Naleśniki z łososiem |
Naleśniki z łososiem i serkiem to dość popularne danie. Chciałabym pokazać Wam moją wersję takich naleśników. Jest pyszna, obłędnie zielona i do tego zdrowa. Bazę stanowią naleśniki szpinakowe, które przygotowałam na mące owsianej. Do farszu wykorzystałam serek kanapkowy o smaku naturalnym, który wzbogaciłam o drobno posiekany koperek, cytrynę, chrzan i kapary. Zamiast serka kanapkowego można użyć sera ricotta. Należy pamiętać o odsączeniu go na sicie z nadmiaru serwatki.
Naleśniki z łososiem dobrze sprawdzą się jako śniadanie lub kolacja. Po zawinięciu ich i pokrojeniu w mniejsze kawałki, można włożyć je do lunchboxu i zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnię.
NALEŚNIKI Z ŁOSOSIEM I SERKIEM
Śniadanie Mistrzów #304
Szpinakowe naleśniki owsiane
Składniki (na 5 sztuk):
- 100 g mąki owsianej
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 szklanka liści szpinaku
- 300 ml mleka
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy do połączenia przez kilka minut. Ciasta nie odstawiamy, smażymy od razu po przygotowaniu go. Jeśli będzie zbyt gęste, wówczas dolewamy do niego odrobinę mleka. Patelnię do naleśników smarujemy olejem i nagrzewamy. Na patelnię wylewamy porcje ciasta i rozprowadzamy po dnie. Smażymy z obu stron do zrumienienia. Usmażonego naleśnika odkładamy na talerz. Podobnie postępujemy z resztą ciasta.
Farsz ze łososiem do naleśników:
- 150 g kremowego serka na kanapki
- 75 g wędzonego łososia na zimno
- 1 łyżeczka kaparów
- 1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka
- 2 łyżeczki koperku, bardzo drobno posiekanego
- odrobina skórki otartej z cytryny
- kilka łyżeczek soku z cytryny
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- odrobina mleka (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Łososia i kapary drobno siekamy. W misce umieszczamy serek, dodajemy łososia, kapary, chrzan, koperek, sok i skórkę z cytryny. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym kolorowym pieprzem i niewielką ilością soli. Jeśli farsz jest zbyt gęsty, rozrzedzamy go niewielką ilością mleka.
Na naleśniki szpinakowe nakładamy farsz z łososiem. Naleśniki składamy w kopertę lub zwijamy. Takie naleśniki nadziane łososiem po zwinięciu można pokroić w mniejsze kawałki, wbić w nie wykałaczkę i podać na spotkaniu z przyjaciółmi jako przekąskę.
Uwagi:
– zamiast serka kanapkowego można użyć odsączonej z nadmiaru serwatki ricotty
– jeśli nie macie mąki owsianej, polecam przepis na szpinakowe naleśniki na mące pszennej
Naleśniki z łososiem |
Całkowity czas przygotowania: 30 minut.
12 komentarzy
Świetny pomysł 🙂
Uwielbiam blogi kulinarne…za te zdjęcia cudowne, pachnące, cieszą oko zanim zadowolą podniebienie:) I te nazwy… naleśniki z łososiem… nie można nie podjąć wyzwania:)
Piękne zdjęcia… potrawa też z pewnością smaczna. Serdecznie pozdrawiam…
Idealne połączenie.
Obłędne zdjęcia! Czy Ty jakoś profesjonalnie się tym zajmujesz? 🙂
Tak 🙂
Idealne! Dokładnie tak, jak lubię 🙂 na pewno wypróbuję 🙂
Piękny kolor naleśników 🙂
Przepiękne! Z pewnością smaczne bardzo. 🙂
czy może być szpinak mrożony? 🙂
Powinno być ok. Tylko wcześniej należy go rozmrozić. Oczywiście ilość zdecydowanie mniejsza, aniżeli 1 szklanka. Kilka szpinakowych tubek wystarczy 🙂
Takiego połączenie to się nie spodziewałam 🙂