Dip z pieczonych buraków

przez Malwina
Dip z pieczonych buraków

Kolejnym tematem naszego wspólnego gotowania były pieczone buraki. Moim pierwszym skojarzeniem była sałatka, którą oczywiście poczyniłam i niedługo podzielę się z Wami przepisem na nią. Została mi jeszcze spora ilość upieczonych buraków i chciałam ją wykorzystać w jakiś inny sposób. Padło na różowy dip na ich bazie. Wzbogaciłam go o dodatek sera feta, który akurat zalegał w lodówce.  Miałam troszkę obaw, co do ostatecznego efektu. Dip okazał się jednak niezwykle smaczny i zniknął w bardzo szybkim tempie. Zajrzyjcie do Marty, Mopsika, OliMirabelki, Lejdi i Bartoldzika i zobaczcie, co oni przygotowali na bazie upieczonych buraków.

Dip z buraków i fety

DIP Z PIECZONYCH BURAKÓW i FETY


Składniki:
[przepis własny]

  • 150 g buraków (waga po upieczeniu i obraniu)
  • 60 g sera feta
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku
Buraki kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy, fetę kruszymy. W rozdrabniaczu (zamykany pojemnik z ostrzami w zestawie z blenderem) umieszczamy wszystkie składniki oprócz soli i pieprzu. Całość miksujemy na gładką masę. Następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem i ponownie miksujemy. Podajemy jako dodatek do warzyw, paluszków,  krakersów, grissini, chlebków z patelni.

* pieczenie buraków: do pieczenia najlepiej wybrać mniejsze buraki. Większe kroimy na pół lub na ćwiartki. Buraki najpierw należy dokładnie umyć. Następnie osuszamy je i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez 45-60 minut lub do momentu, kiedy będą miękkie (przy dużych i starszych burakach może to zająć nawet 1,5 godziny). Przy pomocy widelca sprawdzamy, czy buraki są upieczone. 

Dip z burakami

Czas przygotowania: 5 minut.

    8 komentarzy
    0

    Podobne posty:

    8 komentarzy

    mopswkuchni 24/09/2013 - 5:44 pm

    Najbardziej oryginalnie z nas wszystkich, pomysł znakomity. A kolorystyka i kompozycja zdjęć bardzo mi się podoba 🙂

    Odpowiedz
    justka2712 24/09/2013 - 6:31 pm

    Wygląda mega zdrowo i smacznie 🙂 Pozdrawiam!

    Odpowiedz
    Martynosia 24/09/2013 - 6:55 pm

    Ta pasta musi byc pyszna, a kolor ma po prostu obledny;)

    Odpowiedz
    Anya 24/09/2013 - 8:42 pm

    Muszę spróbować. Strasznie mi się podobają warzywne dipy. Z buraków jeszcze nigdy nie jadłam, ale taki z awokado to mój ulubiony. Takie zdrowsze rodzaje przekąsek.

    http://www.kobieta-inzynier.blogspot.com

    Odpowiedz
    mnemonique 25/09/2013 - 5:39 am

    o pieczonych burakach tylko słyszałam, że są bardzo smaczne, ale skoro mam już piekarnik, to z chęcią się o tym sama przekonam. Może zacznę właśnie od takiego dipu. Kolor mi przypomina bardziej czerwoną kapustę 🙂 ale to pewnie przez fetę, którą bardzo lubię.
    Pozdrawiam
    Monika

    Odpowiedz
    JustInka 25/09/2013 - 12:00 pm

    No buraki, to akurat jedna z moich gorszych stron. Niespecjalnie je lubię. W zasadzie poczyniam z nich głównie moją sałatkę. Twój dip jednak zaskakująco mnie kusi! A i piękna patera 🙂

    Odpowiedz
    Bo(ro)n Appétit 25/09/2013 - 12:29 pm

    Ależ to cudownie wygląda! Te kolory, ten talerz…po prostu rewelacja!

    Odpowiedz
    Kuchnia Izy 25/09/2013 - 1:22 pm

    Uwielbiam buraki i tak jak u Ciebie zalega mi feta. Ale już nie długo 🙂

    Odpowiedz

    Skomentuj

    * Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

    Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies