Make bento, not war! #215

przez Malwina

Dzień dobry,

Poniedziałkowym zwyczajem robimy przegląd pudełek z minionego tygodnia. U nas akcja opróżnianie zamrażarki trwa w najlepsze. Powolutku zapasy warzyw i owoców kończą się. Mam nadzieję też w miarę szybko zzerować zapasy mięsne. I przy kolejnych mrożonkach mocno obiecuję sobie, by zacząć opisywać paczuszki z mięsem, bo zazwyczaj kończy się to tak, że wieczorem wyciągam z szuflady schab, a rano okazuje się, że to jednak bekon 😀

Przy okazji przypominam, że na naszej grupie – Make bento, not war – zdrowe i smaczne lunchboxy, trwa właśnie konkurs na #fitbento, w którym do wygrania jest piękny lunchbox Monbento Square. Zapraszam do udziału i oczywiście zachęcam do przyłączenia się do grupy.

Poniedziałek i wtorek

Na śniadanie fit ciasto kokosowe z owocami. Ten przepis cieszy się ostatnio ogromną popularnością i wręcz zasypujecie mnie zdjęciami swoich wypieków. Warto je upiec. Jest pyszne i cała blaszka ma tylko 633 kcal!

Kolejny posiłek to placuszki z szynką i kukurydzą z mojej książki (tu w wersji bez kukurydzy, bo nam wyszła). Do nich ajwar i prosta sałatka z sałaty rzymskiej, ciecierzycy, pomidorków, ogórka, rzodkiewek, czerwonej cebuli. Do tego dressing z musztardą (2 łyżeczki oliwy, 2 łyżeczki białego octu balsamicznego, niepełna łyżeczka musztardy słowackiej, suszone oregano, sól). Sałatkę dodatkowo posypałam czarnuszką.

Na obiad schab BBQ (przepis wrzucę na blog już niedługo), sałatka z ryżu basmati (ryż, czerwona fasola, czerwona cebula, papryka, seler naciowy, ogórek, oliwa, sok z limonki, sól i pieprz do smaku), ser cheddar i prosta surówka z kapusty (poszatkowana kapusta, lekko posolona i ugnieciona w dłoni. Do tego oliwa, sok z cytryny, sól).

Piątek

W piątek wczesnym rankiem do pudełek gotował Połówek. Na śniadanie przygotował omlet z jabłkami i cynamonem (przepis szykuję na inną okazję). Do omletu dżem z truskawek od Mamy i jabłka.

Drugie śniadanie to ponownie porcja omletu, a do niego pyszny sos orzechowy. 

Obiad to soboro don. To danie super sprawdza się do pudełka. 

A ostatnie pudełko to ryż z indykiem chili, marynowaną na szybko rzodkiewką z czarnuszką i fasolką szparagową.

2 komentarze
0

Podobne posty:

2 komentarze

ervisha 04/02/2019 - 6:56 pm

Kolorowo, różnorodnie i zdrowo 🙂

Odpowiedz
Chocolade 04/02/2019 - 8:47 pm

Jestem ciekawa tego omletu z jabłkami 😀

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies