Razowa pizza z pomidorami i fetą |
Pozostajemy w klimatach kuchni śródziemnomorskiej. Dziś mam dla Was pizzę, troszkę zdrowszą, bo na mące razowej i z duuuużą ilością kolorowych pomidorów (wykorzystałam pięć odmian). Jak na pizzę przystało, znalazł się na niej także ser, jednak nie ciągnąca się mozzarellą a feta i to w niedużej ilości. Taki flatbread możecie zjeść ze smakiem na kolację lub zapakować do lunchbox’u i zabrać ze sobą do pracy lub na wycieczkę. Polecam Wam serdecznie, szczególnie w okresie letnim.
Przepis na pizzę z pomidorami bierze udział w akcji Mopsika- Warzywa psiankowate 2014.
RAZOWA PIZZA Z POMIDORAMI I FETĄ
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej razowej (u mnie typ 1850)
- 1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej typ 650)
- 1,5 łyżeczki soli
- 18 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka ciepłej wody
- 3 łyżki oliwy
- wierzch pizzy: posiekana biała cebula, pomidory (najlepiej kilka odmian) pokrojone w plastry, oliwki (zielone lub czarne), suszone oregano i bazylia, sól morska, pokruszona feta
Przygotowujemy ciasto na pizzę: w misce umieszczamy mąkę pszenną i mąkę pszenną razową. Dodajemy sól, mieszamy. Drożdże kruszymy do małej miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody i odstawiamy na 15-20 minut. Do mąki dodajemy spienione drożdże, oliwę i pozostałą wodę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby lekko podsypując je mąką pszenną. Miskę przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny do podwojenia objętości.
Pieczenie pizzy: Blachę do pieczenia wysypujemy mąką, przekładamy na nią ciasto i rozciągamy dłońmi na cienki placek (może być grubszy, jeśli takie ciasto wolicie). Na wierzchu układamy posiekaną w piórka cebulę, plastry pomidorów, oliwki. Całość posypujemy suszonym oregano i bazylią, oprószamy solą. Pieczemy w temp. 230 stopni przez około 15-20 minut (aż spód będzie ładnie przypieczony a brzegi chrupiące). Po około 10 minutach od wstawienia pizzy posypujemy ją fetą. Upieczoną pizzę dzielimy na kawałki i podajemy.
Czas przygotowania: 2 godziny.
5 komentarzy
Jak już będę miała dostęp do piekarnika, to zrobię taką 😉
Śliczna… i bardzo trafia w moje smaki:)
Cudownie wygląda ta pizza 🙂
Przepiękna pizza!
Te żółte pomidorki wyglądają obłędnie!