Kurczak pieczony w panierce |
Tego panierowanego kurczaka pierwszy raz robiłam w lipcu. Wówczas mięso pozbawiłam skóry przed panierowaniem. Wyszło fajnie i smacznie, jednak kolejnym razem postanowiłam sprawdzić, jaki efekt uzyskam, gdy ją pozostawię. Mięso okazało się być jeszcze smaczniejsze, panierka lepiej trzymała się mięsa i była bardziej chrupiąca. Nie spodziewajcie się jednak po tym przepisie panierki takiej, jak na mięsie smażonym na głębokim tłuszczu. Tak przygotowanego kurczaka podajcie z ulubionymi dodatkami, np. pieczonymi warzywami i lekką surówką.
Razem ze mną panierowanego kurczaka przygotowała Edyta oraz Karolina. Zajrzyjcie do dziewczyn i zobaczcie, jakie pyszności wyczarowały.
Razem ze mną panierowanego kurczaka przygotowała Edyta oraz Karolina. Zajrzyjcie do dziewczyn i zobaczcie, jakie pyszności wyczarowały.
KURCZAK PIECZONY W PANIERCE
Składniki (na 4 porcje):
- 4 całe nogi z kurczaka lub 8 pałeczek*
- 3-4 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- pół łyżeczki suszonej bazylii
- pół łyżeczki suszonego majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
- około 1 szklanka bułki tartej
Przygotowanie:
Mięso nacieramy solą i pieprzem. Do oliwy dodajemy pozostałe przyprawy, mieszamy. Powstałą marynatą nacieramy dokładnie mięso i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Mięso wyjmujemy z lodówki. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na talerz wysypujemy bułkę tartą. Każdy kawałek mięsa dokładnie obtaczamy w bułce. Nie potrzebujemy jajka, bułka przyklei się do mięsa za sprawą oliwy. Kawałki kurczaka układamy na blasze (tak, aby nie dotykały się). Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Kurczaka pieczemy przez 50-60 minut, aż panierka ładnie się zrumieni. W trakcie pieczenia (mniej więcej w połowie) odwracamy każdy kawałek na drugą stronę, aby mięso piekło się równomiernie. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
*z mięsa możecie zdjąć wcześniej skórę, jednak jest zdecydowanie smaczniejsze razem z nią. Panierka wychodzi wówczas o wiele smaczniejsza i lepiej się trzyma.
Czas przygotowania: 1 godzina.
14 komentarzy
Wygląda na chrupiącego i zachęca do spróbowania.
Dziękuję za wspólne pieczenie i dziękuję za cierpliwość 😉
Świetny pomysł! Wygląda rewelacyjnie 🙂
Pięknie wygląda! Myślisz, że np. pierś w takiej panierce też byłaby fajna? Mój T. nie lubi mięcha z kością. ewentualnie mu pałki wydryluje 😀
Uwielbiam pieczone kurczaki, wypróbuję przepis na twoją panierkę 🙂
Pyszny pomysł na obiad 🙂
Pozdrawiam:)
kocham panierowanego kuraka:) takiego też muszę wypróbować:)
Pysznie wyszły Wam te kurczaki …. piękne je podałaś:) pozdrawiam
Doskonały sposób na kurczaka i pyszny obiad
Cudnie 🙂 jutro zrobię. Co sądzisz o warzywach turlu do tego? I na jakim trybie pieczesz kurczaka? Termoobieg czy grzałki?
Turlu jak najbardziej będzie pasować. Ewentualnie pieczone talarki ziemniaków z ziołami. Piekę zawsze góra-dół. Jeśli włączam termoobieg, zaznaczam to w przepisie.
Przepraszam za ten miliard pytań…a oliwa to taka z oliwek?
Użyj tego, co masz akurat po ręką. Dowolna oliwa lub olej.
Ten kurczak zawsze wygląda i smakuje fantastycznie! Moje szybkie danie na duże rodzinne spotkania. Dziękuję!
Świetny sposób na mięso z kurczaka.