Make bento, not war! #199

przez Malwina

Dzień dobry,

Wybaczcie poślizg w publikacji wpisu o bento, ale od kilku dni zmagam się z paskudną migreną i jedyne, co jestem w stanie robić, to leżeć. Najlepiej w ciemnym i wygłuszonym pomieszczeniu. O to akurat ciężko, bo jak na złość, remontują nam właśnie klatkę schodową. Czuję się, jak na przeglądzie muzyki disco polo 😉

Za to dziś mam dla Was kilkanaście pudełeczek ze smakowitą zawartością. Tym razem bez przepisów, bo większość potraw przygotowywałam na potrzeby Klienta. Przy okazji polecam śledzić mnie na Ig na profilu Makebentonotwar– wrzucam tam sporo niepublikowanych jeszcze nigdzie lunchboxów, relacje z Bento Prep i wiele innych. Do przeczytania już wkrótce na blogu!

 

Sałatka z ciecierzycy, papryki i sera pleśniowego.

 

Sałatka z wędzoną makrelą, pomidorami, koperkiem i ciecierzycą.

 

Sałatka ryżowa z fasolą, pieczonym indykiem i marynowaną papryką.

 

Frittata z brązowymi pieczarkami i czosnkiem niedźwiedzim.

 

Sałatka ziemniaczana z tuńczykiem i ogórkiem małosolnym.

 

Shawarma z kurczaka, sałatka z kuskusu i ciecierzycy, pikantny sos.

 

Twarożek z warzywami i czarnuszką.

 

Serek wiejski z warzywami i ziołami.

 

Sałatka makaronowa z łososiem i warzywami.

 

Sałatka ryżowa z kabanosami i ogórkiem.

 

Kotleciki rybne z groszkiem.

 

Placuszki z cukinią i koperkiem, tzatziki na silken tofu i warzywa.

20 komentarzy
0

Podobne posty:

20 komentarzy

Ania S 20/03/2018 - 8:44 am

Dużo zdrowia Ci życzę. Nigdy nie miałam migreny, więc nawet nie wiem jak to jest.
Dania cudowne 🙂 Wszystkie zestawy w wersji bezmięsnej chętnie bym przygarnęła 😀 I czekam na sezon na cukinię – często będę robić podobne placki 🙂 Muszę sprawdzić w Lidlu czy nie pojawiły się eko cukinki, pamiętam, że w zeszłym roku były bardzo dobre.

Odpowiedz
Anonimowy 20/03/2018 - 10:34 pm

Może wystarczy na targ albo do warzywniaka , w lidlu to napewno EKO ……

Odpowiedz
Malwina 21/03/2018 - 5:32 am

Ani zapewne chodziło o cukinie bio, które jak najbardziej można kupić w Lidlu (i był to chyba jeden z pierwszych marketów, posiadający w swoim asortymencie warzywa i owoce bio). Ja wiem, że wiele osób traktuje żywność bio jako ściemę i naciąganie. Ale proszę sobie poczytać choćby o wymogach upraw i hodowli bio. Ograniczenia są tam naprawdę ogromne. A i różnice w smaku potrafią być spore, wystarczy sobie porównać zwykłą woskowaną cytrynę, która ma zazwyczaj mydlany posmak i cytrynę bio (akurat z bio świeżej żywności kupuję głównie cytryny, więc tu mam pewne porównanie). A to co dostajemy na targach i ryneczkach to zazwyczaj warzywa kupione na giełdzie warzywnej. Z eko i bio mają one niewiele wspólnego, choć nie wiem, jakbyśmy tego chcieli. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedz
Ania S 21/03/2018 - 8:41 am

Zgadzam się z Malwiną. Widzę różnicę w cukiniach – po pierwsze w smaku, poza tym po takich nie bio importowanych z marketów zawsze wychodzi mi na skórze jakiś pryszcz, a tego nie lubię :P. Na targach będę kupować w sezonie (i to też nieliczni mają swoje z działki). Widzę różnicę też w pomarańczach, cytrynach, bananach i suszonych owocach – te rzeczy prawie zawsze kupuję w wersji bio. Markety mają spore wymagania co do jakości żywności i mam nadzieję, że te owoce i warzywa są lepsze (przynajmniej w smaku czuję różnicę). A poza tym, ja nie wierzę, że warzywa i owoce z bazarków są lepsze – one nie są już takie jak kiedyś i jak nie mamy sprawdzonego źródła, to niczego nie można być pewnym.

Odpowiedz
Chocolade 20/03/2018 - 8:58 am

Muszę zacząć robić sobie takie kolorowe wiosenne sałatki do pracy 😉

Odpowiedz
||Jar|| 20/03/2018 - 11:04 am

I love this series! So many interesting and variable salad options! And I'm a huge fan of cottage.

Odpowiedz
Malwina 21/03/2018 - 5:47 am

Thank You so much :*

Odpowiedz
Immoral 20/03/2018 - 12:51 pm

Jak zawsze wszystko pięknie wygląda, aż chciało by się skosztować 🙂

Odpowiedz
Zuza 20/03/2018 - 2:46 pm

ale pyszne sałatki!

A mi ostatnio na taki ból głowy paradoksalnie pomaga…. trening a potem gorąca kąpiel 🙂 obchodzi się bez proszków 🙂

Odpowiedz
Malwina 21/03/2018 - 5:33 am

Oj, u mnie przy migrenie nie ma mowy o jakiejkolwiek aktywności. Nawet jedzenie i picie jest problemem.

Odpowiedz
Ervisha 20/03/2018 - 5:29 pm

Oby migrena jak najszybciej Ci przeszła :* Zdrowia :*

Zestawy jak zwykle pomysłowe, zdrowe i na pewno smaczne 🙂

Odpowiedz
Malwina 21/03/2018 - 5:45 am

Dziękuję!

Odpowiedz
Dorota 20/03/2018 - 6:20 pm

Rozumiem Twoje kiepskie samopoczucie, bo od czasu do czasu doświadczam paskudnego bólu głowy.
Zachęciłaś mnie, Malwinko, do przygotowania rybnych kotlecików.
Pysznie u Ciebie jak zwykle:)

Odpowiedz
Marzena T 20/03/2018 - 8:29 pm

O jacie 😉 No to zrobię sobie sałatkę z wędzoną makrelą 😀 Nie pomyślałam o tym, by dodawać makrele do sałatek .
Życzę dużo zdrówka !

Odpowiedz
Malwina 21/03/2018 - 5:46 am

Dzięki Marzenko 🙂

Odpowiedz
Bea 20/03/2018 - 8:36 pm

Bardzo fajne te pudełeczka 🙂 Mam nadzieję, że migrena już przeszła 🙂

Odpowiedz
Malwina 21/03/2018 - 5:46 am

Na całe szczęście mam ją już za sobą 🙂

Odpowiedz
EllaCanto 21/03/2018 - 5:06 pm

Choć od miesiąca nie jem mięsa i nabiału, to ostatnio taaaak za mną chodzi kurczak, że o raju. Najchętniej zjadłabym właśnie to pudełeczko z Shawarma z kurczaka z kuskusem 🙂

Odpowiedz
Lonna 21/03/2018 - 6:58 pm

Ale kolorowo i wiosenne 😀 Wszystkie posiłki prezentują się wspaniale 🙂 O i widzę moją ulubioną okrągłą lidlową bułeczkę – chętnie bym ją zjadła właśnie z takim serkiem 😀

Odpowiedz
Anna J. 24/03/2018 - 8:08 am

Te sałatki są obłędne ziemniaczana z ogórkiem i tuńczykiem świetna coś podobnego tez robię plus czerwona cebula 🙂
Malwinko dużo zdrówka, ja od jakiegoś czasu miewam silne bóle głowy ale to chyba jeszcze nie migrena, chodź sama nie wiem 🙁

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies