Jak wykorzystać skórki z pomarańczy?

przez Malwina

Dzień dobry,

Odkąd mamy wyciskarkę wolnoobrotową, w sezonie zimowym bardzo często kupujemy większe ilości pomarańczy. Kartonowe soki przy takim świeżo wyciskanym mogą się schować. Siłą rzeczy zostaje nam sporo skórek po cytrusach. Rzecz jasna nie jesteśmy w stanie wykorzystać wszystkich, ale staramy się, aby choć część z nich znalazła nowe zastosowanie.

Oczywiście możecie z takich skórek zrobić ocet do sprzątania, tak jak opisywałam to przy okazji cytryn. Skórki można suszyć i dodawać, np. do herbaty. Można przygotować kandyzowane skórki pomarańczy (o ile się takowe lubi), cukier pomarańczowy i wiele innych. Dziś o tym ostatnim.

Jak zrobić cukier pomarańczowy?

Dzień dobry, Odkąd mamy wyciskarkę wolnoobrotową, w sezonie zimowym bardzo często kupujemy większe ilości pomarańczy. Kartonowe soki przy takim świeżo wyciskanym mogą się schować. Siłą rzeczy zostaje nam sporo skórek po cytrusach. Rzecz jasna nie jesteśmy w stanie wykorzystać wszystkich,… Zero waste Jak wykorzystać skórki z pomarańczy? European Drukuj
Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • pomarańcze
  • cukier lub erytrol/ksylitol

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw pomarańcze należy umyć i dobrze wyszorować skórkę. Skoro skórkę mamy jeść, to najlepiej użyć pomarańczy niewoskowanych. 
  2. Przy pomocy zestera ścieramy skórkę z pomarańczy. Na 100 g cukru dodajcie skórkę otartą z 1-2 dużych pomarańczy. Ja dałam z dwóch, bo chciałam aby cukier był bardzo aromatyczny. 
  3. Cukier wraz ze skórką umieszczamy w rozdrabniaczu (pojemnik z ostrzami w zestawie z blenderem) i blendujemy, aż całość dobrze się wymiesza, a skórki rozdrobnią. 
  4. Talerz wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy na niego cienką warstwę cukru i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyschnięcia. Ja zostawiłam talerz na kuchennym blacie i już drugiego dnia cukier był suchy. Ponownie wymieszałam go w rozdrabniaczu i przesypałam do pojemnika. 

To tylko jeden z wielu pomysłów na wykorzystanie pomarańczowych skórek. Już niedługo podzielę się z Wami kolejnym przepisem, ale tym razem na domowy kosmetyk obłędnie pachnący pomarańczami.

Do przeczytania już jutro!

2 komentarze
1

Podobne posty:

2 komentarze

aa 19/02/2019 - 11:50 am

świetny „cykl” dotyczący tzw. recyklingu! Tyle wspaniałych rzeczy można zrobić tylko nie zawsze się o tym wie/pamięta/pomyśli… SUPER!!!.

Odpowiedz
Dietetyk Na Walizkach 25/02/2019 - 11:36 am

Unikanie marnowania żywności to bardzo ważna kwestia. Często nie zdajemy sobie sprawy ile jedzenia trafia do kosza…;(

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies