Deser ryżowy z malinami |
Składniki (na 2 porcje):
- 70 g ryżu arborio
- 500 ml mleka
- 1-2 łyżki cukru (lub więcej do smaku)
- 3-4 kostki gorzkiej lub mlecznej czekolady
- kilka łyżek frużeliny malinowej
Połowę puddingu odkładamy do miseczki (możecie do niego dodać ulubiony ekstrakt, np. waniliowy). Do reszty dodajemy czekoladę, podgrzewamy do rozpuszczenia. Do dwóch szklanek nakładamy warstwę czekoladową, następnie białą i kilka łyżek frużeliny. Odstawiamy do ostygnięcia i po schłodzeniu podajemy. Oczywiście możecie ten deser zajadać także na ciepło. Pudding możecie przechowywać w lodówce do 3 dni.
Czas przygotowania: 40 minut.
15 komentarzy
przepis mi spadł z nieba! rodzice zaraz spróbują na 24-lecie ślubu 🙂
Czy cukier można zamienić na erytrytol lub ksylitol ? Co lepiej użyć?
Tak, można użyć erytrolu zamiast cukru.
Fajny pomysł na deser 🙂
Mniam,mniam. Ja bym go chętnie zjadła na śniadanie jutro.:)
Ryż na mleku to smak mojego dzieciństwa, pycha 🙂
Pyszny deser, bardzo lubię puddingi ryżowe. Zrobię go z frużeliną wiśniową, które mam kilka słoików:)
Przechowywać w lodówce? A kto by się powstrzymał przed pożarciem go 🙂 Pięknie się prezentuje!
wygląda pięknie! Mi także tego typu desery kojarzą się z dzieciństwem 🙂
Mniam, bosko wygląda 🙂
Od paru dni chodzę wokół ryżu i zabieram się za pudding, ale jakoś nie mogę go przygotować…
Uwielbiam Berliso, dawno miałam je zrobić sama, ale ciągle mi nie po drodze. A Twoje wygląda obłędnie…
Ja kocham takie desery! Wszystko z ryżem mmm….:)
aleee pysznie wygląda!!
Deser jest pyszny robiłam go 2 razy 🙂 tylko dodałam więcej ryzu za drugi razem. I odlałam na koniec trochę mleka, bo nie chciał mi tak bardzo zgęstnieć jak te 500 ml wlałam. Nieco go zmodyfikowałam, ponieważ zamiast frużeliny dodałam świeży mus z malin 🙂
Moja córcia zażyczyła sobie po zajęciach z niemieckiego Schokoreis- przepis wzbogacony o frużelinę malinową z zachomikowanych w zamrażarce malin przypadł do smaku. Kolejne dzięki…;)
Dormirka