Kurczak po myśliwsku

przez Malwina
Kurczak z pieczarkami po myśliwsku
Kurczak po myśliwsku
Zapiski z pewnej rozmowy:
Ja: muszę się pochwalić, Połówek schudł 13 kilogramów 
M: wiesz co, ja to się nie dziwię, na blogu same warzywne paćki, nawet porządnego obiadu nie ugotujesz

Jak widać niektórzy dbają o mięsny wymiar Filozofii Smaku 😉
Po „warzywnych paćkach” zapraszam Was na solidny obiad. Tym razem przygotowałam kurczaka po myśliwsku – z dodatkiem pieczarek, pomidorów i wytrawnego czerwonego wina. Autorem oryginalnego przepisu jest niezawodny James Martin
Kurczak po myśliwsku
KURCZAK PO MYŚLIWSKU 
Składniki (na 2 spore porcje):
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 cebula pokrojona w kostkę lub piórka
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 250 g małych pieczarek, oranych i oczyszczonych
  • pół lampki czerwonego wytrawnego wina
  • pół puszki siekanych pomidorów (200 g) lub przecieru (passata)
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 300 ml wywaru z kurczaka (u mnie rosół na korpusie z kurczaka)
  • płaska łyżka mąki do zagęszczenia sosu

Przygotowanie:

Każdą pierś kroimy na 2-3 części. Możecie też pokroić mięso w grubszą kostkę. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, obsmażamy na patelni na patelni z obu stron i odkładamy na talerz. Na patelnię wrzucamy cebulę, smażymy kilka minut, aż zrobi się miękka. Dodajemy czosnek, smażymy minutę. Kolejno wrzucamy pieczarki (większe kroimy w plastry), krótko obsmażamy. Wlewamy wino, dodajemy pomidory i bulion, zagotowujemy. Dokładamy mięso i tymianek. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 15-20 minut.
Mąkę mieszamy dokładnie z niewielką ilością wody lub zimnego bulionu (tak, by nie było grudek). Dodajemy ją do sosu (możecie przetrzeć ją przez sito) i gotujemy 2-3 minuty, aż całość zgęstnieje. Pod koniec sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
Kurczaka po myśliwsku podajemy z dodatkiem kaszy (gryczanej, jęczmiennej) lub pieczywa. 

Czas przygotowania: 30 minut.

26 komentarzy
0

Podobne posty:

26 komentarzy

urszula_d73 21/01/2011 - 5:16 pm

Smakowita porcja porządnego obiadu, a jeszcze z kaszą gryczaną, super,
pozdrawiam;)

Odpowiedz
Ewam 21/01/2011 - 5:24 pm

hahah…to ja tez chetnie zjadlabym taka packe!!bo wyglada pysznie,a polaczenie kaszy z czymkolwiek to dla mnie rewelka!uwielbiam wszystkie kasze.No i gratuluje efektow odchudzania.

Odpowiedz
shinju 21/01/2011 - 5:28 pm

Uśmiałam się. No niedobra Ty, tak męczyć chłopaka 😛 😛 😛

Fajny kurczak 🙂 Paćki warzywne też były fajne 😀

Odpowiedz
Karolina 21/01/2011 - 6:05 pm

Same pyszności u Ciebie 🙂 Robiłam kiedyś podobne, ale bez wina. Czas wypróbować Twoją wersję 🙂

Odpowiedz
grumko 21/01/2011 - 6:18 pm

To i ja się dołączę do tych podziękowań za mięsny wywar tego bloga;-)
Choć od czasu do czasu papki też lubię;-)

Odpowiedz
Karmel-itka. 21/01/2011 - 6:32 pm

mniam, mniam, mniam.
po prostu ślinka leci!

Odpowiedz
kulinarne-smaki 21/01/2011 - 6:48 pm

jeśli chodzi o mnie to ja takie "paćki" mogłabym jeść codziennie 🙂

Odpowiedz
Paulina 21/01/2011 - 7:18 pm

Gratuluję determinacji Twojego mężczyzny. A kurczak wygląda tak apetycznie… mmmm

Odpowiedz
lo 21/01/2011 - 7:20 pm

Uwielbiam takie warzywne "paćki", ale z przyjemnością zjadłabym takie mięsko pływające w tym sosie.

Odpowiedz
magda k. 21/01/2011 - 7:57 pm

danie prezentuje się obłędnie smacznie 🙂
gratulacje dla W. 13 kg to bardzo godny wynik, coś jest w tym naszym blogowaniu, odkąd zaczęłam blogować mój M, też schudł dobre 20kg 🙂

Odpowiedz
Jola 21/01/2011 - 8:21 pm

delicious 🙂

Odpowiedz
Atria C. 21/01/2011 - 9:55 pm

Mój Pan na szczęście chętnie je warzywa i nie-mięsne dania (po które czasem sięga w pracy) a jeśli ma ochotę na mięso, to najczęściej curry:) A je chętnie co podam, nawet brukselkę:)

Trzymaj się!:)

Odpowiedz
bastamb 22/01/2011 - 6:58 am

No to podziwiam 13 kg…ja tylko 7 kg….a wszystkie Twoje dania są świetne…nie jeden chciałby tak jeść…pozdrawiam….

Odpowiedz
Malwina 22/01/2011 - 7:13 am

Atria C. – u mnie niestety mięso musi być obowiązkowo, do warzyw długo go nakłaniałam, i czasem sam poprosi o jakąś warzywną sałatkę. Ale co jak co – jak słyszy słowo kalafior, brukselka- dostaje dreszczy;)

bastamb- dziękuję i również gratuluję sukcesu;)

Odpowiedz
Majana 22/01/2011 - 8:37 am

Lubię Twoje warzywne i miesne propozycje!:)
A W. gratuluję wyniku! :)) Super:)
Pozdrowienia:)

Odpowiedz
Wiewióra 22/01/2011 - 9:50 am

Pysznie wygląda ten kurczaczek. Miło, ze Twój W. docenia to co pitrasisz. Mój Małżon jest pod tym względem bardzo wybredny. Pozdrawiam cieplutko.

Odpowiedz
Kaś 22/01/2011 - 10:02 am

genialnie wygląda ten kurczak w sosiku. żeby mnie tak ktoś rozpieszczał kulinarnie 🙂

Odpowiedz
delikatessen 22/01/2011 - 11:00 am

Mmmmmm… wygląda bardzo ładnie:) Pozdrawiam!

Odpowiedz
cudawianki 22/01/2011 - 11:39 am

hahahaha… milo jak ktos tak dba o Faceta! 😉 a kotlet pyszny, zapisuje do sprobowania!

Odpowiedz
Lady Aga 22/01/2011 - 1:49 pm

Mój też musi mieć mięcho:) Warzywa muszę przemycać. Kurczak wygląda przepysznie!

Odpowiedz
Paula 22/01/2011 - 3:52 pm

hehe, dobre. sama nie wiem, czy lepsze te "paćki", czy mięsko 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 22/01/2011 - 4:10 pm

Fajny ten kurczak po myśliwsku! Chyba skorzystam z wyszukanego przez Ciebie przepisu. Dzięki:) Pzdr Aniado Ps. Ależ to fajnie, że kasza gryczana gości coraz częściej na talerzach blogowiczów:)

Odpowiedz
grazyna 22/01/2011 - 5:08 pm

Pyszny ten kurczak, ale i Twoje dania warzywne podobają mi się 🙂

Odpowiedz
Edith 22/01/2011 - 5:12 pm

wygląda świetnie 🙂 choć osobiście nie przepadam za kurczakiem w postaci udek i pałek 😉 szczególnie pięknie prezentuje się cała pieczarka 🙂

Odpowiedz
nobleva 22/01/2011 - 11:36 pm

Oj, obśmiałam się 🙂 Danie wspaniałe wprost 🙂

Odpowiedz
Lekka 30/01/2011 - 1:02 pm

Komentarz był z zazdrości – przedłużasz swojemu facetowi życie…
Uściski

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies