Dzień dobry,
Pozostajemy w klimatach kuchni gruzińskiej. Sporo w niej dań opartych na mięsie, stąd też moja kolejna obiadowa propozycja w postaci Chakhokhbili. To nic innego, jak potrawka z dodatkiem pomidorów i ziół. Bardzo aromatyczna, smaczna i przy okazji lekka. Jeśli jesteście na redukcji i szukacie niedrogiego dania, to warto sięgnąć po ten przepis.
Ponownie skorzystałam z przepisu ze strony Georgian Recipes, delikatnie go modyfikując. Jeśli spodobała się Wam kuchnia gruzińska, to zachęcam do zajrzenia tam i oczywiście zaglądania na Filozofię Smaku. Będę mieć dla Was jeszcze kilka smacznych receptur.
Gruzińska potrawka z kurczaka
1 porcja ma 292 kcal (22 B, 10 W, 18 T)
Składniki (na 4 porcje):
- 500 g pałeczek z kurczaka
- 2 cebule
- 2 liście laurowe
- 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
- 500 g świeżych, słodkich pomidorów (użyłam malinowych), obranych; (lub pomidorów z kartonika)
- Pół zielonej papryczki chili, posiekanej
- 1 łyżka octu z białego lub czerwonego wina
- 1 łyżeczka mieszanki przypraw chmieli-suneli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- Sól i pieprz do smaku
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 15 g oleju lub klarowanego masła do smażenia
Sposób przygotowania:
- Mięso należy wyciągnąć wcześniej z lodówki, aby się ociepliło. Przyprawiamy je solą oraz pieprzem. Cebule i pomidory kroimy w kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy olej lub masło, obsmażamy mięso ze wszystkich stron, aż ładnie się zrumieni, a następnie przekładamy na talerz.
- Na patelnię dodajemy cebulę i liści laurowe, smażymy 7 minut. Dodajemy koncentrat i przesmażamy. Wlewamy pomidory wraz z sokiem, około pół szklanki wody, dokładamy chili i mięso. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 30–40 minut do miękkości. Sos nie musi zakrywać kurczaka w całości. W połowie odwracamy mięso na drugą stronę.
- Zdejmujemy pokrywkę, wlewamy ocet, wsypujemy chmielu-suneli, paprykę w proszku, doprawiamy sos solą i pieprzem. Dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek i natkę pietruszki. Gotujemy 5 minut. Podajemy z dodatkiem ryżu lub pieczywa. Myślę, że dobrze sprawdzi się też kasza jaglana.
Przechowywanie: W szczelnym pojemniku w lodówce do 3 dni.
1 komentarz
To kuchnia grecka czy gruzińska, bo piszesz raz tak, raz tak?