Biszkopt na mące kokosowej z galaretką |
Biszkopt na mące kokosowej jest delikatniejszy i bardziej wilgotny, aniżeli ten na mące pszennej. Jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się, aby upiekł się „z górką”. Zawsze wychodzi idealnie równy. Kokosowy biszkopt zestawiłam z domową galaretką pomarańczową, którą zagęściłam agarem. Przyznaję, że do najrówniejszych moja galaretka nie należy, ale zapewniam Was, że smakuje świetnie. Przy okazji miałam niespodziankę, bo nie wiedziałam, że pomarańcze które kupił ostatnio Połówek to pomarańcze sycylijskie. Wyglądają tak fajnie, że chyba pokuszę się o przygotowanie dżemu na ich bazie. O ile uda mi się jeszcze je kupić.
Zajrzyjcie również do Gin i zobaczcie jej wersję biszkoptu z galaretką.
Składniki (na foremkę tortową o średnicy 20 cm):
Biszkopt na mące kokosowej:
- 4 jajka
- 4 łyżki erytrolu lub ksylitolu (ewentualnie po prostu drobnego cukru)
- 40 g mąki kokosowej
- pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
Galaretka pomarańczowa z agarem:
- 2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (500 ml)
- 4-5 łyżek ksylitolu lub erytrolu (lub więcej do smaku)
- 2 płaskie łyżeczki agaru*
Dodatkowo owoce: u mnie gorzkie pomarańcze
Przygotowanie:
*najlepiej zobaczcie, co na opakowaniu sugeruje producent. Mój agar w proporcjach mniej niż łyżeczka na 250 ml żeluje zbyt słabo, aby wylać taką galaretkę na ciasto.
Biszkopt na mące kokosowej z galaretką |
Całkowity czas przygotowania: 45 minut.
44 komentarze
Smacznie 🙂
U mnie, na rynku za 500g placilam dotad 6zl, wiec calkiem niezle, choc ostatnio widzialam juz paczki 400g za te sama cene… :/
Bardzo sie ciesze, ze kolejne wpisy beda kokosowe, na zapas mi juz slinka leci ;P
Ja jak robie np. placki biszkoptowe z ta maką, to podczas łączenia z nią białka całkowicie są wchłaniane! Czy w tym biszkopcie też tak miałaś? 😉
To naprawdę bardzo dobra cena. U mnie niestety taniej niż po 10 zł nie widziałam. Przy tych proporcjach ciasto jest gęstości takiej, jak na normalny biszkopt (ubite białka mocno zwiększają swoją objętość).
mąka kokosowa jest bardzo specyficzna i trzeba umieć się z nią obchodzić, żeby ciacho wyszło- Twoje wygląda genialnie!
A jakby tak pominąć żółtka… masz pomysł co dodać zamiast nich?
Trzeba by dodać jakieś inne źródło tłuszczu, np. stopione masło.
Chyba czas kupić w końcu mąkę kokosową i wypróbować to cudo, bo wygląda obłędnie! 🙂
Fajnie, że wzięłaś się za mąkę kokosową. Ja póki co jestem uzależniona od pancaków z mąki kokosowej z musem z mango. Biszkopt wypróbuje ale nie znoszę galaretki;-), więc może masz jakiś pomysł na inny wierzch? 🙂
Może bita śmietana z mleka kokosowego? Albo jakaś pianka owocowa?
Delikatny i piękny, z pewnością pyszny 🙂
Ciasto na pewno do wypróbowania, kokos uwielbiam 🙂 a czy ta galaretka z agarem zawsze taka nieprzezroczysta jest? Czy to może przez pomarańcze? Mam agar w domu, ale szczerze mówiąc nie miałam okazji go jeszcze wypróbować 😉
Ostateczny efekt zależy od samego soku. Ten z sokowirówki wychodzi dość mętny.
A tak przy okazji – zdjęcia powalające 🙂
Skoro wyszło z ksylitolem,to z cukrem pewnie też wyjdzie biszkopt?
Jasne, że tak. Ja używam na co dzień erytrol, stąd też i on w przepisie.
Słodki Jeżu, gdzie można kupić tak tanio mąkę kokosową? U mnie w okolicy nie znalazłam taniej jak po 16 zł za pół kilo, a przez internet produktów spożywczych kupować nie lubię.
Chyba wykorzystam ten przepis w niedzielę.
śliwka.
Ja swoją za pierwszym razem kupiłam w promocji w Tesco (normalnie kosztuje w granicach 14-15 zł za opakowanie). W sklepie internetowym, w którym często zamawiam ceny mąki bezglutenowej są niższe niż w sklepach stacjonarnych (kokosowa jest tam też za 10 zł). Zamówienie robię razem z Mamą (zawsze dołączą się też jakieś koleżanki z pracy), więc wysyłka wychodzi gratis.
Muszę spróbować tej mąki kokosowej 🙂 Może głupie pytanie, ale czy pachnie kokosem?
Tak 🙂
Na pewno wykorzystam Twój przepis na galaretkę, bo nie jem żelatyny.
Musiał bardzo ciekawie smakować 🙂
Podoba mi się ta pofalowana galaretka 🙂
Biszkopt piecze się w jakiej temperaturze w piekarniku?
Wszystko jest w przepisie.
Zrobilam. Tej maki wydaje sie strasznie malo w porownaniu do ilosci masy jajecznej. Zobaczymy co wyjdzie.
Mąka kokosowa zachowuje się inaczej, aniżeli mąka pszenna. Bardzo chłonie wilgoć, dlatego do ciasta zawsze dodaje się jej o wiele mniej. Daj znać, jak wyszło 🙂
Upiekłam i wyszedł pyszny 🙂 U mnie był z warstwą budyniu i jabłek z galaretką 😉
gdzie moge znaleźć agar agar?
Szukaj w sklepach ze zdrową żywnością. Zapewne będzie też na dziale z taką żywnością w Tesco i Auchan (mają sporo tego typu produktów). Ewentualnie możesz zamówić przez Internet (ja kupowałam duże opakowanie u Skworca).
Zrobiłam w formie babeczek – z góry posypałam jagodami wyszły pychhhhhhaaaaa 😊😊😊
Musze wypróbować koniecznie przepis- z przymusu musiałam przejść na dietę bezglutenowa i wciąż szukam fajnych przepisów 😉
pozdrawiam Ela
Czy można użyć cukru kokosowego?
Pozdrawiam, Teresa.
Tereso, nie próbowałam nigdy dodawać cukru kokosowego do biszkoptów, więc nie pomogę.
szkoda, że wczesniej nie przeczytalam na temat tej mąki. No cóż 2 jajka + 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru, zwykły biszkopt ale maka wszystko pochłonęła. teraz jest w piekarniku…
bardzo dobre ! spód wyszedł super:) góre zmieniłam na brzoskwinie i galaretkę bezglutenową:)
Czy jeśli podwoje ilość skladnikow i wyłożę masę do formy 24 cm to wyrośnie mi taki biszkopt,ktory będę mogła podzielić na 3 blaty? I czy przy większej ilości masy wydłuża się czas pieczenia?
Czas pieczenia może się wydłużyć, najlepiej sprawdzać patyczkiem. Biszkopt kokosowy ciężko się kroi. Zdecydowanie wygodniej upiec po prostu trzy osobne blaty.
Chcialbym zrobić biszkopt czekoladowy czy jeśli dodam kakao będzie on smaczny? Jeśli tak,to w jakiej ilosci?
Tak, będzie smaczny. Dodałabym 1 płaską łyżkę kakao i zmniejszyła ilość mąki kokosowej o jakieś 5 g.
Szukałam i szukałam takiego właśnie przepisu. Czy można ten biszkopt przekroić na pół czy lepiej upiec dwa razy. Pozdrawiam i dziękuję
Lepiej upiec dwa biszkopty z tego przepisu (sama tak zawsze robię przy torcie).
P. Malinko bardzo bardzo dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie. Urodziny będą w sobote to kiedy najlepiej upiec.
Ja zawsze piekę dzień przed, ale jeśli tort ma zniknąć w sobotę, to możesz i wieczorem w czwartek.
Dziękuję. Jak upieke to potem umieszcze zdjecie
Czy można ten biszkopt upiec do tortu z podwójnej porcji i później przekroić? Oczywiście wydlużając czas pieczenia. Czy lepiej dwa osobno?
Zawsze piekę dwa osobno. Biszkopt na mące kokosowej jest dość wilgotny i ciężko się go kroi.