Zapiekanka z makaronem i szynką

przez Malwina

Nienawidzę marnować jedzenia. Bo jeśli wyrzucam coś, co wcześniej kupiłam, jest to jednoznaczne z tym, jakbym podeszła do kosza na śmieci i wrzuciła do niego np. banknot o nominale 20 zł. Jednak często nie mamy pomysłu, co zrobić z resztką zalegającej w lodówce wędliny, sera, czy warzyw. Idealnym rozwiązaniem są zapiekanki z dodatkiem makaronu. Są niedrogie, smaczne i możemy dodać do nich to, na co tylko mamy ochotę. 

ZAPIEKANKA Z MAKARONEM I SZYNKĄ 
Składniki (na 2 porcje- forma 12x 24 cm)):
  • 200 g dowolnego makaronu
  • 200 g wędliny (u mnie drobiowa)
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 200 ml śmietany 12%
  • 100 g tartego sera (na małych oczkach)
  • 1 papryka 
  • 2 małe jajka
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka w proszku, chili mielone, ew. zielona czubrica
  • do posypania- mozzarella lub inny ulubiony ser
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy. Wędlinę i paprykę kroimy w kostkę. Jajka dokładnie roztrzepujemy widelcem, łączymy ze śmietaną, czosnkiem i serem. Sos doprawiamy przyprawami wg. własnego uznania. Makaron łączymy z papryką, wędliną, dodajemy masę jajeczno-serową i dokładnie mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Pieczemy około 30 minut. Na 5-8 minut przed końcem pieczenia posypujemy dodatkowym serem. Zostawiamy w formie przez 10 minut i dzielimy na porcje. 

Uwagi:
  •  jeśli makaron zacznie się przypalać, przykrywamy naczynie folią aluminiową (może być to wynikiem    dodania zbyt małej ilości sosu do zapiekanki)
  • możemy do zapiekanki użyć dowolnych dodatków- blanszowanych brokułów, fasolki szparagowej, marchewki, zielonego groszku, czy kukurydzy (możemy użyć także warzyw konserwowych)
  • jeśli chcemy wykorzystać do niej mięso, najpierw musimy je usmażyć a następnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym 

Zapiekanka, którą widzicie na zdjęciach piekła się przez pół godziny- dodałam do niej niestety zbyt małą ilość sosu i makaron lekko się przypalił (może to być też winą kombiwaru, w którym ją piekłam).

Czas przygotowania: 50 minut

17 komentarzy
0

Podobne posty:

17 komentarzy

ula 17/08/2011 - 4:39 pm

pycha! ja dodałam curry 😉

Odpowiedz
Malwina 17/08/2011 - 5:49 pm

@Ulu- cieszę się, że Ci smakowało;) wieki jej nie robiłam;)

Odpowiedz
wilczyca-Aga 27/09/2011 - 9:49 am

Ekonomia przede wszystkim! ja też kombinuję by nic się nie zmarnowało, a zapiekanki są do tego super

Odpowiedz
Pluskotka 15/11/2011 - 10:09 am

Szukałam zapiekanki, do której składniki miałabym akurat w lodówce. I mam szczęście, bo zostało mi w niej akurat to samo co tobie. 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 31/03/2012 - 4:53 pm

Pyszna zapiekanka!Uwielbiam ją, dzięki za przepis

Odpowiedz
Anonimowy 04/06/2012 - 1:22 pm

Dziś ją wypróbuję. Ciekawe jak w smaku… Chciałam wykorzystać, to co miałam w lodówce i mam nadzieję, że mój facet będzie zadowolony (choć nie przepada za makaronowymi zapiekankami).

Odpowiedz
Malwina 04/06/2012 - 1:25 pm

Mam nadzieję, że posmakuje. Mój Połówek akurat makaronowe zapiekanki bardzo lubi;)

Odpowiedz
Anonimowy 29/10/2012 - 1:11 pm

A można dodać do takiej zapiekanki pieczarki?

Odpowiedz
Malwina 30/10/2012 - 6:42 am

Oczywiście;)

Odpowiedz
Anonimowy 24/04/2013 - 7:47 pm

A czy można dodać jogurt naturalny lub grecki zamiast śmietany? 🙂

Odpowiedz
Malwina 25/04/2013 - 6:06 am

Tak, oczywiście.

Odpowiedz
Anonimowy 28/04/2013 - 11:42 am

dzisiaj zrobilem i powiem tylko tyle PYCHOTA !!!!!!!!

Odpowiedz
Malwina 29/04/2013 - 4:40 am

🙂

Odpowiedz
Agnieszka Sz 18/06/2013 - 6:19 am

czy może być bez papryki bo bardzo nie lubie??

Odpowiedz
Malwina 18/06/2013 - 6:20 am

Możesz ją pominąć i dodać inne ulubione dodatki

Odpowiedz
Anonimowy 30/05/2014 - 1:43 pm

bardzo smaczna, dzieki za ten przepis:) uzylem szyneczki do Kani i moge ja smialo polecic.

Odpowiedz
Puszek 24/09/2014 - 5:25 pm

Dobry sposób na wykorzystanie resztek ,ja dodałam tez pieczarki Smakowała

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies