale chyba mnie skusiłaś i poczynię ten chleb przy najbliższym pieczeniu jak tylko wrócę od rodziców 🙂 apetycznie wygląda 🙂

Odpowiedz
Wiewióra 19/03/2011 - 7:15 am

Chleb cudny a palec biedny 🙁 mam nadzieję, że będzie niebawem wszystko dobrze 🙂

Odpowiedz
Tilianara 19/03/2011 - 9:08 am

Ten chleb to już klasyka – zawsze miło na niego popatrzeć i zawsze wiadomo, że wyjdzie 🙂

Odpowiedz
Grażyna 19/03/2011 - 11:04 am

Wspaniały wypiek. 🙂

Odpowiedz
Paula 19/03/2011 - 11:11 am

z masełkiem byłby wymarzony 🙂

Odpowiedz
Kubełek Smakowy 19/03/2011 - 12:31 pm

Ależ on piękny… Chleb wymarzony.

Odpowiedz
flusso 19/03/2011 - 1:39 pm

Piękny bochenek 🙂

Odpowiedz
Bea 21/03/2011 - 12:15 pm

I ja w nadmiarze zakwasu pieke Tatterowca 😉
Piekny chleb Malwino! Zdjecia rowniez 🙂

Pozdrawiam!

Odpowiedz
Małgosia 22/03/2011 - 9:44 am

Sliczny – taki jak powinien byc 🙂 Chociaz powiem ci, ze nadprodukcji zakwasu moglas w prosty sposob uniknac 😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies