POLONEZY
Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi ze strony Ireny i Andrzeja]
- 8 plastrów schabu
- 30 dag pieczarek
- 1 cebula
- 1-2 łyżeczki ostrej musztardy
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego (użyłam przecieru pomidorowego)
- sól, pieprz, słodka papryka w proszku do smaku
- mąka do obtoczenie (opcjonalnie)*
Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i masło, smażymy, aż zrumienią się i zmiękną. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Jeśli pieczarki puszczą sporo wody, orparowujemy ją. Odstawiamy farsz do ostygnięcia. Dodajemy przecier pomidorowy, musztardę, mieszamy. Mięso cienko rozbijamy. Na mięsie układamy wałeczki z nadzienia. Każdy plaster zwijamy w rulon kształtem przypominający wrzeciono i spinamy wykałaczką. Panierujemy w mące i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Polonezy podałam z utłuczonymi ziemniakami oraz buraczkami.
*polonezy na zdjęciu nie były obtaczane w mące
Polonezy |
Całkowity czas przygotowania: 15 minut.
15 komentarzy
Ale smakowicie….i po polsku,,,tak lubie…
rety jakie "rasowe" kotlety idealnie zawinięte!! 😀
Malwinko polonezy jak się patrzy moja Droga alez to musiało byc dobre 🙂
Widzę, że to hit tej edycji "Gotujemy…";-)
I fajne, bo to smaczne danie;-)
Ależ wspaniałe! Ile nadzienia w środku, cudne Ci wyszły!:))
Za schabowym to bym w ogień nie skoczyła, ale za takim polonezem…kto wie :>
Pyszne!!! moja teściowa robi podobne. Pozdrowionka.
nazwa bardzo dobra 🙂 a mięso też wygląda bardzo obiecująco 🙂
To potrawa która mój Połówek wsunąłby w mgnieniu oka 😉 szczególnie teraz kiedy z zaleceń lekarza ma baardzo ubogą dietę.
super wrzecionowaty kształt! ja mam zawsze z tym problem… wczoraj miałam na obiad 🙂 akcja mi o nich przypomniała…
przepis na polonezy strasznie mi się podoba. Bardzo fajny pomysł na niedzielny obiad.
na te Polonezy to i ja się szykuję!:) wyglądają niewiarygodnie!:) mniam
to jest dopiero kopalnia obiadowych pomysłów ! moja druga połówka zagląda mi przez ramię i domaga się takich rasowych polonezów. chyba nie mam wyboru 🙂 do wypróbowania!
Brzmi świetnie i elegancko. I wyglądają pięknie.
no i jutro mam obiad 🙂