Make bento, not war! #59

przez Malwina

Standardowo, jak w każdy poniedziałek, mam dla Was podsumowanie zestawów do pracy z ubiegłego tygodnia. Gdy patrzę na ich zawartość, muszę przyznać, że był to niezwykle udany tydzień.  Tak, jak obiecałam Wam poprzednio, przygotowałam kilka wytrawnych śniadaniowych przepisów. Sukcesywnie będą pojawiać się na blogu w najbliższych dniach. Tym razem króluje makaron i kasza w różnych zestawieniach, standardowo drób oraz letnie warzywa, z którymi powolutku trzeba będzie się pożegnać. Zapraszam do lektury i nie zapomnijcie o tym, aby jutro zabrać ze sobą lunchbox pełen pysznych potraw.

PONIEDZIAŁEK
Jako drugi posiłek makaron z boczkiem i pesto ze szpinaku oraz grillowana pierś z indyka (w marynacie ze słodkiej papryki, oregano i czosnku).
Ostatni posiłek to cztery pizzerinki z oliwkami i pieczarkami, pierś z kurczaka w tymianku ze skórką z cytryny oraz pomidor malinowy z czerwoną cebulką i bazylią. Czy wspomniałam Wam już, jak bardzo lubię ten duży pojemnik 😉 ?

WTOREK


Bez obaw, nie wysłałam Połówka do pracy z jednym pojemnikiem. Dość późno okazało się, że ma mieć tego dnia wolne a ja przygotowałam już jeden zestaw. W pojemniku sałatka z makaronem, gorgonzolą i rukolą oraz pół dużego jabłka skropionego sokiem z cytryny.

ŚRODA

Na śniadanie placki brokułowe. Dodatkowo sos czosnkowy oraz pomidorki koktajlowe. Te placuszki to fajny sposób na wykorzystanie przejrzałego brokuła, który nie będzie się zbyt ładnie prezentować w sałatce lub łodyżek brokuła.
Drugi posiłek to sałatka makaronowa z tuńczykiem i jajkiem.

Na obiad przygotowałam kaszę pęczak z pieczarkami i sosem sojowym. Dodatkowo duża pierś z kurczaka marynowana wcześniej w winegrecie oraz gotowana na parze fasolka szparagowa.

CZWARTEK

Na śniadanie frittata z kozim serem, pomidorami i szpinakiem.
Na drugi posiłek pierś marynowana w winegrecie, focaccia z gorgonzolą i figami oraz gotowana na parze fasolka szparagowa.
Ostatni posiłek to filet z kurczaka w ziołowej marynacie oraz placki z dyni. Do placków przygotowałam dip jogurtowy (w dużym pojemniku).

PIĄTEK

Jako śniadanie sałatka z tuńczyka i selera naciowego, dodatkowo bułka dyniowa.
Na drugi posiłek kasza gryczana z pieczarkami i jasnym sosem sojowym, burgery ziołowe oraz fasolka szparagowa z pomidorem malinowym. 

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

Bo(ro)n Appétit 20/10/2014 - 9:06 am

Fantastyczne zestawy 🙂

Odpowiedz
JustInka 20/10/2014 - 1:44 pm

Wybieram pizzerinki, sałatkę z gorgonzolą i rukolą oraz fritatę z pomidorami i szpinakiem 🙂
Oj zazdraszczam Twojemu Połówkowi 🙂

Odpowiedz
Elena Monin 20/10/2014 - 4:24 pm

Idealny jadłospis:)

Odpowiedz
Magda C. 21/10/2014 - 12:41 pm

Znowu same pyszności 🙂

Odpowiedz
olcia gwiazdeczka 23/10/2014 - 7:36 am

A mogę prosić o przepis na placuszki brokułowe i dyniowe ? 🙂 Zapowiadają się bardzo smakowicie

Odpowiedz
Malwina 23/10/2014 - 7:57 am

Olciu, placki dyniowe już podlinkowałam w zestawieniu lunchboxów. Brokułowe pojawią się na blogu w najbliższy weekend.

Odpowiedz
Martyna Janicka 25/10/2014 - 10:12 pm

a gdzie znajdę takie pudełko jak to w którym jest focaccia? 🙂

Odpowiedz
Malwina 26/10/2014 - 7:21 am

Martyno, rozejrzyj się za nim w Tk Maxx. U góry w zakładce o "bento" znajdziesz recenzję tego pojemnika i więcej informacji.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies