Dziś prezentuję Wam szybką sałatkę na bazie makaronu, którą możecie przygotować sobie wcześniej i zabrać ze sobą do pracy. Jest dość pożywana, dobrze sprawdzi się także jako kolacja. Fajnego akcentu nadał tej sałatce dodatek świeżego koperku.
SAŁATKA MAKARONOWA Z SOSEM KOPERKOWYM
Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
- 100 g drobnego makaronu
- 80 g polędwicy drobiowej
- 4 łyżki kukurydzy
- pół małej papryki
- 80 g mozzarelli
- dressing: 3 łyżki oliwy ev, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki koperku, 1 łyżka natki pietruszki, ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą (możemy wykorzystać makaron, który został nam z poprzedniego dnia). Odstawiamy do ostygnięcia. Polędwicę, paprykę i mozzarellę kroimy w kostkę, dodajemy z kukurydzą do makaronu. Natkę, koperek drobno siekamy. Czosnek drobno kroimy, rozcieramy z odrobiną soli. Dodajemy oliwę i sok z cytryny, ucieramy do połączenia składników. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy posiekany koperek i natkę, mieszamy. Powstałym dressingiem zalewamy sałatkę i delikatnie mieszamy.
Całkowity czas przygotowania: 15 minut.
Sałatka makaronowa z koperkiem w wykonaniu czytelników:
8 komentarzy
Makaronowe bardzo lubię 🙂
Cudowna sałatka. Chyba sobie jakąś makaronową zrobię na jutro do pracy 🙂
ładnie wygląda
ale apetyczna i prosta sałatka 🙂 mniam!
Faktycznie idealna na lunch!
przepyszna! koperek idelanie tu pasuje!
pozdrawiam
Marta
Ile dodać octu do dressingu, bo nie ma go na liście składników ?
Pomieszanie z poplątaniem z mojej winy. Do tej sałatki wystarczy sok z cytryny.