Minestrone alla milanese

przez Malwina
Minestrone alla milanese
Na rozpoczęcie IV Letniego festiwalu zupy Eli razem z kilkoma blogerami postanowiliśmy przygotować letnie minestrone. Bardzo lubię takie lekkie, pełne aromatycznych warzyw zupki. Wystarczą sezonowe warzywa, odrobina fantazji i na stole ląduje pyszna zupa. Nawet mój Luby, który często kręci nosem, kiedy na obiad ma być zupa, zjadł ją ze smakiem. Oryginalny przepis zmodyfikowałam wzbogacając go o szpinak i pesto z liści rzodkiewki. 
Razem ze mną letnie minestrone przygotowały: Maggie, Dobromiła, Tu-tusia i Pela
Minestrone alla milanese

MINESTRONE ALLA MILANESE

Składniki (na 4-6 porcji):

[inspiracja: G. D’Acampo]

  • 2 marchewki, obrane, pokrojone w kostkę
  • 3 łodygi selera, pokrojone w kostkę
  • 250 g szpinaku, posiekanego
  • 1 duży ziemniak lub 3 mniejsze, pokrojone w kostkę
  • 2 cebule, obrane, grubo posiekane
  • 2 litry wywaru warzywnego
  • 2 cukinie pokrojone w grubszą kostkę
  • 300 g drobnego makaronu
  • 2-3 łyżki pesto z rzodkiewki
  • 80 g tartego parmezanu do posypania zupy
  • sól i pieprz do smaku
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, smażmy cebulę, marchew, selera przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Wlewamy bulion, kiedy zacznie wrzeć, dodajemy cukinię. Zmniejszamy ogień  i gotujemy 15 minut. Dorzucamy makaron i szpinak, gotujemy dalej kilka minut, aż makaron będzie al dente, a szpinak zwiotczeje. Zupę doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z pesto z liści rzodkiewek, rozlewamy na talerze. Podajemy posypaną wiórkami parmezanu z grzankami. 

Całkowity czas przygotowania: 25 minut.

17 komentarzy
0

Podobne posty:

17 komentarzy

Zielaczek 22/06/2012 - 5:17 pm

Dla mnie wygląda pysznie :). Niestety mój Luby nic bez mięsa nie ruszy 😉

Odpowiedz
Majana 22/06/2012 - 5:17 pm

Piękne apetyczne zdjęcia. A tę zupę bardzo lubię. Muszę sobie też kiedyś ugotować:)

Odpowiedz
Caroline 22/06/2012 - 6:29 pm

wygląda smakowicie 🙂 pewnie wyjdę na głąba hehe, ale nie wiedziałam że liście rzodkiewki można jeść 🙂 człowiek się uczy całe życie, pozdrawiam

Odpowiedz
Malwina 23/06/2012 - 2:32 pm

Można, są na prawdę smaczne. Pesto z rzodkiewki mój Połówek jada chętniej aniżeli klasyczne bazyliowe;)

Odpowiedz
pasjonatka 22/06/2012 - 8:06 pm

wyglada pieknie 😉

Odpowiedz
bartoldzik 22/06/2012 - 8:48 pm

Ja bardzo lubię zupy. Niespecjalnie lubię je robić, ale jeść uwielbiam 🙂

Odpowiedz
Beatrice 22/06/2012 - 9:13 pm

Dzisiaj taką jadłam. Pycha 🙂

Odpowiedz
Maggie 23/06/2012 - 5:39 am

Swietnie wyglada, bardzo apetyczne zdjecia! Moj Mezczyzna zupy lubi i podejrzewam, ze bez miesa bylby w stanie wytrzymac dluzej niz ja 🙂

Odpowiedz
Agiatis 23/06/2012 - 6:22 am

Pięknie podane, pysznie wygląda;) Ale to u Ciebie już tradycja – Uwielbiam przeglądać Twoje wpisy;)

Odpowiedz
agnieszka 23/06/2012 - 9:59 am

Przepyszne! 🙂

Odpowiedz
agnieszka 23/06/2012 - 10:01 am

Bosko się zapowiada 😀

Odpowiedz
Madame Edith 23/06/2012 - 10:51 am

Minestrone to pyszna zupa. Z chęcią bym taką zjadła na dzisiejszy obiad, bo wygląda strasznie apetycznie 🙂

Z sobotnimi pozdrowieniami,
Edith

Odpowiedz
Kasia 23/06/2012 - 8:20 pm

Pyszności – to jest idealny czas na takie zupy.

Odpowiedz
Biedr_ona 25/06/2012 - 12:05 pm

POjadłabym sobie 😉

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
na gazie 25/06/2012 - 4:30 pm

swietna zupeczka:)
pozdrawiam

Odpowiedz
tu-tusia 26/06/2012 - 9:38 am

Urzekłaś mnie tymi fotkami kochana! Swoją drogą już od jakiegoś czasu co do Ciebie wchodzę to podziwiam zdjęcia i niesamowity postęp jaki zrobiłaś od założenia bloga.
Podziwiam!

Odpowiedz
Malwina 26/06/2012 - 11:10 am

Martuś, bo zacznę się rumienić. Dziękuję za tak miłe słowa!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies