Termos z zaparzaczem Monbento- test produktu i opinia

przez Malwina
Termos Monbento

Testy termosów zapowiadałam Wam już jakiś czas temu. Aktualnie posiadam trzy termosy na herbatę marek Monbento, Thermos i IKEA. Daruję sobie recenzję tego ostatniego, ponieważ okazało się, że nie mają go już w ofercie (zresztą jest to produkt bardzo niskiej jakości). Zaczynamy od pierwszego z wymienionych, czyli stalowej butelki MB Steel.


Design

O ile przy tanich produktach zazwyczaj przymykam oko na wygląd, to od tych droższych wymagam nie tylko funkcjonalności, ale i przyjemnego dla oka designu. Termos Monbento jest zaprojektowany w nowoczesnym stylu. Butelka jest zgrabna, niezbyt szeroka, dobrze leży w kobiecej dłoni. Szczególnie urzekły mnie dostępne wersje kolorystyczne. Każda inspirowana jest kamieniem szlachetnym (poza wersją srebrną, w końcu srebro to metal, a nie minerał. Domyślam się, że nazwy barw miały dawać skojarzenie z biżuterią.). Mamy klasyczną czerń (onyks), piękne srebro (srebro), malinę (rubin) i mariaż zieleni i turkusu (jadeit). Mnie ten ostatni kojarzy się z kolorem miętowym. Zamawiając termos dobrych kilka miesięcy temu postawiłam na uniwersalną czerń, teraz z kolei celowałabym w malinę lub jadeit. Termos ma elegancki połysk.

Dane techniczne
Termos Monbento ma długość 23,8 cm i średnicę 7 cm. Składa się z metalowej butelki, zakrętki z tworzywa sztucznego i stalowego zaparzacza. Ten ostatni mocuje się pod zakrętką. Łączna pojemność termosu to 500 ml

Szczelność

To kryterium zapewne wyda się Wam śmieszne, bo przecież każdy termos powinien być w 100 % szczelny. Niestety nie zawsze tak jest. Sama dwukrotnie miałam tę nieprzyjemność zakupu przeciekającego termosu. Na szczęście były to produkty niedrogie, choć i tak niesmak pozostał. Stalowa butelka Monbento jest w 100% szczelna. To produkt przeznaczony do transportu napojów: kawy, herbaty. Oczywiście, jeśli tylko chcecie, możecie do butelki nalać sok, smoothie czy czerwony barszczyk.

Zaparzacz ze stali nierdzewnej

To, co wyróżnia termos Monbento spośród innych produktów na rynku, to zaparzacz. Jest on wykonany ze stali nierdzewnej. Montuje się go w prosty sposób pod wieczkiem termosu. To bardzo sprytne i praktyczne rozwiązanie. Doceni je każdy miłośnik sypanej herbaty. Wystarczy do zaparzacza wsypać porcję herbaty, wlać do butelki wodę o odpowiedniej temperaturze i zakręcić butelkę wieczkiem z zamocowanym zaparzaczem. Pamiętajcie tylko o tym, by nie nalewać za dużo wody (po włożeniu zaparzacza, jej poziom podniesie się). Jeśli rano nie macie czasu lub ochoty na bawienie się w parzenie herbaty i przelewanie jej później do termosu, to pokochacie to rozwiązanie. Szczególnie, gdy pijacie na co dzień zieloną lub białą herbatę. 

Termos w praktyce
Pora na rzecz najważniejszą, czyli to, jak termos sprawdza się w użytkowaniu na co dzień. Od razu zaznaczę, że korzystam z niego zarówno zimą, jak i latem. Latem wykorzystuję go do transportu wody (pijam kranówę, więc po prostu podstawiam termos pod kran i nalewam porcję wody, ewentualnie używam wody przefiltrowanej z dzbanka). Nie ma nic lepszego, niż łyk zimnej wody w upalny dzień (ok, nie koniecznie jest to zdrowa opcja). Nie znoszę nagrzanej po kilku godzinach wody w plastikowej butelce. 
Zimą termos Monbento używam głównie do transportu zielonej herbaty. Nigdy nie parzyłam w nim kawy (nie pijam). Nie wiem, czy przypadkiem przy fusiastej kawie zaparzacz nie będzie za mały. Wszystko zależy, jak mocną kawę pijacie (Połówek sypie 1/3 kawy na kubek, więc z tym termosie raczej jej nie zaparzy). 
Termos dobrze leży w dłoni, także w tej kobiecej. Nie jest zbyt szeroki, wygodnie się go trzyma. Równie wygodnie się z niego pije. Tu macie dwie opcje: możecie pić prosto ze stalowej butelki, albo przelać herbatę do kubka. Ja prosto z butelki piję głównie zimną wodę. Przy herbacie wolę przelać ją do kubka, aby się nie poparzyć. Najwygodniej zostawić sobie jeden kubek w pracy lub zapakować go do kosza piknikowego w trakcie wypadów za miasto. Herbatę prosto ze stalowej butelki najbezpieczniej pić po kilkunastu godzinach, gdy płyn ostygnie. 
Termos ma pojemność 500 ml, co pozwala na przygotowanie dwóch kubków kawy lub herbaty. Dla mnie to ilość wystarczająca na kilkugodzinny pobyt poza domem (w ciągu dnia piję przede wszystkim wodę). 
Temperatura
Producent twierdzi, że termos Monbento utrzymuje temperaturę ciepłych i zimnych napojów do 12 godzin. To troszkę nieprecyzyjne stwierdzenie, bo każdy termos o wiele dłużej będzie utrzymywał temperaturę zimnych płynów, aniżeli gorących. Postanowiłam przetestować termos pod kątem napojów gorących. 
Test przeprowadziłam w warunkach domowych, gdzie temperatura otoczenia wynosiła około 23 stopnie Celsjusza. Termos napełniłam wrzątkiem, zakręciłam i odstawiłam na stół. Jego temperaturę sprawdziłam dwukrotnie, po 6 i po 12 godzinach. Mierzyłam ją przy pomocy termometru spożywczego. Starałam się dokonywać pomiaru stosunkowo szybko, aby nie doprowadzić do dużego spadku temperatury płynu. 
Gorące napoje

Po nalaniu wrzątku do termosu, butelka pozostaje chłodna. Stal nie nagrzewa się, nie ma obawy o ewentualne poparzenie dłoni. Jedynie przy wieczku czuć lekkie ciepło. Pomiar po 6 godzinach wskazał temperaturę 63,2 stopni, z kolei po 12 godzinach- 59,7 stopni. Uważam to za naprawdę bardzo dobry wynik. Pomiar po 6 i 12 godzinach był dość zbliżony. Wody z termosu nie wylewałam i sprawdziłam jej temperaturę jeszcze kolejnego dnia rano, po 21 godzinach. Termometr wskazał 44,5 stopni. Oczywiście wartości temperatury będą zależne od temperatury otoczenia i początkowej temperatury płynu.

Materiał

Termos został wykonany z wysokiej jakości niemagnetycznej stali szlachetnej 18/8 (butelka). Zaparzacz również jest ze stali nierdzewnej. Zakrętkę wykonano z tworzywa sztucznego (poliptopylen- PP), z kolei uszczelkę z silikonu. Na spodzie butelki znajduje się wykonana z silikonu podstawka, która zapewnia większą stabilność butelki.

Butelka Monbento nie zawiera szkodliwego dla zdrowia Bisfenolu A (BPA). Więcej o BPA przeczytacie tutaj —>>> klik.

Mycie termosu i odgrzewanie
Stalową butelkę Monbento należy myć ręcznie. Nie należy wkładać jej do zmywarki. To samo tyczy się mikrofalówek. Stal nierdzewna odbija mikrofale. Ręcznie termos myje się stosunkowo szybko i wygodnie.

Gdzie kupić?

Termos jest dostępny w sklepie internetowym Zanshin. Kosztuje 119 zł. Czytelnicy Filozofii Smaku mogą skorzystać z kodu rabatowego na -10%. Więcej szczegółów znajdziecie na końcu wpisu. 

TERMOS MONBENTO
 Podsumowanie

Plusy:

– termos bardzo długo utrzymuje temperaturę gorących i zimnych napojów (po 6 godzinach herbata ma temp. 63,3 stopni, a po 12- 59,7 stopni)
– pojemność idealna dla jednej osoby przy kilkugodzinnym pobycie poza domem
– zaparzacz montowany pod zakrętką (wygodne parzenie sypanej herbaty)
– elegancki design
– butelka nie nagrzewa się po nalaniu herbaty
– butelka dobrze leży w dłoni, także tej drobniejszej kobiecej
– duży wybór kolorów, dość niebanalnych

Minusy:

– brak kubeczka, termos ten ma postać butelki
– wysoka cena

Dla kogo? Dla dorosłych i nastolatek. Produkt ten docenią osoby nowoczesne, aktywne na co dzień. 

Moja opinia

Za co go lubię?  Przede wszystkim za długi czas utrzymania temperatury napojów. Termos jest w sam raz dla jednej osoby- nie jest ani za duży, ani za mały. Ogromnym jego plusem jest dołączony zaparzacz. Jeśli na co dzień pijacie sypaną herbatę, to doskonale wiecie, ile zachodu jest z parzeniem, odcedzaniem i przelewaniem płynu do termosu (który przy okazji traci sporo na temperaturze). Tu mamy ten problem z głowy. Wystarczy nasypać herbatę do zaparzacza, przykręcić go do zakrętki i napełnić termos wodą o odpowiedniej temperaturze. Mnie ten produkt bardzo odpowiada zarówno pod względem wizualnym, jak i praktycznym. 

Kod rabatowy 

Z kodem FILOZOFIASMAKU macie -10 % na zakupy na wszystkie produkty znajdujące się w ofercie sklepu Zanshin (w tym także termosy Monbento). Kod nie obejmuje produktów w promocji i kosztów wysyłki. 

Kod rabatowy Zanshin -10% – FILOZOFIASMAKU
0 komentarz
0

Podobne posty:

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies