Batoniki owsiane (flapjacks)

przez Malwina
Batoniki z płatków owsianych
Batoniki owsiane to smaczna przekąska w ciągu dnia. Ich przygotowanie jest niezwykle proste i zajmie Wam niespełna pół godziny. Takie batoniki możecie zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnię. Będą smaczną przekąską w ciągu dnia. Razem ze mną batoniki owsiane przygotowała Gin oraz Siaśka.
Batoniki owsiane przepis
BATONIKI OWSIANE

Składniki (na keksówkę o długości 18-20 cm):
[autor Celia Brooks]

  • 100 g masła
  • 100 g miodu
  • 100 g cukru
  • 200 g płatków owsianych (u mnie górskie)
  • 25 g wiórków kokosowych
Masło, miód i cukier umieszczamy w garnku. Podgrzewamy mieszając, aż składniki się połączą a cukier rozpuści. Dodajemy płatki i wiórki, dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch wygładzamy spodem łyżki (dociskając go lekko). Pieczemy przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (piekłam około 18 minut). Upieczone ciasto będzie miało rumiane brzegi. Ciasto przenosimy na metalową kratkę. Po ostudzeniu wyjmujemy z formy i kroimy ostrym nożem na kawałki. Zaraz po upieczeniu masa będzie miękka, w trakcie studzenia zacznie twardnieć. Batoniki należy zjeść w przeciągu tygodnia czasu.

Flapjacks przepis
Batoniki zbożowe przepis

Czas przygotowania: 25 minut.

23 komentarze
0

Podobne posty:

23 komentarze

kuchcikOla 06/03/2014 - 6:10 pm

Bardzo lubię takie owsiane przekąski, a ta jest naprawdę bardzo prosta! 🙂

Odpowiedz
Karina 06/03/2014 - 6:55 pm

muszę takie zrobić i to nie koniecznie ; ) może nie są jakieś dietetyczne, ale płatki oswiane kocham pod każdą postacią! świetna alternatywa dla tych wszystkich pseudofitnesowych batoników.

Odpowiedz
gotowaniena102 07/03/2014 - 4:27 am

Robiłam je kiedyś i potwierdzam, że są pyszne 🙂

Odpowiedz
teenager ;) 07/03/2014 - 5:10 am

wygląda świetnie, ale jestem pewna, że jeszcze lepiej smakuje- tym bardziej, że to moje klimaty – owsiane, miód, kokos – pycha! pomysł na coś prostego, a tak smacznego 🙂

Odpowiedz
Magda C. 07/03/2014 - 7:05 am

Zdrowe, smaczne i idealne na kryzys w ciągu dnia 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 07/03/2014 - 8:54 am

a po upieczniu, a dokładnie po tym jak stwardnieją to kruszą się czy konsystencja jest w miarę zwarta?
pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
Malwina 07/03/2014 - 8:55 am

Marto, są takie jak na zdjęciach, czyli zwarte (gdyby się kruszyły nie wylądowałyby na blogu ;)). Musisz tylko kroić je ostrym nożem i poczekać aż stwardnieją.

Odpowiedz
Anonimowy 07/03/2014 - 9:37 am

ok, czyli zadałam pytanie z serii głupich…?;p uwielbiam batoniki owsiane ale część z tych, które robiłam bardziej podchodzą pod granolę niż batonik (granolę też uwielbiam;p), stąd moje pytanie
pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
Malwina 07/03/2014 - 9:41 am

Marto, absolutnie nie było to głupie pytanie. I jeśli masz jakieś wątpliwości, to pytaj. Zawsze postaram się odpowiedzieć 🙂 Jeśli zachowasz proporcje przepisu i nie będziesz piekła ich za długo, to wszystko powinno wyjść jak najbardziej ok. Jeśli jeszcze nie próbowałaś, to na blogu są też batoniki musli bez pieczenia. Także zwarte i niekruszące się.

Odpowiedz
Anonimowy 07/03/2014 - 11:46 am

dziękuję, zapisuję 'do zrobienia' (tych bez pieczenia też nie robiłam)
Marta

Odpowiedz
Anonimowy 07/03/2014 - 9:33 am

Czy zamiast cukru można dodać więcej miodu, czy też cukier pełni tutaj funkcję jakiegoś lepiszcza?:)

Odpowiedz
Malwina 07/03/2014 - 9:41 am

Przy tych proporcjach batoniki wychodzą fajne, nie rozpadają się. Nie wiem, jak będą wyglądać po zmianie proporcji.

Odpowiedz
gin 07/03/2014 - 11:00 am

Przygotowałam po raz pierwszy, i się w nich zakochałam 🙂 Idealne drugie śniadanie 🙂
Twoje wyglądają pysznie 🙂
Dziękuję za wspólne pieczenie 🙂

Odpowiedz
Kamciss 07/03/2014 - 7:59 pm

Jestem ciekawa czy mi wyjdą, ponieważ też mam odwieczny problem z tym, że się rozpadają :<

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 09/03/2014 - 9:30 am

Przez chwilę myślałam, że to jakiś pasztet, ale doczytałam że chodzi o batoniki i jestem nimi zachwycona. Zdrowe i smaczne!

Odpowiedz
Wiewióra 09/03/2014 - 10:14 am

lubię takie bardzo!!!

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 13/03/2014 - 8:14 am

Piękne zdjęcia … aż ma się ochotę usiąść z ksiązką i zrelaksować:)

Odpowiedz
zielonypapiszon 13/03/2014 - 8:53 am

Uwielbiam je, zajadam się nimi do kawy. Jednak robie je inaczej, muszę wypróbować Twoją propozycję 🙂

Odpowiedz
grazyna 23/03/2014 - 3:23 pm

Mam ochotę je zrobić 🙂

Odpowiedz
Kamila 15/01/2015 - 5:54 pm

Uwielbiam batoniki owsiane, a jeszcze bardziej owsiano-żurawinowe ponieważ kocham żurawinę ;D

Odpowiedz
Anonimowy 17/03/2015 - 8:08 pm

Pani blog jest rewelacyjny! Batoniki właśnie się pieką i w związku z tym mam pytanie, jak je później przechowywać? Szczelnie zamknięte czy raczej nie?

Odpowiedz
Malwina 18/03/2015 - 6:15 am

Najlepiej w metalowej puszce. W upały można je przenieść do lodówki.

Odpowiedz
Anonimowy 04/11/2015 - 7:57 am

Zrobiłam wczoraj, wyszły przepyszne!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies