Focaccia z figami i gorgonzolą

przez Malwina
Focaccia z figami i gorgonzolą
Focaccia z figami i gorgonzolą

Figi i wyrazisty w smaku ser to wyjątkowo dobre połączenie. Gdy ostatnio kupiłam ponad kilogram tych zgrabnych owoców, od razu pomyślałam o zrobieniu focacci z ich dodatkiem. Początkowo miałam połączyć figi z kozim serem, jednak ostatecznie postawiłam na wyrazisty w smaku ser gorgonzola. Nie mogło oczywiście zabraknąć także ziół. Tym razem do ciasta dodałam pokruszone igiełki rozmarynu. Oczywiście jeśli macie świeży rozmaryn, możecie po prostu powtykać go w ciasto przed pieczeniem.

Focaccia z figami i gorgonzolą

FOCACCIA Z FIGAMI I GORGONZOLĄ


Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 650)*
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 12 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 3-4 świeże dojrzałe figi
  • oliwa do nasmarowania blachy i skropienia ciasta
  • sól morska
  • 30 g sera gorgonzola (użyłam gorgonzola piccante)
Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto na focaccie: Mąkę mieszamy z solą. Rozmaryn kruszymy w palcach i dodajemy do mąki. Drożdże kruszymy do małej miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na 15-20 minut. Do mąki dodajemy drożdże, oliwę i pozostałą wodę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując je lekko mąką. Miskę przykrywamy czystą ściereczką, odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Blachę do pieczenia natłuszczamy oliwą. Wyjmujemy na nią ciasto i rozciągamy. Figi kroimy w grubsze plastry, wciskamy w ciasto. Małym palcem robimy wgłębienia w cieście. Wierzch polewamy 2-3 łyżeczkami oliwy i posypujemy solą morską. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 25-30 minut. Gdy focaccia będzie już gotowa, jej wierzch posypujemy pokruszoną gorgonzolą i podpiekamy przez 1-2 minuty w piekarniku, aż ser lekko się rozpuści. Studzimy na metalowej kratce.

*focaccię możecie przygotować też pół na pół na mące pszennej zwykłej i pszennej razowej. Wówczas warto wydłużyć rośnięcie o 20-30 minut.

Focaccia z figami i gorgonzolą
Focaccia z figami i gorgonzolą

Czas przygotowania: 1 godzina i 40 minut minut.

11 komentarzy
0

Podobne posty:

11 komentarzy

Kamilla Mn 20/10/2014 - 4:30 pm

Wygląda obłędnie.Pozdrawiam;)

Odpowiedz
Mary 21/10/2014 - 3:54 pm

miałam to samo napisać!

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 20/10/2014 - 4:46 pm

Figi i ser pleśniowy to świetne połączenie. Wypróbowałam je w tym roku w sałatce, choć nad focaccią też się zastanawiałam. 🙂

Odpowiedz
Elena Monin 20/10/2014 - 6:52 pm

Prezentuje się bardzo zachęcająco 🙂

Pozdrawiam:)

Odpowiedz
Wiewióra 21/10/2014 - 7:51 am

alez ona musi mieć smak! pycha!

Odpowiedz
Magda C. 21/10/2014 - 8:25 am

Bosko wygląda ta focaccia 🙂

Odpowiedz
Magda C. 21/10/2014 - 8:56 am

Bosko wygląda i te figi <3

Odpowiedz
JustInka 21/10/2014 - 10:01 am

Bardzo apetyczne zdjęcia. Wiesz, uwielbiam drożdżowe wypieki, czy to pizza, bułeczki, ciasto z kruszonką czy poznane dzięki Tobie Stromboli. Az chcę pędzić do sklepu po figi i ser!

Odpowiedz
Angie 21/10/2014 - 2:39 pm

Te figi wyglądają bardzo apetycznie; )

Odpowiedz
gin 22/10/2014 - 8:15 pm

Ja jakoś za serami pleśniowymi nie przepadam, więc poproszę o wersję z serkiem kozim 🙂

Odpowiedz
Wyborne Smaki 07/01/2017 - 4:57 pm

Przepyszne połączenie smaków

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies