Kurczak Afritada

przez Malwina

Kolejny przepis z kuchni filipińskiej. Jest to kurczak Afritada, smażony razem z młodymi ziemniakami w sosie pomidorowym. To idealne danie na tani i szybki obiad. Do jego wykonania zachęciła mnie początkowo nazwa potrawy. Okazała się jednak być równie ciekawa i smakowita jak jej nazwa. 
Przepis dodaję do akcji Grumków- Z widelcem po Azji oraz akcji Kartoflanej- Ekspresowo w kuchni. 

KURCZAK AFRITADA (FILIPINY)

Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi ze strony Filipinofoodrecipes]

  • pół kilograma piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
  • 6 malutkich młodych ziemniaków pokrojonych w ćwiartki
  • 2 marchewki pokrojone w plasterki (dałam od siebie)
  • pół czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
  • pół główki czosnku- każdy ząbek drobno posiekany
  • pół zielonej papryki pokrojonej w kostkę
  • pół czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
  • szklanka bulionu drobiowego lub wieprzowego
  • pół puszki sosu pomidorowego (dałam puszkę pomidorów bez skórki)
  • łyżka sosu rybnego lub sojowego
  • pieprz do smaku
  • do podania ryż

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy czosnek i cebulę. Smażymy 3 minuty. Wrzucamy kurczaka, smażymy do momentu aż lekko zbrązowieje. Dodajemy sos pomidorowy i bulion, dokładamy marchewkę i ziemniaki. Smażymy dalej (najlepiej pod przykryciem) około 10-15 minut lub do momentu aż warzywa będą miękkie. Dodajemy papryki, smażymy kolejne 2 minuty. Doprawiamy sosem sojowym bądź rybnym, przyprawiamy pieprzem. Podajemy z ryżem. Ja podałam z pieczywem. 

29 komentarzy
0

Podobne posty:

29 komentarzy

Kamila 11/07/2011 - 5:01 pm

Nazwa rzeczywiście bardzo oryginalna, świetna potrawa.

Odpowiedz
Majana 11/07/2011 - 5:05 pm

Takie danie musi smakować rewelacyjnie:)

Odpowiedz
chantel 11/07/2011 - 5:09 pm

jeśli smakuje tak jak wygląda to bym była bardzo zadowolona 🙂

Odpowiedz
niezbyt perfekcyjna pani domu 11/07/2011 - 5:26 pm

Bardzo fajny prosty przepis:) Tylko nie bardzo mi pasuje ryż do tego, chyba bym wolała jako samodzielne danie.

Odpowiedz
Doctor 11/07/2011 - 5:32 pm

Istna poezja smaków! To mi sie bardzo podoba!:)

Odpowiedz
Bazylia 11/07/2011 - 5:37 pm

to coś dla mnie. lubię takie połączenia 🙂

Odpowiedz
aga 11/07/2011 - 5:49 pm

to ja sie wpraszam na takie smakowite danie:)

Odpowiedz
Anonimowy 11/07/2011 - 6:12 pm

pychotka! i jaka prosta 🙂

Odpowiedz
EVE 11/07/2011 - 6:29 pm

fajny, kolorowy sposób na kurczaka 🙂 a nazwa faktycznie intrygująca!

Odpowiedz
Maggie 11/07/2011 - 7:02 pm

Nazwa faktycznie brzmi dzwiecznie – tak na pierwszy rzut ucha bardziej hiszpansko/latynoamerykansko, niz azjatycko. Potrawa prezentuje sie naprawde niekiepsko!

Odpowiedz
kulinarne-smaki 11/07/2011 - 7:03 pm

robisz tak piękne, realistyczne zdjęcia że z każdym kolejnym postem czyje się jakbym była u Ciebie na obiedzie

Odpowiedz
jadalnepijalne 11/07/2011 - 9:02 pm

Podoba mi się to filipińskie zestawienie ziemniaków i pomidorów z sosem rybnym. Przyzwyczaiłem się do jego smaku w kuchni tajskiej.

Odpowiedz
grumko 12/07/2011 - 3:19 am

Rzeczywiście filipińskie przepisy przypadły Ci do gustu;-)

Odpowiedz
Aciri 12/07/2011 - 7:27 am

Musi być pyszniutki taki kurczak. Wygląda bardzo zachęcająco.

Odpowiedz
od-kuchni 12/07/2011 - 8:25 am

Jeźeli smakuje tak dobrzee jak wygląda to już jestem jego wielką fanką 🙂

Odpowiedz
Małgosia 12/07/2011 - 10:14 am

bardzo w moim guscie, zwlaszcza, ze sa tu moje ukochane pomidorki 🙂 poza tym wyglada na bardzo szybkie danko, a to cenie jeszcze bardziej :*

Odpowiedz
Anonimowy 12/07/2011 - 10:15 am

Oj oj – przeczytalam 'Afrodyta'… I az sie zastanowilam, coz to takiego moze byc… :):):) widze, ze obkupilas sie kurczakowo 🙂 Ja czekam, az maz sie wreszcie zmobilizuje i pojdzie do rzeznika, a do tego czasu – my wegetarianie! Cale szczescie, ze sobie moge popatrzec na zdjecia u Ciebie. :):):)
Buziaki!

http://www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

Odpowiedz
agnes 12/07/2011 - 11:14 am

Samo zdjęcie wygląda smakowicie

Odpowiedz
mopswkuchni 12/07/2011 - 12:59 pm

Mniam, naprawdę pyszne danie! Aż zgłodniałam http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

Odpowiedz
mnemonique 12/07/2011 - 2:53 pm

o ranyści, wygląda przepysznie. Uwielbiam takie dania miszmaszowe,kolorowe, pełne smaku i zapachu!!!

Pozdrawiam gorąco
Monika
http://www.bentopopolsku.blogspot.com

Odpowiedz
judik1119 12/07/2011 - 4:06 pm

Pyszne danie:) Bardzo lubię takie kurczakowe dania:)

Odpowiedz
atina 13/07/2011 - 3:20 am

kolejny pyszny obiadek:)

Odpowiedz
Gosia 13/07/2011 - 10:47 am

Kolorowo i apetycznie 😀

Odpowiedz
Anonimowy 13/07/2011 - 12:57 pm

Kuchnia filipińska jest mi kompletnie nieznana, ale już widzę, że to moje smaki 🙂

Odpowiedz
waniliowakawiarenka 14/07/2011 - 5:59 am

Panno Malwinnko:)Cieszę się, że jestem u Ciebie na blogu, od razu buzia się śmieje i ja osobiście spróbowałabym tylu rzeczy, które prezentujesz:) Kuchnia Filipińska…ciekawe! Również podobają mi się te małe zapiekanki z czapeczkami…zaraz muszę o nich tu poczytać! Pozdrawiam cieplutko, życząc miłego dnia!!!

Odpowiedz
Ewam 15/07/2011 - 7:44 pm

Lubie takie dania ,bo sa smaczne i szybko sie je robi…Serdecznie pozdrawiam Malwinko:)

Odpowiedz
Anonimowy 16/07/2011 - 9:32 pm

filipińskie czy nie – lubię!

Odpowiedz
burczymiwbrzuchu 17/07/2011 - 1:11 pm

Oo, ciekawa sprawa, kuchnia filipińska to dla mnie nowość, a danie mi się bardzo podoba 🙂

Odpowiedz
Biedr_ona 21/07/2011 - 7:18 pm

A teraz to mi zaburczało w brzuchu ;-P

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies