Dzień dobry,
Poniedziałkowym zwyczajem robimy przegląd pudełek z minionego tygodnia. U nas akcja opróżnianie zamrażarki trwa w najlepsze. Powolutku zapasy warzyw i owoców kończą się. Mam nadzieję też w miarę szybko zzerować zapasy mięsne. I przy kolejnych mrożonkach mocno obiecuję sobie, by zacząć opisywać paczuszki z mięsem, bo zazwyczaj kończy się to tak, że wieczorem wyciągam z szuflady schab, a rano okazuje się, że to jednak bekon 😀
Przy okazji przypominam, że na naszej grupie – Make bento, not war – zdrowe i smaczne lunchboxy, trwa właśnie konkurs na #fitbento, w którym do wygrania jest piękny lunchbox Monbento Square. Zapraszam do udziału i oczywiście zachęcam do przyłączenia się do grupy.
Poniedziałek i wtorek
Na śniadanie fit ciasto kokosowe z owocami. Ten przepis cieszy się ostatnio ogromną popularnością i wręcz zasypujecie mnie zdjęciami swoich wypieków. Warto je upiec. Jest pyszne i cała blaszka ma tylko 633 kcal!
Kolejny posiłek to placuszki z szynką i kukurydzą z mojej książki (tu w wersji bez kukurydzy, bo nam wyszła). Do nich ajwar i prosta sałatka z sałaty rzymskiej, ciecierzycy, pomidorków, ogórka, rzodkiewek, czerwonej cebuli. Do tego dressing z musztardą (2 łyżeczki oliwy, 2 łyżeczki białego octu balsamicznego, niepełna łyżeczka musztardy słowackiej, suszone oregano, sól). Sałatkę dodatkowo posypałam czarnuszką.
Na obiad schab BBQ (przepis wrzucę na blog już niedługo), sałatka z ryżu basmati (ryż, czerwona fasola, czerwona cebula, papryka, seler naciowy, ogórek, oliwa, sok z limonki, sól i pieprz do smaku), ser cheddar i prosta surówka z kapusty (poszatkowana kapusta, lekko posolona i ugnieciona w dłoni. Do tego oliwa, sok z cytryny, sól).
Piątek
W piątek wczesnym rankiem do pudełek gotował Połówek. Na śniadanie przygotował omlet z jabłkami i cynamonem (przepis szykuję na inną okazję). Do omletu dżem z truskawek od Mamy i jabłka.
Drugie śniadanie to ponownie porcja omletu, a do niego pyszny sos orzechowy.
Obiad to soboro don. To danie super sprawdza się do pudełka.
A ostatnie pudełko to ryż z indykiem chili, marynowaną na szybko rzodkiewką z czarnuszką i fasolką szparagową.
2 komentarze
Kolorowo, różnorodnie i zdrowo 🙂
Jestem ciekawa tego omletu z jabłkami 😀