Naleśniki z łososiem

przez Malwina
 Naleśniki z łososiem wędzonym przepis
Naleśniki z łososiem
Naleśniki z łososiem i serkiem to dość popularne danie. Chciałabym pokazać Wam moją wersję takich naleśników. Jest pyszna, obłędnie zielona i do tego zdrowa. Bazę stanowią naleśniki szpinakowe, które przygotowałam na mące owsianej. Do farszu wykorzystałam serek kanapkowy o smaku naturalnym, który wzbogaciłam o drobno posiekany koperek, cytrynę, chrzan i kapary. Zamiast serka kanapkowego można użyć sera ricotta. Należy pamiętać o odsączeniu go na sicie z nadmiaru serwatki.

Naleśniki z łososiem dobrze sprawdzą się jako śniadanie lub kolacja. Po zawinięciu ich i pokrojeniu w mniejsze kawałki, można włożyć je do lunchboxu i zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnię.

Naleśniki z łososiem jak zrobić

 

NALEŚNIKI Z ŁOSOSIEM I SERKIEM
Śniadanie Mistrzów #304

Szpinakowe naleśniki owsiane 

Składniki (na 5 sztuk):

  • 100 g mąki owsianej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka liści szpinaku
  • 300 ml mleka
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy do połączenia przez kilka minut. Ciasta nie odstawiamy, smażymy od razu po przygotowaniu go. Jeśli będzie zbyt gęste, wówczas dolewamy do niego odrobinę mleka. Patelnię do naleśników smarujemy olejem i nagrzewamy. Na patelnię wylewamy porcje ciasta i rozprowadzamy po dnie. Smażymy z obu stron do zrumienienia. Usmażonego naleśnika odkładamy na talerz. Podobnie postępujemy z resztą ciasta.
Farsz ze łososiem do naleśników:
  • 150 g kremowego serka na kanapki
  • 75 g wędzonego łososia na zimno
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka
  • 2 łyżeczki koperku, bardzo drobno posiekanego
  • odrobina skórki otartej z cytryny
  • kilka łyżeczek soku z cytryny
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • odrobina mleka (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Łososia i kapary drobno siekamy. W misce umieszczamy serek, dodajemy łososia, kapary, chrzan, koperek, sok i skórkę z cytryny. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym kolorowym pieprzem i niewielką ilością soli. Jeśli farsz jest zbyt gęsty, rozrzedzamy go niewielką ilością mleka.
Na naleśniki szpinakowe nakładamy farsz z łososiem. Naleśniki składamy w kopertę lub zwijamy. Takie naleśniki nadziane łososiem po zwinięciu można pokroić w mniejsze kawałki, wbić w nie wykałaczkę i podać na spotkaniu z przyjaciółmi jako przekąskę.
Uwagi:
– zamiast serka kanapkowego można użyć odsączonej z nadmiaru serwatki ricotty
– jeśli nie macie mąki owsianej, polecam przepis na szpinakowe naleśniki na mące pszennej
 Farsz do naleśnikow z łososiem

 

Łosoś farsz do naleśników

 

 Naleśniki z łososiem blog
Naleśniki z łososiem

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

12 komentarzy
0

Podobne posty:

12 komentarzy

Kinga 20/02/2016 - 8:31 am

Świetny pomysł 🙂

Odpowiedz
Ania z osobiedlamnie 20/02/2016 - 8:56 am

Uwielbiam blogi kulinarne…za te zdjęcia cudowne, pachnące, cieszą oko zanim zadowolą podniebienie:) I te nazwy… naleśniki z łososiem… nie można nie podjąć wyzwania:)

Odpowiedz
Kolorowy Talerz 20/02/2016 - 9:24 am

Piękne zdjęcia… potrawa też z pewnością smaczna. Serdecznie pozdrawiam…

Odpowiedz
*Nataleczka* 20/02/2016 - 12:09 pm

Idealne połączenie.

Odpowiedz
EllaCanto 20/02/2016 - 2:42 pm

Obłędne zdjęcia! Czy Ty jakoś profesjonalnie się tym zajmujesz? 🙂

Odpowiedz
Malwina 21/02/2016 - 7:42 am

Tak 🙂

Odpowiedz
Ala Z 20/02/2016 - 5:28 pm

Idealne! Dokładnie tak, jak lubię 🙂 na pewno wypróbuję 🙂

Odpowiedz
Jud 20/02/2016 - 10:25 pm

Piękny kolor naleśników 🙂

Odpowiedz
Majana 20/02/2016 - 10:43 pm

Przepiękne! Z pewnością smaczne bardzo. 🙂

Odpowiedz
Ewa Pszczoła-Mazur UTH 11/04/2016 - 1:05 pm

czy może być szpinak mrożony? 🙂

Odpowiedz
Malwina 11/04/2016 - 1:07 pm

Powinno być ok. Tylko wcześniej należy go rozmrozić. Oczywiście ilość zdecydowanie mniejsza, aniżeli 1 szklanka. Kilka szpinakowych tubek wystarczy 🙂

Odpowiedz
Klaudia 13/01/2018 - 8:58 pm

Takiego połączenie to się nie spodziewałam 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies