Makaron smażony z mieloną wieprzowiną

przez Malwina

Dzień dobry,

Dział z przepisami z kuchni azjatyckiej jest chyba jednym z bardziej rozbudowanych na blogu. Szczególnie upodobałam sobie ekspresowe dania przygotowane techniką stir-fry, w których mogę przemycić różne warzywne resztki. Dziś mam dla Was prosty makaron z mieloną wieprzowiną, który przygotujecie w mniej niż 20 minut. Oczywiście możecie przygotować go także w wersji wege – zajrzyjcie do wskazówek pod przepisem, które ułatwią Wam dostosowanie potrawy do własnej diety.

Makaron smażony z mieloną wieprzowiną

1 porcja ma 552 kcal (27 B, 75 W, 16 T)

Składniki (na 2 porcje):

  • 120 g makaronu ryżowego
  • 200 g mielonego chudego mięsa wieprzowego (użyłam mięsa z szynki)
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru
  • 1 marchewka, obrana i posiekana w julienne
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w podłużne paski
  • 12 strączków groszku cukrowego
  • Sos: 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka soku z limonki, 1 łyżeczka sosu sriracha, 1 czubata łyżka słodko-pikantnego sosu chili, 2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych, uprażonych na suchej patelni
  • Posiekana dymka do posypania
  • 1 łyżeczka prażonego sezamu
  • 2 łyżeczki oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Makaron przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu.
  2. W woku rozgrzewamy łyżeczkę oleju, wrzucamy mięso, smażymy na dużym ogniu przez około 3-4 minuty, stale mieszając i rozdzielając kawałki wieprzowiny przy pomocy łopatki. Usmażone mięso przekładamy na talerz.
  3. Do woka wlewamy pozostały olej, wrzucamy czosnek, imbir, marchewkę i paprykę, smażymy przez 4 minuty.
  4. Składniki sosu mieszamy. Na patelnię dodajemy mięso, groszek, wlewamy sos, mieszamy. smażymy przez 2 minuty.
  5. Dodajemy makaron i orzeszki, mieszamy dokładnie szczypcami. Danie nakładamy na talerze, posypujemy dymką i sezamem.

Wskazówka:

  • Jeśli nie przepadasz za wieprzowiną, użyj mielonego mięsa z indyka lub kurczaka.
  • Zamiast groszku cukrowego można użyć gotowanego groszku zielonego (nie z puszki).

Czy mogę użyć innego makaronu w tym przepisie?

Jasne, dobrze sprawdzi się makaron soba, somen, chow mein i inne azjatyckie.

Wersja wegańska

Zrezygnuj z mięsa i w jego miejsce dodaj pokruszony naturalny tempeh. Pamiętaj dobrze go przesmażyć przed dodaniem do sosu.

4 komentarze
3

4 komentarze

Mader 27/01/2021 - 11:36 am

Uwielbiam kuchnię azjatycką, ale nie znoszę marchewki, która jest dodawana do praktycznie każdego dania… Oczywiście pomijam, ale może ktoś wymyśli co mogę dać zamiast tego znienawidzonego warzywa? Zazwyczaj zastępuję cukinią.

Odpowiedz
Malwina 27/01/2021 - 11:39 am

Do dań typu stir-fry możesz dorzucić prawie każde warzywo – pokrojoną w julienne dynię, batat, małe różyczki brokułów lub posiekaną łodygę, plasterki selera naciowego, kalafior, kolby kukurydzy, pędy bambusa.

Odpowiedz
Patrycja Reszko 15/02/2021 - 10:03 am

U Ciebie to ja oczami już jem. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedz
Dariusz 18/03/2021 - 10:59 am

Pyszne.W końcu to zaczęło wyglądać i smakować jak chińskie 🙂 Dzięki za przepis i piękne zdjęcia.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies