Sałatka makaronowa z sosem koperkowym

przez Malwina
Sałatka makaronowa z sosem koperkowym

Dziś prezentuję Wam szybką sałatkę na bazie makaronu, którą możecie przygotować sobie wcześniej i zabrać ze sobą do pracy. Jest dość pożywana, dobrze sprawdzi się także jako kolacja. Fajnego akcentu nadał tej sałatce dodatek świeżego koperku.

Sałatka z makaronu przepis

SAŁATKA MAKARONOWA Z SOSEM KOPERKOWYM 


Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 100 g drobnego makaronu 
  • 80 g polędwicy drobiowej
  • 4 łyżki kukurydzy
  • pół małej papryki
  • 80 g mozzarelli
  • dressing: 3 łyżki oliwy ev, 1 łyżka soku z cytryny, 2  łyżki koperku, 1 łyżka natki pietruszki, ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą (możemy wykorzystać makaron, który został nam z poprzedniego dnia). Odstawiamy do ostygnięcia. Polędwicę, paprykę i mozzarellę kroimy w kostkę, dodajemy z kukurydzą do makaronu. Natkę, koperek drobno siekamy. Czosnek drobno kroimy, rozcieramy z odrobiną soli. Dodajemy oliwę i sok z cytryny, ucieramy do połączenia składników. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy posiekany koperek i natkę, mieszamy. Powstałym dressingiem zalewamy sałatkę i delikatnie mieszamy.

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

Sałatka makaronowa z koperkiem w wykonaniu czytelników:

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

Cookie 07/07/2013 - 6:41 pm

Makaronowe bardzo lubię 🙂

Odpowiedz
Majana 07/07/2013 - 6:49 pm

Cudowna sałatka. Chyba sobie jakąś makaronową zrobię na jutro do pracy 🙂

Odpowiedz
aldia arcadia 08/07/2013 - 6:34 am

ładnie wygląda

Odpowiedz
Wiewióra 08/07/2013 - 9:03 am

ale apetyczna i prosta sałatka 🙂 mniam!

Odpowiedz
Maggie 09/07/2013 - 11:29 am

Faktycznie idealna na lunch!

Odpowiedz
Anonimowy 22/01/2014 - 6:48 am

przepyszna! koperek idelanie tu pasuje!
pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
Vicky Wonder 15/11/2015 - 4:49 pm

Ile dodać octu do dressingu, bo nie ma go na liście składników ?

Odpowiedz
Malwina 15/11/2015 - 4:59 pm

Pomieszanie z poplątaniem z mojej winy. Do tej sałatki wystarczy sok z cytryny.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies