Dzień dobry,
Sałatka brokułowa z fetą i sosem czosnkowym to już chyba klasyk, który zna każdy. Pierwszy raz jadłam ją kilkanaście lat temu, a pomysł na nią przywiozła ze studiów moja Mama. Jadła ją w jakimś barze sałatkowym. Od samego początku polubiłam to połączenie, dlatego tak często i chętnie wracam do tego dania.
Tym razem podaję Wam przepis klasyczny i wegański. Mam nadzieję, że uda mi się częściej dzielić z Wami zamiennikami w takich potrawach. Samą sałatkę można wzbogacić o dodatek słodkiej kukurydzy lub czerwonej fasoli konserwowej.
Sałatka z brokułem i fetą
1 porcja ma 172 kcal (10 B, 8 W, 11 T)
Składniki (na 3 porcje):
- 1 mały brokuł
- 80 g sera feta
- 20 g płatków migdałów
- Sos czosnkowy: 200 g gęstego jogurtu, 1-2 duże ząbki czosnku (najlepiej polskiego), sok z cytryny do smaku, pół łyżeczki suszonego oregano, sól do smaku
Sposób przygotowania:
- Brokuł dzielimy na nieduże różyczki, wrzucamy na wrzątek, gotujemy przez około 3-4 minuty lub odrobinę dłużej, aż będzie miękki, ale w dalszym ciągu jędrny. Odcedzamy go, przelewamy zimną wodą.
- Ser kroimy w niedużą kostkę. Można go też po prostu pokruszyć.
- Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, oregano i sól do smaku. Mieszamy. Sos warto przed podaniem schłodzić.
- Na talerz/półmisek nakładamy brokuły, polewamy sosem, posypujemy fetą, płatkami migdałów.
Wersja wegańska:
Wersję roślinną robię z dodatkiem wegańskiego sera sałatkowego a la feta (dostępny np. w Auchan) i sosu na bazie silken tofu. Ten ostatni bardzo często wykorzystuję w kuchni. Sos robię tak samo jak czosnkowy, dodaję jednak do niego o wiele więcej soku z cytryny. Sam sos przygotowuję przy pomocy blendera żyrafy.
2 komentarze
lekko i smacznie 🙂
lekka w sam raz na lato 🙂