W ramach kolejnego wspólnego gotowania mieliśmy za zadanie przygotować dowolne ciasto z rabarbarem. Początkowo chciałam upiec tartę i wykończyć ją bezą, jednak w lodówce miałam za mało jajek. Po szybkim namyśle zmieniłam koncepcję i postawiłam na proste kruche ciasto. Lubię takie nieprzekombinowane wypieki, ponieważ zawsze kojarzą mi się z kuchnią mojej Babci.
A już w nadchodzący weekend rozpoczniemy sezon truskawkowy. W planach mnóstwo pysznych deserów i wytrawnych dań. Mam nadzieję, że pomimo choroby i wizji kolejnych dwóch tygodni na antybiotykach, uda mi się przygotować wszystko, co zaplanowałam. W końcu trzeba korzystać z tych smacznych owoców i warzyw, póki trwa na nie sezon.
Razem ze mną ciasta z dodatkiem tego różowego warzywa upiekli: Justinka, Zuzia, Mopsik, Bartek, Gin, Martynosia oraz Sianko.
KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM
Składniki (na kwadratową formę o boku 22 cm):
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 150 g cukru pudru
- 100 g zimnego masła
- 2 małe jajka
- 400 g różowego rabarbaru plus 4 łyżki cukru
- cukier puder do posypania
W misce umieszczamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i sól, mieszamy. Dodajemy posiekane w kostkę masło i wyrabiamy je między palcami z mąką, jak na kruszonkę. Wbijamy jajka, szybko zagniatamy gładkie ciasto (w razie potrzeby dosypujemy odrobinę mąki). Ciasto dzielimy na 2 części w stosunku 1:2. Dno kwadratowej blachy smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Większy kawałek ciasta wałkujemy i wykładamy nim dno blachy. Nakłuwamy ciasto i wkładamy foremkę do lodówki. Mniejszy kawałek ciasta zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do zamrażarki na około godzinę (aż stwardnieje).
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni, wkładamy blachę z ciastem i pieczemy przez 20 minut. W tym czasie umyty i osuszony rabarbar kroimy w kawałki o długości 1-2 cm, zasypujemy cukrem i mieszamy. Na podpieczonym spodzie układamy rabarbar. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i ścieramy je na tarce o grubych oczkach na rabarbar. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy dalej przez około 30 minut. Upieczone ciasto studzimy na kratce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Jako dodatek do ciasta możecie podać ulubione lody, np. waniliowe.
Czas przygotowania: 50 minut.
15 komentarzy
Życzę dużo zdrówka. Ciasto zacne, lubię takie klasyki.
Też uwielbiam takie proste ciasta – mają ten niepowtarzalny urok, przynoszą wspomnienia 🙂
Właśnie wróciłam do domu z pęczkiem rabarbaru i już wiem co z nim zrobię 🙂
Malwinko ciasto prezentuje się wybornie. Życzę szybkiego powrotu do zdrowia żebyś nas nadal zasypywała pysznymi daniami 🙂
Pycha, zawsze smakuje! Szybko wracaj do zdrówka!
Życzę dużo zdrówka! Ciasto wygląda przepięknie 🙂
Wyglada smakowicie 🙂 PS. Widze, ze wszyscy przygotowali ciasta na nasze wspolne gotowanie 😉
Uwielbiam takie proste ciasta. Ja często dodaję do kruchego z rabarbarem dżem truskawkowy. Życzę powrotu do zdrowia, chyba nie choruje się przyjemnie w taki upał… Pozdrawiam:)
Cudne ! Uwielbiam ciasta z rabarbarem. 🙂 Zdrowiej Malwinko! 🙂
Wspaniale ciacho. Szkoda, ze u nas nie mozna dostac rozowego rabarbaru…mam tyle fajnych przepisow do zrobienia…
Duzo zdrowia Ci zycze 🙂 Ja i moj Maly tez przeziebieni jestesmy mimo takiej ladnej pogody… 🙁
Sciskam 😉
Bardzo mi było miło z Wami piec. Śliczny placek rabarbarowy wyszedł 🙂 Jak zwykle z resztą u Ciebie.
Dzisiaj bede robia, dodam tylko jeszcze kilka truskawek
Z truskawkami będzie jeszcze smaczniejsze 🙂
jakiej jest wielkości blacha do pieczenia? 🙂
Wymiary blachy masz podane przy składnikach (kwadrat o boku 22 cm).