Przygotowałam dla Was kolejne smaczne przepisy na surówki do obiadu. Dziś prosty dodatek w postaci surówki z marchewki i chrzanu – szybkiej w przygotowaniu i naprawdę smacznej. Dobrze komponuje się z wszelkiej maści kotletami (szczególnie wieprzowymi – jeśli jesteście team schabowy, to warto spróbować), smażonymi rybami, wege burgerami.
Surówka z marchewki i chrzanu
1 porcja ma 111 kcal (3 B, 11 W, 6 T)
Składniki (na 2 porcje):
- 2 duże marchewki (250 g)
- 100 g kwaśnej śmietany 12% lub jogurtu greckiego
- 1-2 łyżeczki chrzanu (ilość dostosujcie do własnych preferencji i mocy chrzanu)
- Pół łyżeczki drobnego cukru lub erytrolu
- Sól do smaku
Jak zrobić surówkę z marchewki i chrzanu?
Marchewki obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach. Śmietanę mieszamy z chrzanem, doprawiamy cukrem/erytrolem i solą. Sos dodajemy do marchewki, mieszamy i odstawiamy surówkę do lodówki na około 30 minut.
Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w lodówce do 2-3 dni.
Wskazówki:
- Surówkę można wzbogacić o dodatek kwaśnego jabłka. Dobrze sprawdzą się też prażone ziarna, np. słonecznika.
1 komentarz
Też taką robię, chrzan świetnie zaostrza smak słodkiej marchewki