Surówka z marchewki i chrzanu

przez Malwina
Surówka z marchewki i chrzanu

Przygotowałam dla Was kolejne smaczne przepisy na surówki do obiadu. Dziś prosty dodatek w postaci surówki z marchewki i chrzanu – szybkiej w przygotowaniu i naprawdę smacznej. Dobrze komponuje się z wszelkiej maści kotletami (szczególnie wieprzowymi – jeśli jesteście team schabowy, to warto spróbować), smażonymi rybami, wege burgerami.

Surówka z marchewki i chrzanu

1 porcja ma 111 kcal (3 B, 11 W, 6 T)

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 duże marchewki (250 g)
  • 100 g kwaśnej śmietany 12% lub jogurtu greckiego
  • 1-2 łyżeczki chrzanu (ilość dostosujcie do własnych preferencji i mocy chrzanu)
  • Pół łyżeczki drobnego cukru lub erytrolu
  • Sól do smaku

Jak zrobić surówkę z marchewki i chrzanu?

Marchewki obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach. Śmietanę mieszamy z chrzanem, doprawiamy cukrem/erytrolem i solą. Sos dodajemy do marchewki, mieszamy i odstawiamy surówkę do lodówki na około 30 minut.

Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w lodówce do 2-3 dni.

Wskazówki:

  • Surówkę można wzbogacić o dodatek kwaśnego jabłka. Dobrze sprawdzą się też prażone ziarna, np. słonecznika.
1 komentarz
4

Podobne posty:

1 komentarz

Patrycja Reszko 12/01/2021 - 9:55 pm

Też taką robię, chrzan świetnie zaostrza smak słodkiej marchewki

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies