Katsu-Sando

przez Malwina
Sandwich z tonkatsu
Katsu-Sando to sandwich przygotowany z dodatkiem tonkatsu, czyli kotleta schabowego panierowanego w panko. Panierka z dodatkiem panko jest bardziej chrupiąca, aniżeli ta przygotowana z bułki tartej. Do katsu-sando używa się sosu tonkatsu. Można użyć gotowego sosu, który zakupicie w sklepach z artykułami orientalnymi lub przygotować taki sos samodzielnie. Moja wersja sosu jest dość uproszczona, jednak pomimo tego bardzo smaczna. Oczywiście zamiast sosu tonkatsu możecie użyć nawet majonezu. Wszystko zależy od Waszych osobistych upodobań. Jeśli zdarza Wam się od czasu do czasu jeść w pracy lub szkole kanapki z kotletem schabowym, wypróbujcie japońską wersję takich sandwichy. Dodatkowo świetnie prezentują się w bento. 
Mój Tonkatsu Sandwich wzbogaciłam o dodatek chrupiącej sałaty. Dobrze sprawdzi się także poszatkowana kapusta (doprawiona majonezem, solą i pieprzem). Kromki chleba możecie przed złożeniem kapanek opiec na suchej patelni lub w tosterze.  Ja tego nie robiłam, katsu-sando przygotowałam bowiem do pracy i miało być jedzone kolejnego dnia rano. 


Kanapka z kotletem schabowym
KATSU-SANDO
Projekt Sandwich #21
Śniadanie Mistrzów #150
Składniki (na 2 sandwiche):

  • 2 plastry schabu bez kości o grubości około 10-15 mm
  • sól i pieprz
  • 1 jajko
  • panko do panierowania
  • 4 kromki pieczywa
  • kilka liści chrupiącej sałaty (np. rzymskiej)
  • sos: 4 łyżki dobrej jakości ketchupu, pół łyżeczki gładkiej musztardy, 1 łyżeczka cukru pudru, 2-3 łyżeczki jasnego sosu sojowego 
Plastry schabu rozbijamy cienko tłuczkiem przez folię spożywczą. Każdy plaster przyprawiamy solą i pieprzem. Jajko roztrzepujemy widelcem, każdy plaster mięsa obtaczamy w jajku a następnie w panko. Na patelni rozgrzewamy większą ilość oleju (panierka z panko wymaga smażenia w większej ilości oleju, w trakcie smażenia pęcznieje i staje się chrupiąca). Smażymy kotlety z obu stron na rumiano. Odkładamy na papierowy ręcznik. Składniki sosu dokładnie mieszamy. Każdą kromkę smarujemy sosem (chleb możecie wcześniej pozbawić skórki.), na dwóch układamy liście sałaty, kotleta. Przykrywamy pozostałymi kromkami. 
*Na zdjęciach znajdują się przekrojone sandwiche ułożone jeden na drugim. Oczywiście każdy zajadamy oddzielnie 🙂

Czas przygotowania: 10 minut.

2 komentarze
0

Podobne posty:

2 komentarze

Magda C. 19/04/2014 - 7:13 pm

Świetnie wyglądają 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 30/04/2014 - 11:04 am

Patrz jak kanapka z schabowym może się nazywać:) ….. bardzo lubie kanapki z kotletem … schabowym, mielonym, z piersi kurczaka ….mniami:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies