Nienawidzę marnować jedzenia. Bo jeśli wyrzucam coś, co wcześniej kupiłam, jest to jednoznaczne z tym, jakbym podeszła do kosza na śmieci i wrzuciła do niego np. banknot o nominale 20 zł. Jednak często nie mamy pomysłu, co zrobić z resztką zalegającej w lodówce wędliny, sera, czy warzyw. Idealnym rozwiązaniem są zapiekanki z dodatkiem makaronu. Są niedrogie, smaczne i możemy dodać do nich to, na co tylko mamy ochotę.
ZAPIEKANKA Z MAKARONEM I SZYNKĄ
Składniki (na 2 porcje- forma 12x 24 cm)):
- 200 g dowolnego makaronu
- 200 g wędliny (u mnie drobiowa)
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 200 ml śmietany 12%
- 100 g tartego sera (na małych oczkach)
- 1 papryka
- 2 małe jajka
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka w proszku, chili mielone, ew. zielona czubrica
- do posypania- mozzarella lub inny ulubiony ser
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy. Wędlinę i paprykę kroimy w kostkę. Jajka dokładnie roztrzepujemy widelcem, łączymy ze śmietaną, czosnkiem i serem. Sos doprawiamy przyprawami wg. własnego uznania. Makaron łączymy z papryką, wędliną, dodajemy masę jajeczno-serową i dokładnie mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Pieczemy około 30 minut. Na 5-8 minut przed końcem pieczenia posypujemy dodatkowym serem. Zostawiamy w formie przez 10 minut i dzielimy na porcje.
Uwagi:
- jeśli makaron zacznie się przypalać, przykrywamy naczynie folią aluminiową (może być to wynikiem dodania zbyt małej ilości sosu do zapiekanki)
- możemy do zapiekanki użyć dowolnych dodatków- blanszowanych brokułów, fasolki szparagowej, marchewki, zielonego groszku, czy kukurydzy (możemy użyć także warzyw konserwowych)
- jeśli chcemy wykorzystać do niej mięso, najpierw musimy je usmażyć a następnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym
Zapiekanka, którą widzicie na zdjęciach piekła się przez pół godziny- dodałam do niej niestety zbyt małą ilość sosu i makaron lekko się przypalił (może to być też winą kombiwaru, w którym ją piekłam).
Czas przygotowania: 50 minut
17 komentarzy
pycha! ja dodałam curry 😉
@Ulu- cieszę się, że Ci smakowało;) wieki jej nie robiłam;)
Ekonomia przede wszystkim! ja też kombinuję by nic się nie zmarnowało, a zapiekanki są do tego super
Szukałam zapiekanki, do której składniki miałabym akurat w lodówce. I mam szczęście, bo zostało mi w niej akurat to samo co tobie. 🙂
Pyszna zapiekanka!Uwielbiam ją, dzięki za przepis
Dziś ją wypróbuję. Ciekawe jak w smaku… Chciałam wykorzystać, to co miałam w lodówce i mam nadzieję, że mój facet będzie zadowolony (choć nie przepada za makaronowymi zapiekankami).
Mam nadzieję, że posmakuje. Mój Połówek akurat makaronowe zapiekanki bardzo lubi;)
A można dodać do takiej zapiekanki pieczarki?
Oczywiście;)
A czy można dodać jogurt naturalny lub grecki zamiast śmietany? 🙂
Tak, oczywiście.
dzisiaj zrobilem i powiem tylko tyle PYCHOTA !!!!!!!!
🙂
czy może być bez papryki bo bardzo nie lubie??
Możesz ją pominąć i dodać inne ulubione dodatki
bardzo smaczna, dzieki za ten przepis:) uzylem szyneczki do Kani i moge ja smialo polecic.
Dobry sposób na wykorzystanie resztek ,ja dodałam tez pieczarki Smakowała