Filipińskie curry z kurczaka

przez Malwina

Ostatnio Irena i Andrzej podczas swojej wędrówki po Azji zawitali na Filipiny. Strona, z której korzystali przygotowując nowe przepisy bardzo przypadła mi do gustu. Postanowiłam więc zrobić filipińskie curry z kurczaka- niezwykle proste, z ogólnie dostępnych dla wszystkich składników. Idealne, by móc zasmakować w kolorowych młodych warzywach. 

Przepis dodaję do akcji Grumków- Z widelcem po Azji.
CURRY Z KURCZAKA (FILIPINY)

Składniki (na 3-4 porcje):
[przepis pochodzi ze strony Filipinofoodrecipes]
  • pół kilograma piersi z kurczaka pok
  • 2 marchewki
  • 6 małych młodych ziemniaków- pokrojonych na ćwiartki
  • pół dużej zielonej papryki
  • pół dużej czerwonej papryki
  • 1 średniej wielkości czerwona cebula pokrojona w piórka
  • pół główki czosnku- wszystkie ząbki drobno siekamy
  • pół łyżeczki świeżo tartego imbiru
  • puszka mleka kokosowego
  • łyżka curry w proszku
  • pół łyżeczki chilli w proszku 
  • pół czerwonej papryczki chilli pozbawionej pestek (dałam od siebie)- drobno pokrojonej
  • sól i pieprz świeżo mielony do smaku
  • do podania- ryż
Kurczaka kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy kurczaka, smażymy aż lekko zbrązowieje. Dodajemy marchew pokrojoną w plasterki oraz ziemniaki. Smażymy 5 minut. W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy imbir, czosnek, cebulę, chilli. Smażymy 2 minuty. Dodajemy zawartość patelni, wlewamy mleko kokosowe, curry i chilli w proszku i smażymy około 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec dodajemy pokrojone w grubszą kostkę papryki. Smażymy jeszcze 2 minuty. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy curry razem z ryżem. 
* jeśli będziemy używać większych ziemniaków, wówczas należy je pokroić w kostkę (jak do zupy) i dłużej smażyć. To samo tyczy się marchewki. 
20 komentarzy
0

Podobne posty:

20 komentarzy

aga 10/07/2011 - 4:19 pm

Kuszace sa te filipinskie smaki:-)

Odpowiedz
goh. 10/07/2011 - 5:22 pm

nigdy nie jadłam nic filipińskiego, bardzo ciekawa ta stronka – no i twoje danie także!:)))

Odpowiedz
Alicja 10/07/2011 - 5:27 pm

Apetyczne klimaty 🙂

Odpowiedz
Magda 10/07/2011 - 5:33 pm

Cudownie czosnkowe to Twoje curry! Myślę, że błyskawicznie przegnałoby dokuczający mi dziś katar..

Odpowiedz
Kamila 10/07/2011 - 5:58 pm

Te curry jest takie kolorowe i pełne optymizmu. Pozdrawiam

Odpowiedz
slyvvia 10/07/2011 - 7:01 pm

Doskonałe danie. Uwielbiam curry, a dawno nie robiłam. Dziękuję za przypomnienie 😀

Odpowiedz
ozzie 10/07/2011 - 8:07 pm

Ja bym nawet bez kurczaka coś takiego chętnie zjadła:))

Odpowiedz
mnemonique 10/07/2011 - 8:09 pm

oj lubię curry, każde, a to filipińskie mi bardzo pasuje. Zdjęcia malownicze!

Pozdrawiam
Monika

Odpowiedz
Doctor 10/07/2011 - 8:37 pm

Tyle kolorów, tyle ciekawych smaków… na pewno warto spróbować! 🙂

Odpowiedz
Em. 10/07/2011 - 8:59 pm

Faktycznie składniki fajne i latwo dostępne 🙂 Muszę zapisać do wypróbowania, bo lubię curry.
Pozdrawiam! 🙂

Odpowiedz
Majana 11/07/2011 - 4:51 am

Zapowiada się bardzo smakowicie :)) I wygląda kusząco 🙂

Odpowiedz
kruszyna 11/07/2011 - 9:56 am

Pysznie, kolorowo, warto wypróbować 😉

Odpowiedz
EVE 11/07/2011 - 10:07 am

Malwi, kolorowe pyszności, mniam!

Odpowiedz
ka.wo 11/07/2011 - 10:39 am

Te kolory są oszałamiające 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 11/07/2011 - 12:59 pm

jeszcze nie miałam okazji jeść curry z ziemniakami – najwyższy czas!

Odpowiedz
magda k. 11/07/2011 - 2:16 pm

bardzo interesujące smaki przedstawiasz 🙂 koniecznie trzeba przygotować 🙂

Odpowiedz
grumko 12/07/2011 - 3:18 am

Mniam, mniam;-)

Odpowiedz
kabamaiga 12/07/2011 - 10:02 pm

Uwielbiam takie obiady

Odpowiedz
Biedr_ona 21/07/2011 - 7:20 pm

Oj oj.. wszystko tak cudownie wygląda. Jak Ty to robisz? 😉

Pozdrowienia, http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Anonimowy 21/09/2014 - 8:23 pm

ja to w szkole robiłem mega dobre

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies