Ta sałatka jest wyrazista i pełna smaku. Świetnie komponuje się z grzankami z bagietki. Jako bazę do niej wykorzystałam sałatę rzymską. Jeśli jej nie macie, możecie użyć innej sałaty o chrupiących liściach, np. sałatę lodową.
SAŁATKA Z FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI
Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
- 2 miniaturowe sałaty rzymskie lub inna sałata o chrupiących liściach (np. lodowa)
- pół czerwonej cebulki, posiekanej w piórka
- 2 łyżki czarnych oliwek
- 6 suszonych pomidorów z oliwy, posiekanych
- 6 plastrów szynki długodojrzewającej
- 80 g sera feta, pokrojonego w kostkę
- dressing: 4 łyżki oliwy, 1 łyżka octu z czerwonego wina, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 mały ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku
Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki (lub siekamy), Dodajemy cebulkę, porwaną w mniejsze kawałki szynkę, pomidory suszone, ser feta oraz oliwki. Przygotowujemy dressing: czosnek drobno siekamy, rozcieramy z odrobiną soli. Oliwę łączymy z octem ucierając łyżeczką, dodajemy czosnek, oregano, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Gotowym sosem zalewamy sałatkę i od razu podajemy.
* w sezonie letnim warto wzbogacić sałatkę o aromatyczne świeże warzywa, np. plasterki rzodkiewki, ogórki. Dobrze będzie się tu komponować także dodatek awokado.
Czas przygotowania: 10 minut.
9 komentarzy
pycha:)
oj szalejesz Panno Malwino!:) kusisz zdjęciami, ślinka cieknie;p
pozdrawiam
Marta
Ale bym w tej chwili taką sałatkę zjadła…:-)
Suszone pomidory, oliwki, feta, czyli wszystko, co uwielbiam: ) Lubię, jak sałatki mają takie ładne kolory; )
Sałatka marzeń… pomidorki suszone i feta! Cudo 🙂
Wygląda bardzo apetycznie! 🙂
Cudowna sałatka! Zachwyca kolorami 🙂
Oj tak z awokado byłaby pyszna:) pozdrawiam
oj cieknie, cieknie, suszone pomidory , ser feta, sałata. Samo zdrowie