Kurczak pieczony w panierce

przez Malwina
Panierowany kurczak z piekarnika
Kurczak pieczony w panierce

Tego panierowanego kurczaka pierwszy raz robiłam w lipcu. Wówczas mięso pozbawiłam skóry przed panierowaniem. Wyszło fajnie i smacznie, jednak kolejnym razem postanowiłam sprawdzić, jaki efekt uzyskam, gdy ją pozostawię. Mięso okazało się być jeszcze smaczniejsze, panierka lepiej trzymała się mięsa i była bardziej chrupiąca. Nie spodziewajcie się jednak po tym przepisie panierki takiej, jak na mięsie smażonym na głębokim tłuszczu. Tak przygotowanego kurczaka podajcie z ulubionymi dodatkami, np. pieczonymi warzywami i lekką surówką.
Razem ze mną panierowanego kurczaka przygotowała Edyta oraz Karolina. Zajrzyjcie do dziewczyn i zobaczcie, jakie pyszności wyczarowały.

Panierowane kawałki kurczaka


KURCZAK PIECZONY W PANIERCE


Składniki (na 4 porcje):

  • 4 całe nogi z kurczaka lub 8 pałeczek*
  • 3-4 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • pół łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • około 1 szklanka bułki tartej
Przygotowanie:
Mięso nacieramy solą i pieprzem. Do oliwy dodajemy pozostałe przyprawy, mieszamy. Powstałą marynatą nacieramy dokładnie mięso i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Mięso wyjmujemy z lodówki. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na talerz wysypujemy bułkę tartą. Każdy kawałek mięsa dokładnie obtaczamy w bułce. Nie potrzebujemy jajka, bułka przyklei się do mięsa za sprawą oliwy. Kawałki kurczaka układamy na blasze (tak, aby nie dotykały się). Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Kurczaka pieczemy przez 50-60 minut, aż panierka ładnie się zrumieni. W trakcie pieczenia (mniej więcej w połowie) odwracamy każdy kawałek na drugą stronę, aby mięso piekło się równomiernie. Podajemy z ulubionymi dodatkami. 
*z mięsa możecie zdjąć wcześniej skórę, jednak jest zdecydowanie smaczniejsze razem z nią. Panierka wychodzi wówczas o wiele smaczniejsza i lepiej się trzyma.

Czas przygotowania: 1 godzina.

14 komentarzy
0

14 komentarzy

Edyta 21/10/2014 - 8:08 am

Wygląda na chrupiącego i zachęca do spróbowania.
Dziękuję za wspólne pieczenie i dziękuję za cierpliwość 😉

Odpowiedz
Magda C. 21/10/2014 - 8:21 am

Świetny pomysł! Wygląda rewelacyjnie 🙂

Odpowiedz
JustInka 21/10/2014 - 10:00 am

Pięknie wygląda! Myślisz, że np. pierś w takiej panierce też byłaby fajna? Mój T. nie lubi mięcha z kością. ewentualnie mu pałki wydryluje 😀

Odpowiedz
Mary 21/10/2014 - 2:50 pm

Uwielbiam pieczone kurczaki, wypróbuję przepis na twoją panierkę 🙂

Odpowiedz
Elena Monin 21/10/2014 - 4:18 pm

Pyszny pomysł na obiad 🙂

Pozdrawiam:)

Odpowiedz
Antenka 21/10/2014 - 5:03 pm

kocham panierowanego kuraka:) takiego też muszę wypróbować:)

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 26/10/2014 - 11:45 am

Pysznie wyszły Wam te kurczaki …. piękne je podałaś:) pozdrawiam

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 28/10/2014 - 8:40 am

Doskonały sposób na kurczaka i pyszny obiad

Odpowiedz
Karolina Sawulak 02/11/2014 - 8:22 pm

Cudnie 🙂 jutro zrobię. Co sądzisz o warzywach turlu do tego? I na jakim trybie pieczesz kurczaka? Termoobieg czy grzałki?

Odpowiedz
Malwina 03/11/2014 - 7:05 am

Turlu jak najbardziej będzie pasować. Ewentualnie pieczone talarki ziemniaków z ziołami. Piekę zawsze góra-dół. Jeśli włączam termoobieg, zaznaczam to w przepisie.

Odpowiedz
Karolina Sawulak 02/11/2014 - 8:28 pm

Przepraszam za ten miliard pytań…a oliwa to taka z oliwek?

Odpowiedz
Malwina 03/11/2014 - 7:07 am

Użyj tego, co masz akurat po ręką. Dowolna oliwa lub olej.

Odpowiedz
Unknown 05/10/2015 - 10:31 am

Ten kurczak zawsze wygląda i smakuje fantastycznie! Moje szybkie danie na duże rodzinne spotkania. Dziękuję!

Odpowiedz
kasia 14/05/2018 - 2:39 pm

Świetny sposób na mięso z kurczaka.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies