Sałatka z brokułem i fetą |
Tę sałatkę przygotowuję bardzo często na spotkania z przyjaciółmi. Połączenie brokułów ze słoną fetą i pikantnym sosem z dodatkiem czosnku jest niezwykle ciekawe. Jeśli jeszcze jej nie próbowaliście, koniecznie wypróbujcie przepis.
SAŁATKA BROKUŁOWA Z SEREM FETA I SOSEM CZOSNKOWYM
Składniki:
- mały brokuł
- 100 g sera feta
- 3-4 łyżki płatków migdałów
- sos- 150 ml jogurtu naturalnego, 2-3 ząbki czosnku (drobno posiekane), 1 łyżeczka oliwy, 1 łyżeczka soku z cytryny, pół łyżeczki suszonego oregano (opcjonalnie), sól i pieprz do smaku (wszystkie składniki dokładnie mieszamy)
Brokuła dzielimy na różyczki. Gotujemy go na parze ( w ten sposób zachowa swoją ładną barwę), aż będzie miękki (ale nie rozgotowany). Migdały prażymy na suchej patelni. Jeśli nie macie migdałów, możecie użyć np. pestek słonecznika lub dyni. Ser feta kroimy w kostkę. Ugotowanego i ostudzonego brokuła dzielimy na mniejsze kawałki. W misce układamy na przemian fetę i brokuła. Całość zalewamy sosem czosnkowym i posypujemy uprażonymi i przestudzonymi płatkami migdałów.
Całkowity czas przygotowania: 15 minut.
6 komentarzy
Ładna; inwestycja się opłaca-szczególnie w prawdziwą fetę;migdały pewnie chrupiace…pycha!
Sałatka jest boska !!! 🙂
mmmmmmmmmmmmniam!
równie dobrze smakuje ze słonecznikiem 😉
Anonimowy- ze słonecznikiem też często ją robię, kiedy mam problem z zakupem migdałowych płatków. Cieszę się, że nie tylko mi ona smakuje;)
Dobra sałatka dla smakoszy brokuła -mnie smakowała ,Panom mniej
Pycha!