Lekka marchewka do obiadu

przez Malwina
Marchewka na ciepło duszona bez dodatku śmietany

Duszona marchewka to mój kolejny pomysł na lekki i dietetyczny dodatek do obiadu. Nie potrzebuje wielu przypraw – wystarczy sól, czarny pieprz, odrobina słodkiego syropu klonowego i natka pietruszki. Można podawać ją na ciepło lub zimno, w zależności od preferencji. Tak przygotowana marchewka dobrze komponuje się z kotletem i ziemniakami, pasuje także do dań z kaszą i sosami.

Lekka marchewka do obiadu

1 porcja ma 74 kcal (1 B, 9 W, 3 T)

Składniki (na 2 porcje):

  • 250 g marchewki (waga po obraniu)
  • Pół cebuli
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • Sól i pieprz do smaku
  • Natka pietruszki do posypania
  • 1 łyżeczka oliwy

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę kroimy w cienkie plasterki o grubości pół centymetra. Cebulę drobno siekamy.
  2. W szerokim rondelku lub na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, smażymy przez 3-4 minuty. Dodajemy marchewkę, krótko przesmażamy.
  3. Wlewamy około pół szklanki wody, przykrywamy rondel/patelnię i gotujemy do miękkości warzywa i odparowania większości płynu. Zajmie to około 10-15 minut (czas gotowania będzie uzależniony od grubości plastrów i tego, czy używamy młodej czy starej marchwi). W trakcie duszenia warto przemieszać marchewkę.
  4. Zdejmujemy pokrywkę, w razie potrzeby odparowujemy pozostałą wodę. Doprawiamy marchewkę solą i pieprzem, polewamy syropem klonowym, mieszamy. Podajemy na ciepło lub na zimno jako dodatek do obiadu, obficie posypane posiekaną natką pietruszki.

0 komentarz
3

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies