Hinomaru bento – Bento Wschodzącego Słońca

przez Malwina
hinomaru bento składające się z ryżu z śliwką po środku

Dzień dobry,

Bento to nic innego, jak japoński lunchbox – zbilansowany i niezwykle estetyczny. Istnieje wiele rodzajów bento i dziś chciałabym Wam opowiedzieć o jednym z najpopularniejszych i jednocześnie najprostszych – hinomaru bento, czyli bento Wschodzącego Słońca. Skąd ta nazwa i jak przygotować takie bento?

Flaga Japonii

Japonia określana jest mianem „Nihon” lub „Nippon”, czyli „Kraju Wschodzącego Słońca”. Słowo „Nihon” powstało z połączenia Ni oznaczającego Słońce i Hon, co znaczy początek, korzeń. Nazwę tę nadali Japonii Chińczycy, którzy spoglądając rano na Wschód, widzieli Słońce wschodzące zza wysp japońskich. Flaga japońska nawiązuje do tego motywu. Przedstawia ona czerwone koło symbolizujące wchodzące Słońce ukazane na białym tle. Japońska flaga jest nazywana Nisshōki lub Hinomaru.

Drewniane pudełko na bento wappa bento

Z japońską flagą bezpośrednio związane jest hinomaru bento, określane mianem „bento wschodzącego Słońca”. To proste bento składające się jedynie z warstwy ryżu, na środku którego umieszcza się śliwkę umeboshi. Ume jest bliższa botanicznie moreli, aniżeli śliwce, dlatego tłumaczenie to nie jest do końca poprawne, choć najczęściej spotykane. Dojrzałe owoce suszy się, a następnie umieszcza w zalewie przygotowanej z soli oraz wody. Użycie w trakcie produkcji liści czerwonego shiso (pachnotki zwyczajnej) powoduje, że owoce przybierają czerwoną  barwę.  Umeboshi jest kwaśna w smaku i orzeźwiająca, stanowi przyjemny kontrast w połączeniu z gotowanym białym ryżem. To najpopularniejsze, znane na całym świecie japońskie tsukemono, czyli pikle. Umeboshi pojawia się w bento nie tylko jako element hinomaru bento, ale także jako dodatek do onigiri lub składnik sushi.

Hinomaru bento – pochodzenie

Pochodzenie hinomaru bento, wiąże się z inicjatywą w jednej ze szkół z prefektury Hiroszima w 1937 roku.  Bento to jadano w każdy poniedziałek w ramach solidarności z japońskimi żołnierzami, którzy brali udział w wojnie z Chinami. W 1939 roku idea ta została zaadoptowana przez większość szkół w całym kraju.  Hinomaru bento stało się symbolem mobilizacji z okresu wojny, patriotyzmu i narodowej jedności.

W kolejnym artykule przybliżę Wam ekiben, czyli bento które można zakupić w Japonii na stancjach kolejowych. Do przeczytania już wkrótce!

0 komentarz
2

Podobne posty:

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies