Sos z cukinii na zimę |
O ile zawsze na blogu publikuję w moim i Połówka odczuciu smaczne przepisy, to czasem uda mi się przygotować coś, nad czym muszę przystanąć i zrobić małe „ach”. I tak właśnie było z tytułowym sosem z cukinii.
Do czego wykorzystać taki sos z cukinii? Mnie najbardziej smakuje z makaronem, obowiązkowo z rurkami penne. Równie dobrze możecie podawać go do mięs, serów, rozsmarować na grzankach z bagietki i posypać parmezanem. Sprawdzi się także jako sos do pizzy lub ryżu.
Składniki (na około 11 małych słoiczków każdy po 180 ml):
- 2 duże cebule
- 5 ząbków czosnku
- 5 papryczek chili (jeśli nie przepadacie za pikantnymi smakami, zredukujcie ilość chili; ja użyłam papryczek czereśniowych pozbawionych pestek)
- 1,5 kg cukinii
- 2 kg pomidorów lima
- 5 łyżek octu 10 %
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka suszonego oregano
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- 3 płaskie łyżeczki soli (lub więcej do smaku)
Sos z cukinii na zimę (do słoików) |
27 komentarzy
Wygląda bardzo przyzwoicie:)))pasowałby do mojej moich kubków smakowych:)))
Ciekawy przepis. Mam bardzo dużo cukinii w moim ogródeczku i nigdy nie wiem co z nią robić 🙂
Pyszny sosik i piękne zdjęcia ❤️😄
Witam. Pomidorów nie obieramy ze skórki ?
Nie ma potrzeby obierania, po zmiksowaniu na gładki sos skóra nie będzie wyczuwalna.
Ja w tym roku robiłam ketchup z cukinii, więc wiem co to znaczy stać nad garami… Przynajmniej smak zrekompensował mi ten czas, bo ketchup wyszedł pyszny 😀
Czy muszą to być te konkretnie pomidory? Można użyć pomidorów z puszki? I ostatnie pytanie czy dodatek cukru jest niezbędny?
Do przetworów zawsze zalecam używanie pomidorów Lima, które są mięsiste i mają mało soku. Możesz użyć pomidorów z puszki, ale to już będzie zupełnie inny smak (pieczenie pomidorów dużo wnosi do smaku finalnego produktu). Na dodatek cenowo wyjdzie o wiele drożej. Cukier jest potrzebny do smaku i równoważny dodatek octu. Zarówno cukier, jak i ocet są tu substancjami konserwującymi.
Do przetworów zawsze zalecam używanie pomidorów Lima, które są mięsiste i mają mało soku. Możesz użyć pomidorów z puszki, ale to już będzie zupełnie inny smak (pieczenie pomidorów dużo wnosi do smaku finalnego produktu). Na dodatek cenowo wyjdzie o wiele drożej. Cukier jest potrzebny do smaku i równoważny dodatek octu. Zarówno cukier, jak i ocet są tu substancjami konserwującymi.
Dzieki za odp. Ale mieszkam za granica i dostepu do tych pomidorow nie mam. A cukru nie uzywam. Stad moje pytanie 🙂
Nie ma nigdzie plum tomatoes? Co do cukru, to i ja go na co dzień nie używam. Tu w słoiczku będzie jakieś 3 g cukru.To naprawdę nie wiele. Możesz zawsze użyć miodu (choć i tak straci wszystkie wartości odżywcze), syropu klonowego, melasy.
Nie ma nigdzie plum tomatoes? Co do cukru, to i ja go na co dzień nie używam. Tu w słoiczku będzie jakieś 3 g cukru.To naprawdę nie wiele. Możesz zawsze użyć miodu (choć i tak straci wszystkie wartości odżywcze), syropu klonowego, melasy.
Hmmm takie podluzne sa. Moze cos znajde podobnego. W kazdym razie jednak bez cukru zrobie porce zobaczymy moze cukier ze skladnikow wystarczy 😉 dzieki za odp.
W takim razie użyj ich. Jeśli chcesz pominąć cukier w przepisie, daruj sobie także ocet, aby sos nie wyszedł kwaśny. Możesz ewentualnie dodać kilka łyżek octu, ale balsamicznego.
Witam, a nie ma juz lunchbox-ow poniedzialkowych? Buuuuu a ja je tak lubie. Pozdrowienia
Ania
Aniu, po ponad 3 latach ciężko byłoby mi rozstać się z lunchboxami 🙂 Chwilowa przerwa spowodowana jest przeprowadzką i remontem (dopiero od kilku dni jestem podłączona do sieci). Myślę, że w ten poniedziałek pojawi się nowy wpis w cyklu "Make bento!" plus nowe przepisy na blogu.
Dziekuje bardzo za odpowiedz i czekam wiec na nowo na poniedzialki 🙂
Ania
Zaryzykowałam i zrobiłam sos z octem jabłkowym i bez cukru. Wyszedl przepyszny 🙂 Pieczenie warzyw zdecydowanie ułatwia zadanie. Pozdrawiam, Gabi
Zrobiłam parę tygodni temu z podwójnej porcji i już wiem, że zimy niestety nie doczeka. 😉
Jest idealny do makaronu!
Cieszę się, że przypadł Ci do gustu. Z makaronem smakuje bosko, szczególnie z penne lub fusilli.
Witam. Planuję zrobić jutro ten sos. Nigdy nie pasteryzowałam w piekarniku. Czy rok temu, kiedy Pani go robiła udał się po takiej pasteryzacji, czy jednak lepiej w wodzie? Pozdrawiam 🙂
Od ubiegłego roku już wszystkie przetwory (poza ogórkami konserwowymi) pasteryzuję w piekarniku. Wszystkie słoiki idealnie się zamknęły i mniej miałam pracy i bałaganu. Serdecznie polecam 🙂
Super, dziękuję za odpowiedź. Właśnie piekę pomidorki na sos. Nigdy nie pasteryzowałam w piekarniku, w domu zawsze robiło się w wodzie. Ileż z tym roboty i bałaganu było. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Witam:) czy papryczke chilli mogę zastąpić papryką w proszku?Jeśli tak to ile jej dodać?
Dzień dobry, tak, można użyć papryki w proszku. Dodajemy ją pod koniec gotowania. Zaczełabym od pół łyżeczki i dodawała stopniowo więcej w zależności od preferencji.
Dziękuję za odpowiedź 🙂
sos jest MEGA!!!!!! Robiłąm wczoraj-dodałam jeszcze troszkę pieczonej papryki. Z ostyu,i papryczkami to poszłam-ze hej….ale luimy tak, Dzięki za super przepis