Sezon na truskawki powolutku dobiega końca. Śpieszę więc do Was z przepisem na pyszny mus truskawkowy, który możecie zamknąć w słoiczkach i cieszyć się nim przez całą zimę. O ile oczywiście zimy doczeka. Co roku w czerwcu robię dżem, mus i sok z truskawek. W ciągu pierwszego miesiąca wszystkie słoiczki pustoszeją. Połówek uwielbia przetwory z truskawek, dlatego znikają w zastraszająco szybkim tempie. Tym razem schowałam je głęboko w szafce, tak, by mogły doczekać choćby jesieni. Taki mus możecie wykorzystać jako sos do deserów i pierogów, dodatek do naleśników, owsianki, placuszków. Albo wyjadać łyżeczką prosto ze słoiczka. Śpieszcie się, póki truskawki są jeszcze w dobrej cenie.
MUS TRUSKAWKOWY
Składniki (na 4 małe słoiczki po 180 ml):
- 1,3 kg truskawek (waga po odszypułkowaniu)
- 250 g cukru (lub więcej wg preferencji)
Umyte truskawki kroimy na pół, zasypujemy cukrem i odstawiamy na całą noc (jeśli jest bardzo gorąco, wstawcie garnek z truskawkami do lodówki). Owoce zagotowujemy (do rozpuszczenia cukru) i miksujemy przy przy pomocy blendera. Garnek z musem stawiamy na gazie i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut lub dłużej do otrzymania preferowanej konsystencji (pamiętajcie, że mus po ostudzeniu dodatkowo zgęstnieje). Pod koniec gotowania należy częściej mieszać mus. Ja gotowałam mój mus truskawkowy przez około 45 minut. Po ostudzeniu wyszedł idealnie gęsty. Gorący mus przekładamy do suchych i wyparzonych słoików, zakręcamy. Mus pasteryzujemy przez 10 minut.
*jeśli chcecie, mus możecie przetrzeć przez sito, by pozbyć się pestek. Ja tego nigdy nie robię.
** mus truskawkowy możecie wzbogacić o dodatek ziarenek z 1 dużej laski wanilii (dodajemy ją do musu po zmiksowaniu truskawek sokiem. Laskę także wrzucamy do musu i wyciągamy przed włożeniem do słoików)
Mus truskawkowy na zimę |
Czas przygotowania: 50 minut.
22 komentarze
musi być smaczny:)
chętnie zrobiłabym taki mus, by potem cieszyć się smakiem lata z zimę! 🙂
Pyszności 🙂
Wygląda mega apetycznie! 🙂 chyba wypróbuję.. będzie na osłodę zimowe poranki 🙂
W tym roku jednak nic z truskawek nie robiłam. Zamroziłam ok 5-6 kg i musi mi to jakoś wystarczyć. Tylko gdzie ja będę trzymać rosół, jak zamrożę, jeszcze inne owoce 😉
Nigdy nie robiłam musu, a trzeba korzystać teraz, póki są jeszcze truskawki.
Co za kolor! Zjadłabym lody polane takim musem 🙂
Dzień dobry, czy sok, który powstanie po zasypaniu truskawek, dodajemy ponownie do musu? Pozdrawiam Alicja
Alicjo, niczego nie odlewamy. Truskawki miksujesz razem z sokiem, a później całość gotujesz do odparowania i uzyskania konsystencji sosu/musu.
Witam!!! A można dodać sok z cytryny, ponoć ładnie podtrzymuje kolor… pozdrawiam
Oczywiście, że można. Dodajemy go pod koniec. Na pewno pomoże w utrzymaniu ładnego koloru.
Nigdy nie robiłam żadnych zapasów, bo nie mam gdzie przechowywać :-/ ALe taka mała ilość zachęca, więc spróbuję 🙂
Mam tylko pytanie, pewnie głupie 🙂 Jak pasteryzować przez te 10 min.? I słoiki trzeba jakoś przygotować czy wystarczy przelać wrzątkiem przed umieszczeniem musu? 🙂
Dziękuję za odpowiedź 🙂
Iza
Izo, słoiki oraz nakrętki najpierw należy umyć, następnie wyparzyć (wystarczy przelać wrzątkiem) i osuszyć czystą ściereczką lub papierowym ręcznikiem. Gorący mus nakładasz do słoików i zakręcasz je. Co do pasteryzacji, to możesz to robić albo w garnku albo w piekarniku. Ja zawsze pasteryzuję w garnku, nie chce mi się nigdy latem włączać piekarnika. Dno dużego garnka wykładasz ściereczką, układasz na niej słoiki (nie mogą dotykać siebie na wzajem i boków garnka), wlewasz wodę na 3/4 wysokości słoików (przy ciepłych słoikach musi być ciepła, by nie pękły). Wodę zagotowujesz, zmniejszasz płomień i od tego momentu liczysz 10 minut. Po tym czasie słoiki wyjmujesz z wody, mocno dokręcasz i ustawiasz do góry dnem. Ja je tak zostawiam do wystygnięcia i potem przenoszę do szafki.
Bardzo dziękuję! 🙂 Będzie zatem mus na zimę. Jak długo można go przechowywać?
Iza
Do kolejnego truskawkowego sezonu, o ile nie zjesz go wcześniej 🙂
No i super 🙂 Dziękuję 🙂
Iza
ile po otwarciu moze taki mus stac w lodowce? i czy uzyskany mus nadaje sie np jako zamiennik do dzemu w przypadku nalesnikow? czy to jednak calkiem inna bajka? dziekuje 🙂
Nie ma tu zbyt wiele cukru, więc około 2 tygodnie. Polecam pakować go do takich małych słoiczków po 180-200 ml. Jest rzadszy od dżemu, więc albo można go cienko rozsmarować na naleśniku, albo naleśnik (np. nadziany serem białym i zawinięty) polać takim musem. Polecam także przepis na ekonomiczny dżem i sok z truskawek
super pomysl z nalesnikami z serem i musem! dziekuje slicznie za odpowiedz. dzisiaj zabieram sie za mus i dzem z sokiem 🙂 mam nadzieje ze wyjdzie pysznie!
mam jeszcze jedno szybkie pytanko… czy mozna zamienic sok z cytryny na kwasek cytrynowy? jestem w trakcie robienia a zabraklo mi cytryny ;(
Możesz pominąć. Sama nie stosuję kwasku
To taki dżemik :)) Ja miksuję i mrożę w woreczkach. Czasem to słodzę . Niestety , zajmuje miejsce w zamrażarce.