Focaccia z figami i gorgonzolą |
Figi i wyrazisty w smaku ser to wyjątkowo dobre połączenie. Gdy ostatnio kupiłam ponad kilogram tych zgrabnych owoców, od razu pomyślałam o zrobieniu focacci z ich dodatkiem. Początkowo miałam połączyć figi z kozim serem, jednak ostatecznie postawiłam na wyrazisty w smaku ser gorgonzola. Nie mogło oczywiście zabraknąć także ziół. Tym razem do ciasta dodałam pokruszone igiełki rozmarynu. Oczywiście jeśli macie świeży rozmaryn, możecie po prostu powtykać go w ciasto przed pieczeniem.
FOCACCIA Z FIGAMI I GORGONZOLĄ
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 650)*
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 12 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy
- 3-4 świeże dojrzałe figi
- oliwa do nasmarowania blachy i skropienia ciasta
- sól morska
- 30 g sera gorgonzola (użyłam gorgonzola piccante)
Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto na focaccie: Mąkę mieszamy z solą. Rozmaryn kruszymy w palcach i dodajemy do mąki. Drożdże kruszymy do małej miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na 15-20 minut. Do mąki dodajemy drożdże, oliwę i pozostałą wodę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując je lekko mąką. Miskę przykrywamy czystą ściereczką, odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Blachę do pieczenia natłuszczamy oliwą. Wyjmujemy na nią ciasto i rozciągamy. Figi kroimy w grubsze plastry, wciskamy w ciasto. Małym palcem robimy wgłębienia w cieście. Wierzch polewamy 2-3 łyżeczkami oliwy i posypujemy solą morską. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 25-30 minut. Gdy focaccia będzie już gotowa, jej wierzch posypujemy pokruszoną gorgonzolą i podpiekamy przez 1-2 minuty w piekarniku, aż ser lekko się rozpuści. Studzimy na metalowej kratce.
*focaccię możecie przygotować też pół na pół na mące pszennej zwykłej i pszennej razowej. Wówczas warto wydłużyć rośnięcie o 20-30 minut.
Focaccia z figami i gorgonzolą |
Czas przygotowania: 1 godzina i 40 minut minut.
11 komentarzy
Wygląda obłędnie.Pozdrawiam;)
miałam to samo napisać!
Figi i ser pleśniowy to świetne połączenie. Wypróbowałam je w tym roku w sałatce, choć nad focaccią też się zastanawiałam. 🙂
Prezentuje się bardzo zachęcająco 🙂
Pozdrawiam:)
alez ona musi mieć smak! pycha!
Bosko wygląda ta focaccia 🙂
Bosko wygląda i te figi <3
Bardzo apetyczne zdjęcia. Wiesz, uwielbiam drożdżowe wypieki, czy to pizza, bułeczki, ciasto z kruszonką czy poznane dzięki Tobie Stromboli. Az chcę pędzić do sklepu po figi i ser!
Te figi wyglądają bardzo apetycznie; )
Ja jakoś za serami pleśniowymi nie przepadam, więc poproszę o wersję z serkiem kozim 🙂
Przepyszne połączenie smaków