Biszkopt na mące kokosowej z galaretką

przez Malwina
 Biszkopt kokosowy
Biszkopt na mące kokosowej z galaretką 

Po placuszkach kokosowych pora na kolejny przepis z wykorzystaniem mąki kokosowej. To naprawdę fajna, bardzo smaczna mąka, która rewelacyjnie sprawdza się przy słodkich wypiekach i deserach. Nie należy do najtańszych (ja za 500 g mąki płaciłam około 10 zł), jest jednak bardzo wydajna. W najbliższych tygodniach na blogu pojawi się sporo przepisów z jej użyciem, głównie tych śniadaniowych. 

Biszkopt na mące kokosowej jest delikatniejszy i bardziej wilgotny, aniżeli ten na mące pszennej. Jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się, aby upiekł się „z górką”. Zawsze wychodzi idealnie równy. Kokosowy biszkopt zestawiłam z domową galaretką pomarańczową, którą zagęściłam agarem. Przyznaję, że do najrówniejszych moja galaretka nie należy, ale zapewniam Was, że smakuje świetnie. Przy okazji miałam niespodziankę, bo nie wiedziałam, że pomarańcze które kupił ostatnio Połówek to pomarańcze sycylijskie. Wyglądają tak fajnie, że chyba pokuszę się o przygotowanie dżemu na ich bazie. O ile uda mi się jeszcze je kupić. 

Zajrzyjcie również do Gin i zobaczcie jej wersję biszkoptu z galaretką

 Biszkopt kokosowy bezglutenowy
BISZKOPT NA MĄCE KOKOSOWEJ Z GALARETKĄ

Składniki (na foremkę tortową o średnicy 20 cm):

Biszkopt na mące kokosowej:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki erytrolu lub ksylitolu (ewentualnie po prostu drobnego cukru)
  • 40 g mąki kokosowej
  • pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Dno tortownicy o średnicy 20 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Kolejno dodajemy stopniowo erytrol lub ksylitol i dalej miksujemy. Dodajemy po 1 żółtku, za każdym razem miksując na najmniejszych obrotach do połączenia. Mąkę kokosową razem z proszkiem przesiewamy do miski z jajkami. Mieszamy delikatnie łyżką do połączenia. 
Ciasto przekładamy do tortownicy, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 25 minut do suchego patyczka. Ciasto przekładamy na metalową kratkę i odstawiamy do przestygnięcia. 

Galaretka pomarańczowa z agarem:

    • 2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (500 ml)
    • 4-5 łyżek ksylitolu lub erytrolu (lub więcej do smaku)
    • 2 płaskie łyżeczki agaru* 

    Dodatkowo owoce: u mnie gorzkie pomarańcze

    Przygotowanie:

    Sok umieszczamy w garnku, dodajemy erytrol/ksylitol i agar. Mieszamy. Podgrzewamy, mieszając od czasu do czasu. Zagotowujemy, gotujemy przez kilkadziesiąt sekund, po czym zestawiamy garnek na kratkę i odstawiamy do przestygnięcia. 
    Na cieście układamy owoce (ja zrobiłam to, gdy biszkopt był jeszcze ciepły, dzięki czemu część soku z owoców wchłonęła się w ciasto. Jeśli chcecie, możecie nasączyć ciasto dodatkowo kilkoma łyżkami soku). Gdy galaretka zacznie gęstnieć, wylewamy ją na owoce i foremkę z ciastem wkładamy do lodówki. Po kilkunastu minutach galaretka powinna całkowicie zastygnąć.

    *najlepiej zobaczcie, co na opakowaniu sugeruje producent. Mój agar w proporcjach mniej niż łyżeczka na 250 ml żeluje zbyt słabo, aby wylać taką galaretkę na ciasto. 

     Biszkopt bez glutenu

     Mąka kokosowa biszkpt

     Jak zrobić biszkopt kokosowy
    Biszkopt na mące kokosowej z galaretką 

    Całkowity czas przygotowania: 45 minut.

    44 komentarze
    2

    Podobne posty:

    44 komentarze

    Kinga 17/02/2016 - 3:30 pm

    Smacznie 🙂

    Odpowiedz
    Angelika B 17/02/2016 - 4:28 pm

    U mnie, na rynku za 500g placilam dotad 6zl, wiec calkiem niezle, choc ostatnio widzialam juz paczki 400g za te sama cene… :/
    Bardzo sie ciesze, ze kolejne wpisy beda kokosowe, na zapas mi juz slinka leci ;P
    Ja jak robie np. placki biszkoptowe z ta maką, to podczas łączenia z nią białka całkowicie są wchłaniane! Czy w tym biszkopcie też tak miałaś? 😉

    Odpowiedz
    Malwina 17/02/2016 - 5:14 pm

    To naprawdę bardzo dobra cena. U mnie niestety taniej niż po 10 zł nie widziałam. Przy tych proporcjach ciasto jest gęstości takiej, jak na normalny biszkopt (ubite białka mocno zwiększają swoją objętość).

    Odpowiedz
    Magdalena Kuchaja 17/02/2016 - 4:32 pm

    mąka kokosowa jest bardzo specyficzna i trzeba umieć się z nią obchodzić, żeby ciacho wyszło- Twoje wygląda genialnie!
    A jakby tak pominąć żółtka… masz pomysł co dodać zamiast nich?

    Odpowiedz
    Malwina 17/02/2016 - 5:15 pm

    Trzeba by dodać jakieś inne źródło tłuszczu, np. stopione masło.

    Odpowiedz
    Jud 17/02/2016 - 6:56 pm

    Chyba czas kupić w końcu mąkę kokosową i wypróbować to cudo, bo wygląda obłędnie! 🙂

    Odpowiedz
    Eva Blond 17/02/2016 - 9:15 pm

    Fajnie, że wzięłaś się za mąkę kokosową. Ja póki co jestem uzależniona od pancaków z mąki kokosowej z musem z mango. Biszkopt wypróbuje ale nie znoszę galaretki;-), więc może masz jakiś pomysł na inny wierzch? 🙂

    Odpowiedz
    Malwina 18/02/2016 - 5:22 am

    Może bita śmietana z mleka kokosowego? Albo jakaś pianka owocowa?

    Odpowiedz
    Majana 17/02/2016 - 9:33 pm

    Delikatny i piękny, z pewnością pyszny 🙂

    Odpowiedz
    Big fairy 17/02/2016 - 10:41 pm

    Ciasto na pewno do wypróbowania, kokos uwielbiam 🙂 a czy ta galaretka z agarem zawsze taka nieprzezroczysta jest? Czy to może przez pomarańcze? Mam agar w domu, ale szczerze mówiąc nie miałam okazji go jeszcze wypróbować 😉

    Odpowiedz
    Malwina 18/02/2016 - 5:27 am

    Ostateczny efekt zależy od samego soku. Ten z sokowirówki wychodzi dość mętny.

    Odpowiedz
    Big fairy 17/02/2016 - 10:46 pm

    A tak przy okazji – zdjęcia powalające 🙂

    Odpowiedz
    Gośka 18/02/2016 - 8:55 am

    Skoro wyszło z ksylitolem,to z cukrem pewnie też wyjdzie biszkopt?

    Odpowiedz
    Malwina 18/02/2016 - 8:59 am

    Jasne, że tak. Ja używam na co dzień erytrol, stąd też i on w przepisie.

    Odpowiedz
    Anonimowy 18/02/2016 - 9:57 am

    Słodki Jeżu, gdzie można kupić tak tanio mąkę kokosową? U mnie w okolicy nie znalazłam taniej jak po 16 zł za pół kilo, a przez internet produktów spożywczych kupować nie lubię.
    Chyba wykorzystam ten przepis w niedzielę.
    śliwka.

    Odpowiedz
    Malwina 18/02/2016 - 10:11 am

    Ja swoją za pierwszym razem kupiłam w promocji w Tesco (normalnie kosztuje w granicach 14-15 zł za opakowanie). W sklepie internetowym, w którym często zamawiam ceny mąki bezglutenowej są niższe niż w sklepach stacjonarnych (kokosowa jest tam też za 10 zł). Zamówienie robię razem z Mamą (zawsze dołączą się też jakieś koleżanki z pracy), więc wysyłka wychodzi gratis.

    Odpowiedz
    EllaCanto 18/02/2016 - 5:55 pm

    Muszę spróbować tej mąki kokosowej 🙂 Może głupie pytanie, ale czy pachnie kokosem?

    Odpowiedz
    Malwina 18/02/2016 - 6:04 pm

    Tak 🙂

    Odpowiedz
    Zuzanna Ploch 19/02/2016 - 2:07 pm

    Na pewno wykorzystam Twój przepis na galaretkę, bo nie jem żelatyny.

    Odpowiedz
    gin 24/02/2016 - 4:18 pm

    Musiał bardzo ciekawie smakować 🙂
    Podoba mi się ta pofalowana galaretka 🙂

    Odpowiedz
    Karina Indyk 26/02/2016 - 8:10 pm

    Biszkopt piecze się w jakiej temperaturze w piekarniku?

    Odpowiedz
    Malwina 26/02/2016 - 8:14 pm

    Wszystko jest w przepisie.

    Odpowiedz
    PAnna eM 15/03/2016 - 12:07 pm

    Zrobilam. Tej maki wydaje sie strasznie malo w porownaniu do ilosci masy jajecznej. Zobaczymy co wyjdzie.

    Odpowiedz
    Malwina 15/03/2016 - 12:23 pm

    Mąka kokosowa zachowuje się inaczej, aniżeli mąka pszenna. Bardzo chłonie wilgoć, dlatego do ciasta zawsze dodaje się jej o wiele mniej. Daj znać, jak wyszło 🙂

    Odpowiedz
    Jud 08/05/2016 - 9:33 pm

    Upiekłam i wyszedł pyszny 🙂 U mnie był z warstwą budyniu i jabłek z galaretką 😉

    Odpowiedz
    maggiewild 15/05/2016 - 9:00 pm

    gdzie moge znaleźć agar agar?

    Odpowiedz
    Malwina 16/05/2016 - 6:49 am

    Szukaj w sklepach ze zdrową żywnością. Zapewne będzie też na dziale z taką żywnością w Tesco i Auchan (mają sporo tego typu produktów). Ewentualnie możesz zamówić przez Internet (ja kupowałam duże opakowanie u Skworca).

    Odpowiedz
    Anonimowy 28/07/2016 - 10:07 am

    Zrobiłam w formie babeczek – z góry posypałam jagodami wyszły pychhhhhhaaaaa 😊😊😊

    Odpowiedz
    Anonimowy 24/08/2016 - 5:57 am

    Musze wypróbować koniecznie przepis- z przymusu musiałam przejść na dietę bezglutenowa i wciąż szukam fajnych przepisów 😉

    pozdrawiam Ela

    Odpowiedz
    Anonimowy 12/11/2016 - 12:33 am

    Czy można użyć cukru kokosowego?
    Pozdrawiam, Teresa.

    Odpowiedz
    Malwina 12/11/2016 - 7:44 am

    Tereso, nie próbowałam nigdy dodawać cukru kokosowego do biszkoptów, więc nie pomogę.

    Odpowiedz
    Anonimowy 13/01/2017 - 10:31 pm

    szkoda, że wczesniej nie przeczytalam na temat tej mąki. No cóż 2 jajka + 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru, zwykły biszkopt ale maka wszystko pochłonęła. teraz jest w piekarniku…

    Odpowiedz
    Anonimowy 30/01/2017 - 12:24 pm

    bardzo dobre ! spód wyszedł super:) góre zmieniłam na brzoskwinie i galaretkę bezglutenową:)

    Odpowiedz
    Gość 16/02/2017 - 7:48 pm

    Czy jeśli podwoje ilość skladnikow i wyłożę masę do formy 24 cm to wyrośnie mi taki biszkopt,ktory będę mogła podzielić na 3 blaty? I czy przy większej ilości masy wydłuża się czas pieczenia?

    Odpowiedz
    Malwina 17/02/2017 - 3:09 pm

    Czas pieczenia może się wydłużyć, najlepiej sprawdzać patyczkiem. Biszkopt kokosowy ciężko się kroi. Zdecydowanie wygodniej upiec po prostu trzy osobne blaty.

    Odpowiedz
    Gość 17/02/2017 - 1:55 pm

    Chcialbym zrobić biszkopt czekoladowy czy jeśli dodam kakao będzie on smaczny? Jeśli tak,to w jakiej ilosci?

    Odpowiedz
    Malwina 17/02/2017 - 3:09 pm

    Tak, będzie smaczny. Dodałabym 1 płaską łyżkę kakao i zmniejszyła ilość mąki kokosowej o jakieś 5 g.

    Odpowiedz
    Joanna M. 15/04/2018 - 2:07 pm

    Szukałam i szukałam takiego właśnie przepisu. Czy można ten biszkopt przekroić na pół czy lepiej upiec dwa razy. Pozdrawiam i dziękuję

    Odpowiedz
    Malwina 16/04/2018 - 6:48 am

    Lepiej upiec dwa biszkopty z tego przepisu (sama tak zawsze robię przy torcie).

    Odpowiedz
    Joanna M. 17/04/2018 - 5:30 pm

    P. Malinko bardzo bardzo dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie. Urodziny będą w sobote to kiedy najlepiej upiec.

    Odpowiedz
    Malwina 18/04/2018 - 7:35 am

    Ja zawsze piekę dzień przed, ale jeśli tort ma zniknąć w sobotę, to możesz i wieczorem w czwartek.

    Odpowiedz
    Joanna M. 18/04/2018 - 5:13 pm

    Dziękuję. Jak upieke to potem umieszcze zdjecie

    Odpowiedz
    Magda 13/08/2020 - 6:36 pm

    Czy można ten biszkopt upiec do tortu z podwójnej porcji i później przekroić? Oczywiście wydlużając czas pieczenia. Czy lepiej dwa osobno?

    Odpowiedz
    Malwina 18/08/2020 - 6:26 am

    Zawsze piekę dwa osobno. Biszkopt na mące kokosowej jest dość wilgotny i ciężko się go kroi.

    Odpowiedz

    Skomentuj

    * Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

    Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies