Chakhokhbili – gruzińska potrawka z kurczaka

przez Malwina

Dzień dobry,

Pozostajemy w klimatach kuchni gruzińskiej. Sporo w niej dań opartych na mięsie, stąd też moja kolejna obiadowa propozycja w postaci Chakhokhbili. To nic innego, jak potrawka z dodatkiem pomidorów i ziół. Bardzo aromatyczna, smaczna i przy okazji lekka. Jeśli jesteście na redukcji i szukacie niedrogiego dania, to warto sięgnąć po ten przepis.

Ponownie skorzystałam z przepisu ze strony Georgian Recipes, delikatnie go modyfikując. Jeśli spodobała się Wam kuchnia gruzińska, to zachęcam do zajrzenia tam i oczywiście zaglądania na Filozofię Smaku. Będę mieć dla Was jeszcze kilka smacznych receptur.

Gruzińska potrawka z kurczaka

1 porcja ma 292 kcal (22 B, 10 W, 18 T)

Składniki (na 4 porcje):

  • 500 g pałeczek z kurczaka
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
  • 500 g świeżych, słodkich pomidorów (użyłam malinowych), obranych; (lub pomidorów z kartonika)
  • Pół zielonej papryczki chili, posiekanej
  • 1 łyżka octu z białego lub czerwonego wina
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw chmieli-suneli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • Sól i pieprz do smaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 15 g oleju lub klarowanego masła do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Mięso należy wyciągnąć wcześniej z lodówki, aby się ociepliło. Przyprawiamy je solą oraz pieprzem. Cebule i pomidory kroimy w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej lub masło, obsmażamy mięso ze wszystkich stron, aż ładnie się zrumieni, a następnie przekładamy na talerz.
  3. Na patelnię dodajemy cebulę i liści laurowe, smażymy 7 minut. Dodajemy koncentrat i przesmażamy. Wlewamy pomidory wraz z sokiem, około pół szklanki wody, dokładamy chili i mięso. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 30–40 minut do miękkości. Sos nie musi zakrywać kurczaka w całości. W połowie odwracamy mięso na drugą stronę.
  4. Zdejmujemy pokrywkę, wlewamy ocet, wsypujemy chmielu-suneli, paprykę w proszku, doprawiamy sos solą i pieprzem. Dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek i natkę pietruszki. Gotujemy 5 minut. Podajemy z dodatkiem ryżu lub pieczywa. Myślę, że dobrze sprawdzi się też kasza jaglana.

Przechowywanie: W szczelnym pojemniku w lodówce do 3 dni.

1 komentarz
0

Podobne posty:

1 komentarz

Dorota 23/10/2022 - 11:34 am

To kuchnia grecka czy gruzińska, bo piszesz raz tak, raz tak?

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies