Risotto jest niedrogim i prostym w przygotowaniu daniem. Trzeba jednak przestrzegać kilku zasad, dzięki którym otrzymamy ryż o odpowiedniej konsystencji. Ryżu do risotto nigdy nie płuczemy, bulion dolewamy stopniowo, należy pamiętać o tym, by był on w odpowiedniej temperaturze. Wymaga także pewnego nakładu pracy, bowiem przez praktycznie cały czas musimy stać nad kuchenką i mieszać ryż. Czas ten może nam umilić lampka wina 🙂
RISOTTO Z PIECZARKAMI W OCCIE BALSAMICZNYM
Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
- 250 g ryżu arborio
- 1 litr ciepłego bulionu warzywnego
- kieliszek wytrawnego białego wina
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki parmezanu startego na tarce
- 4 łyżki natki pietruszki, posiekanej
- pieczarki w occie balsamicznym: 300 g małych pieczarek, 1 łyża oliwy, 1 łyżka masła, sól i pieprz do smaku, 1-2 łyżki octu balsamicznego
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy czosnek, smażymy 30 sekund. Dodajemy ryż, smażymy mieszając, aż ziarenka oblepi tłuszcz. Dodajemy rozmaryn, wlewamy wino, podgrzewamy, aż praktycznie odparuje. Dodajemy po chochelce ciepłego bulionu (bulion najlepiej postawić na małym palniku i ciągle utrzymywać w cieple), gotujemy mieszając, aż płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Dolewamy kolejną chochlę i czynność tę powtarzamy, aż do wykorzystania całego bulionu (cały proces powinien zająć 15-17 minut). Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy ser i masło, mieszamy. Następnie dokładamy pieczarki* i natkę, mieszamy.
*po około 10 minutach gotowania risotto przygotowujemy pieczarki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy masło. Kiedy się stopi, wrzucamy oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy kilka minut, aż zmiękną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podlewamy octem, smażymy kolejne 1-2 minuty.
Czas przygotowania: 25 minut.
14 komentarzy
Pieczarki w occie balsamicznym – ciekawe. Risotto zapewne pyszne. Nadal jestem wielką fanką tego dania 😀
Odkąd pierwszy raz zrobiłam risotto zakochałam się bez pamięci 🙂 Mam zamiar przetestować kilka wersji. Polecam wypróbować z pieczarkami w sosie sojowym, też smaczne 🙂
Muszę wyprobować tę wersję, zapraszam na mój blog
http://www.i-heart-cooking.blogspot.com/ u mnie risotto z pomidorami i bazylią 🙂
Muszę spróbować takiego risotto. Lubimy. Ja najczęściej robię z kurczakiem, bo chłopaki takie lubią najbardziej. Ale pieczarek też troszkę dodaję:)
pyszne jest, bardzo lubię różne wersje risotto a takie jest bardzo smaczne:)
O widzisz, na czasoumilacz w postaci lamki wina nie wpadłam:-) To ja wbijam się do Ciebie i na jedno i na drugie:-))
Muszę w końcu i ja zrobic risotto …bo ślinianki mi mocniej pracuja za każdym razem jak je widzę:) buźka
Jeny, wygląda wspaniale 🙂 Nigdy sama nie robiłam, bo wydaje mi się trudne… Ale chyba w końcu spróbuję 🙂
To się wydaje trudne, trzeba tylko pilnować ryż i "podlewać" go prawdziwym rosołem…
Risotto to sztuka gotowania ryżu 🙂 Wygląda smacznie.
U mnie ostatnio risotto z brokułami:
http://www.patisonwkuchni.blogspot.com/2013/03/zielono-mi-risotto-z-brokuami.html
Uwielbiam risotto ^^ W occie balsamicznym jak dotąd marynowałam tylko mięso; ciekawe jak skomponuje się z pieczarkami.
Zrobiłam dla przyjaciół w środowym cyklu "Gotujemy inaczej ;)". Wszyscy byliśmy ciekawi smaku pieczarek w occie. Interesująca kompozycja smaków! Polecam, chociaż już sam ryż z rozmarynem (u mnie świeżym z kilku gałązek) i winem sprawił, że w maleńkiej kuchni stłoczyło się całe towarzystwo..
Bardzo się cieszę, że risotto przypadło Wam do gustu 🙂
Jedna z najlepszych wersjii risotto jakie udało mi się zrobić 😉 Świetny przepis!