Kotlety wieprzowe duszone

przez Malwina

KOTLETY WIEPRZOWE DUSZONE
Składniki (na 4 porcje):
  • 8  plastrów schabu o grubości ok. 1 cm
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżeczki musztardy (użyłam musztardy francuskiej)
  • 125 ml kwaśnej śmietany
  • sól i świeżo zmielony pieprz
 Kotlety delikatnie rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą i mąką. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Przekładamy je do rondla, wlewamy tłuszcz ze smażenia i wodę (tyle, by zakryła mięso), dokładamy liść laurowy. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości (zajmie to około 40-50 minut). Pozostałą mąkę mieszamy z odrobiną zimnej wody, musztardą i śmietaną tak, by nie było grudek. Dolewamy niewielką ilość sosu z mięsa i szybko mieszamy. Dodajemy do mięsa, mieszamy. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zagotowujemy. Podajemy z dodatkiem kaszy lub tłuczonych ziemniaków. 
    Czas przygotowania: 50 minut.
    32 komentarze
    0

    Podobne posty:

    32 komentarze

    aga 05/11/2010 - 7:21 pm

    bardzo smaczny obiadek:) chetnie wyprobuje takie miesko z dodatkiem musztardy:)

    Odpowiedz
    majana 05/11/2010 - 8:34 pm

    Malwinko, Twój obiadek jest tak apetyczny,że ślinka mi kapie na podłogę!
    Super zdjęcia i wspaniałe jedzonko:)
    Pozdrowienia.

    Odpowiedz
    Toczka 05/11/2010 - 9:24 pm

    Wow, udaje Ci się zrobić obiadowe zdjęcie kiedy jeszcze jest w miarę jasno, szacun 😀

    A tak na poważnie, wygląda smakowicie i aromatycznie, myślę, że to obiadowa propozycja warta rozważenia :]

    Odpowiedz
    Przypraw mnie 05/11/2010 - 9:47 pm

    Malwinno wygląda bardzo apetycznie. Dodatek musztardy brzmi tak zachęcająco , że mogłabym od razu spróbować.
    Pozdrawiam ciepło
    Ania

    Odpowiedz
    asieja 05/11/2010 - 11:05 pm

    surówka podoba mi się najbardziej 🙂

    Odpowiedz
    Emma 06/11/2010 - 8:41 am

    taki kotlet to bym sobie zjadła 😉 no moze jeszcze nie o tej godzinie 😉

    Odpowiedz
    Ewelosa 06/11/2010 - 9:09 am

    Malwinko ależ apetycznie wyglądają te kotlety – oj bardzo apetycznie.

    Ma to szczęście Twój W. ze tak mu podniebienie rozpieszczasz 🙂

    buziak Kochana

    Odpowiedz
    baisa 06/11/2010 - 9:09 am

    mnie tez kusi bardzo ten obiadek a na jutro w planie kotlet,wiec przepis spadl mi z -Twojego bloga-jak z nieba…pozdrawiam!

    Odpowiedz
    Wojtazzz 06/11/2010 - 10:56 am

    Malwinko po raz kolejny odwiedzając Twojego bloga trafiłam na potrawę, którą jadłem … i muszę powiedzieć, że jest to moje ulubione podanie wieprzowiny – niesamowicie proste danie, zaskakuje wyrazistością smaku. Kuchnia polska rządzi;););)

    Odpowiedz
    aga-aa 06/11/2010 - 11:11 am

    wolę duszone mięsa od smażonych, więc to coś dla mnie 🙂

    Odpowiedz
    hania-kasia 06/11/2010 - 11:57 am

    Wyglądają bardzo apetycznie – będę musiała wypróbować Twój przepis.

    Odpowiedz
    kabamaiga 06/11/2010 - 12:57 pm

    Surówka z marchewki i jabłka – uwielbiam. A te kotlety super pomysł, troszkę jak bitki u nas w domu.

    Odpowiedz
    Karmel-itka. 06/11/2010 - 1:20 pm

    cóz za obiad!
    mmm…

    Odpowiedz
    Kuchareczka 06/11/2010 - 4:37 pm

    taka surówkę uwielbiałam jak byłam mała!! 🙂

    Odpowiedz
    bastamb 06/11/2010 - 4:39 pm

    kotleciki super…a surówkę zjadam …i zmykam…pozdrawiam!

    Odpowiedz
    danusia 06/11/2010 - 5:28 pm

    ja bardzo lubię duszone schabowe, smażone już mi się znudziły (:

    Odpowiedz
    bazyliowo 07/11/2010 - 5:23 pm

    to jest dopiero obiad ! muszę przetestować i uraczyć drugą połówkę:) Pozdrawiam

    Odpowiedz
    Anonimowy 28/11/2010 - 6:48 pm

    Kotlety duszone to jest to, muszę to zrobić bo panierowane już mi sie obrzydły. Dzięki za pomysł.

    Odpowiedz
    Anonimowy 01/11/2011 - 10:54 am

    czy to ma być śmietana 18%?

    Odpowiedz
    Malwina 01/11/2011 - 11:22 am

    @Anonimowy- tak śmietana kwaśna, czyli 18 % najlepiej;)

    Odpowiedz
    Anonimowy 02/11/2011 - 2:31 pm

    2 razy pojawia się sól, przyprawić solą – ok, a potem ile wsypać do sosu tej soli? i czy przyprawienie samą solą wystraczy? nie potzreba pieprzu?

    Odpowiedz
    Malwina 02/11/2011 - 2:36 pm

    @Anonimowy- tak, sól jest dwa razy- najpierw solisz mięso przed smażeniem , a pod koniec cały sos doprawiasz solą (najlepiej po prostu dodać jej odrobinę i spróbować- sama musztarda jest już w sobie słona). Oczywiście możesz także dodać pieprzu, ale uważaj z nim, jeśli używasz pikantnej musztardy.

    Odpowiedz
    Anonimowy 02/11/2011 - 3:28 pm

    proszę podać czas duszenia miesa

    Odpowiedz
    Anonimowy 02/11/2011 - 3:34 pm

    Jestem właśnie w trakcie duszenia mięska ( powyższe pytanie jest ode mnie:)… przyznam się ze pierwszy raz smażę mięso wieprzowe – podobno długo się je smaży – godzina wystarczy? Boję sie ze bedzie twarde…..na razie dusze 1/2 godziny i twarde….Ciagle też muszę go podlewać bo szybko wyparowuje i miesko sie przykleja do patelni…. czy mam podlewać je większą ilością wody.? Ile ma być tego sosu ostatecznie?

    Odpowiedz
    Malwina 02/11/2011 - 3:38 pm

    @Anonimowy- jeśli wody jest za mało, oczywiście podlewaj większą ilością. By całość szybciej się robiła, przykryj patelnię i duś na wolnym ogniu. Czas będzie uzależniony od grubości plastrów. Jeśli są dobrze rozbite i zostały wstępnie przesmażone z obu stron przed duszeniem, czas powinien wynieść jakieś 30-40 minut. Jeśli jednak mięso nadal jest twarde, smaż dłużej. Schab stosunkowo szybko się dusi.

    Odpowiedz
    Malwina 02/11/2011 - 3:43 pm

    @Anonimowy- z tego, co pamiętam mi duszenie zajmuje średnio 25 minut. Najlepiej odkrój kawałek mięsa i sprawdź, czy jest dobre.

    Odpowiedz
    Anonimowy 02/11/2011 - 3:58 pm

    Dziekuje za odpowiedzi…kolejne pytanie:) – przepraszam że tak zanudzam ale nie chce nic zepsuć – właśnie kończę dusić miesko, do odrobiny odlanego sosu dac 3 łyzki maki tak?

    Odpowiedz
    Malwina 02/11/2011 - 4:02 pm

    @Anonimowy- odlej troszkę sosu i dokładnie wymieszaj z 2-3 łyżkami mąki, tak aby nie było grudek. Potem dodaj to stopniowo do sosu i mieszaj dokładnie. Chwilę podgrzej (całość powinna zgęstnieć. Potem dodaj musztardę wg uznania i śmietanę. Dopraw do smaku solą i pieprzem i gotowe;)

    Odpowiedz
    Anonimowy 02/11/2011 - 5:22 pm

    no cóż… już jesteśmy po konsumpcji… zacznę od tego że zasmażka nie wyszła- gdy odlałam troche sosu i zagęściłam mąką zrobiły się krupy straszne, dopiero gdy wzięłam zimnej wody i mąki to zaczął się robić sos, ale było go strsznie mało ( jakieś 2 łyżki) wiec dolewałam wody, dodawałam więcej musztardy, śmietany…. wyszło takie sobie, kwaśne… jednak to nie nasz smak….ale dziekuje za odpowiedzi

    Odpowiedz
    Malwina 02/11/2011 - 5:32 pm

    @Anonimowy- danie nie powinno być w żadnym wypadku kwaśne. Zapewne jest to kwestia musztardy, bądź za dużej ilości śmietany.

    Odpowiedz
    Anonimowy 06/12/2011 - 5:35 am

    Mój mąż przyrządził nam taki obiadek w niedzielę – rewelacyjny! Na pewno będzie w naszym stałym menu.

    Odpowiedz
    Malwina 06/12/2011 - 7:14 am

    @Anonimowy- cieszę się , że danie Wam smakowało;)

    Odpowiedz

    Skomentuj

    * Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

    Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies