Foul mudammas

przez Malwina
Suszony bób przepisy
Foul mudammas
Foul mudammas to sztandarowe danie Egiptu na bazie bobu. Najczęściej przygotowuje się go z suszonego bobiku, choć spotkałam się także z wersjami ze świeżym bobem. Taki suszony bób kupicie w sklepach z żywnością orientalną. Foul można przygotować na wiele sposobów, tym bardziej, że danie to jest popularne także w innych krajach arabskich (i nie tylko). Sama zazwyczaj robię je na dwa sposoby.

Dziś mam dla Was pierwszy przepis na mój foul mudammas. Nie wygląda on zbyt apetycznie (w końcu to utłuczona strączkowa pasta), ale zapewniam Was, że smakuje świetnie. Jest pikantny za sprawą dodatku kminu, chili oraz czosnku, z lekko kwaśną nutą cytryny. Mam nadzieję, że podczas VI Festiwalu Kuchni Arabskiej uda mi się podzielić z Wami także moim drugim przepisem na foul, tym razem w formie bliższej paście.
Przepis foul mudammas

 

FOUL MUDAMMAS
Śniadanie Mistrzów #313

Składniki (na 2 porcje):

  • 400 g ugotowanego suszonego bobu w łupinkach (waga po ugotowaniu); ewentualnie foul mudammas z puszki
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1/2 papryczki chili, pozbawionej pestek i posiekanej
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • około pół szklanki wody
  • sok z połowy dużej cytryny
  • sól do smaku
  • posiekana natka pietruszki do posypania
  • 1 duży pomidor
  • młoda cebulka z dymki
  • oliwa ev
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek i chili, smażymy przez 4-5 minut. Dodajemy kmin rzymski, przesmażamy przez 30 sekund. Dodajemy bób, wlewamy wodę. Gotujemy przez około 5 minut. Przy pomocy tłuczka rozgniatamy ziarenka bobu do preferowanej konsystencji. Dodajemy sok z cytryny oraz doprawiamy solą, mieszamy. Jeśli chcecie by foul był jeszcze pikantniejszy, dodajcie odrobinę cayenne.
Foul mudammas nakładamy do miseczek, posypujemy posiekaną natką, pokrojonym w kostkę pomidorem, posiekaną cebulką i polewamy dobrej jakości oliwą. Podajemy jako przystawkę.
Jak ugotować suszony bób? 
Bób umieszczamy w garnku, zalewamy zimną wodą i zostawiamy na całą noc. Kolejnego dnia odlewamy płyn z garnka i bób zalewamy świeżą wodą. Gotujemy przez około 1 godzinę lub dłużej (w przypadku dużego bobiku czas gotowania może się wydłużyć nawet do 2 godzin), aż bób będzie miękki. Pod koniec doprawiamy go do smaku solą. Ugotowany bób przechowujemy w zamkniętym pojemniku, zanurzony w wodzie z gotowania.
 Foul egipski
Foul mudammas

 

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

4 komentarze
0

Podobne posty:

4 komentarze

Angelika B 19/06/2016 - 7:05 pm

A co jeśli chciałabym użyć świeżego bobu, takiego który jest dostępny na rynku? Czy będzie to jakaś znacząca zmiana? Przepis mnie bardzo zainteresował, ale nie mam suszonego bobu.

Odpowiedz
Malwina 20/06/2016 - 9:38 am

Przy tym przepisie świeży raczej się nie sprawdzi. Najlepiej po ugotowaniu polać go oliwą, sokiem z cytryny, dodać szczyptę kminu i cayenne, sporo posiekanej natki, pokrojonego pomidora, troszkę świeżego czosnku. Doprawić solą i wcinać 🙂

Odpowiedz
Angelika B 24/06/2016 - 7:01 pm

Przyznam, ze nie poszlam za Twoją radą i, mając tak wielkie parcie na to danie, zrobiłam je z uwykorzystaniem świeżego bobu. 😉 Nie wiem jak bardzo w smaku różni się od tego z przepisu, ale muszę powiedzieć, że wyszło naprawdę smaczne 🙂 Także jeśli ktoś ma ochotę na ten przepis, ale też nie ma suszonego bobu, to może śmiało spróbować ze świeżym 🙂

Odpowiedz
Wiewióra 19/06/2016 - 7:38 pm

smakowite danie 🙂 ciekawa jestem jego smaku 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies