Dzień dobry,
Odkąd mamy wyciskarkę wolnoobrotową, w sezonie zimowym bardzo często kupujemy większe ilości pomarańczy. Kartonowe soki przy takim świeżo wyciskanym mogą się schować. Siłą rzeczy zostaje nam sporo skórek po cytrusach. Rzecz jasna nie jesteśmy w stanie wykorzystać wszystkich, ale staramy się, aby choć część z nich znalazła nowe zastosowanie.
Oczywiście możecie z takich skórek zrobić ocet do sprzątania, tak jak opisywałam to przy okazji cytryn. Skórki można suszyć i dodawać, np. do herbaty. Można przygotować kandyzowane skórki pomarańczy (o ile się takowe lubi), cukier pomarańczowy i wiele innych. Dziś o tym ostatnim.
To tylko jeden z wielu pomysłów na wykorzystanie pomarańczowych skórek. Już niedługo podzielę się z Wami kolejnym przepisem, ale tym razem na domowy kosmetyk obłędnie pachnący pomarańczami.
Do przeczytania już jutro!
2 komentarze
świetny „cykl” dotyczący tzw. recyklingu! Tyle wspaniałych rzeczy można zrobić tylko nie zawsze się o tym wie/pamięta/pomyśli… SUPER!!!.
Unikanie marnowania żywności to bardzo ważna kwestia. Często nie zdajemy sobie sprawy ile jedzenia trafia do kosza…;(