Make bento, not war! #188

przez Malwina
Bento przepisy

Dzień dobry,

Dawno na blogu nie było bento, więc wyjątkowo przy wtorku wrzucam Wam kilka zaległych pudełeczek. Musicie mi wybaczyć ciszę na stronie, ale jak nie choroba, to zaległości w pracy. Jeśli nie ma mnie tu, to możecie mnie szukać na Ig – lunchboxy i moje obiadowe talerze wrzucam na Makebentonotwar, porady dotyczące fotografii na Malwinafotograf, a troszkę prywaty plus zajawki nowych przepisów na Filozofiasmaku. Zachęcam do śledzenia i bycia na bieżąco. No i oczywiście do komentowania. 

A na dniach na blogu wystartuje bento konkurs, w którym do wygrania będzie lunchbox Monbento. Konkurs będzie skierowany do użytkowników Instagrama, więc jeśli nie macie jeszcze tam konta, to warto rozważyć założenie go. 

W pudełku proste placki bananowe, jabłko i pestki granatu. Te placki robi się bardzo szybko, wystarczy wymieszać kilka składników i usmażyć. Polecam – są smaczne i pożywne. Do bento w sam raz. 

Sałatka z tego, co było w lodówce. Ryż i mięso były przygotowane już wcześniej (przy okazji robienia kolacji wieczorem dzień wcześniej). Do ryżu dodałam pokrojoną pierś z kurczaka (z tymiankiem, słodką papryką, solą i pieprzem), kilka łyżek ugotowanej ciecierzycy i czerwonej fasoli, kilka rzodkiewek, pół awokado, troszkę marynowanej cebulki, świeżego ogórka, troszkę świeżej bazylii. Całość wymieszałam z dressingiem z oliwy z czosnkiem i chili, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. W wersji bezmięsnej wystarczy zastąpić kurczaka dodatkową porcją strączków, np. ugotowaną białą fasolą lub soczewicą. 

Śniadanie na wynos do zrobienia w mniej niż 10 minut. Omlet (roztrzepane 3 jajka z solą i pieprzem) usmażony na patelni, pomidor i awokado.

W pudełku kasza jęczmienna z kurczakiem, warzywami (brokuł, marchewka, por, pieczarki zwykłe i brązowe) i ciecierzycą. Jako dodatek pół awokado polane sosem sriracha. Kaszę robiłam z podwójnej porcji na kolację dzień wcześniej. Rano wystarczyło zapakować ją do pudełka. 

W Monbento placki ryżowo-owsiane, mandarynka plus dodatkowo jabłko.

Moje pudełeczko a w nim niezawodna sałatka z ciecierzycy i awokado.

Sałatka z ryżem, pieczonym indykiem, oliwkami z papryką, ciecierzyca, świeżym ogórkiem, papryką, natką pietruszki, bazylią, czerwoną cebulką, awokado, serem rokpol. Całość wymieszana z dressingiem z musztardą, sokiem z cytryny i oliwą z czosnkiem i chili. 

Znów pudełko na słodko. W środku placki gryczane z jabłkami. Do tego maliny i mandarynka.

Który lunchbox przypadł Wam najbardziej do gustu? 

20 komentarzy
0

Podobne posty:

20 komentarzy

Chocolade 31/10/2017 - 1:30 pm

Też ostatnio często placki zabieram ze sobą 😀 Szybko i smacznie (u mnie bananowe) 😉

Odpowiedz
Malwina 02/11/2017 - 2:33 pm

Bananowe są idealne na tę porę roku 🙂

Odpowiedz
Natalie 31/10/2017 - 2:40 pm

Świetne opcje! 🙂

Odpowiedz
Megly 31/10/2017 - 4:27 pm

Przyznam szczerze, że uwielbiam wszystko, co z bananem. Te placuszki zatem kuszą bardzo.
Ach, wiele tu wspaniałych pyszności.
Pozdrawiam ciepło! 🙂

Odpowiedz
Marta Langier 31/10/2017 - 4:56 pm

Takie zestawy bardzo mi odpowiadają 🙂

Odpowiedz
EllaCanto 31/10/2017 - 5:28 pm

Sałatka z ryżem, indykiem, oliwkami i serem chyba najbardziej mi podchodzi na obiadowy lunchbox, a placuszki – na słodkie śniadanie 🙂 Pyszne pudełeczka!

Odpowiedz
Dorota 31/10/2017 - 6:02 pm

Placuszki gryczane z jabłkiem oraz kaszę jęczmienną z kurczakiem i warzywami poproszę. Choć różowy nie jest moim ulubionym kolorem, to pudełeczko z pyszną zawartością (sałatka z ciecierzycą i awokado)bardzo mi się podoba:)

Odpowiedz
Dorota z kobietytomy.pl 31/10/2017 - 7:29 pm

Pudełka jak pudełka, ale zawartość fajna 🙂

Odpowiedz
Anna S. 31/10/2017 - 9:08 pm

Bardzo fajne zestawy – nie dość, że ładnie to jeszcze bardzo smacznie 🙂

Odpowiedz
Malwina 02/11/2017 - 2:34 pm

Dziękuję Aniu 🙂

Odpowiedz
Aguś kulinarnie 31/10/2017 - 10:01 pm

Pudełeczko z kaszą jęczmienną przygarniam z przyjemnością:)

Odpowiedz
Ervisha 01/11/2017 - 5:33 am

Takie pojemniczki można wystawiać na konkurs 🙂

Odpowiedz
smakowite 01/11/2017 - 7:19 am

U mnie dzisiaj na śniadanie sałatka z kaszy gryczanej z papryką, pomiodorem, ogórkiem kiszonym, ciecierzycą, kukurydzą i fetą, a na obiad makaron gryczany z sosem pomidorowym z papryką, pieczarkami i cebulą.

Odpowiedz
Malwina 02/11/2017 - 2:35 pm

Ten makaron gryczany brzmi przepysznie 🙂

Odpowiedz
smakowite. 05/11/2017 - 11:36 am

Oj tak, jest pyszny! Do tej pory jadłam tylko sobę, która poza mąką gryczaną ma też w składzie pszenną, a niedawno odkryłam makaron w 100% z mąki gryczanej, jest przepyszny!

Odpowiedz
Ania S 01/11/2017 - 7:47 pm

Podobają mi się wszystkie placki (najbardziej chyba gryczane z jabłkami ;)), a do nich zabrałabym Twoją sałatkę z ciecierzycy – przepysznie to wszystko wygląda 😉

Odpowiedz
Zuzka 01/11/2017 - 9:14 pm

Wszystkie wyglądają bardzo zachęcająco, ale dla mnie wygrywa tym razem kasza jęczmienna z kurczakiem i warzywami :). W sumie to nie pamiętam kiedy jadłam jęczmienną, chyba czas coś zmienić w swoim życiu :D.

Odpowiedz
Malwina 02/11/2017 - 2:36 pm

My ostatnio jesteśmy bardzo "kaszowi". Na tapecie jęczmienna, owsiana, orkiszowa i niepalona gryczana.

Odpowiedz
Dolce120 03/11/2017 - 2:28 am

Smakowite te dania dla mnie najlepsze placuszki 🙂

Odpowiedz
My Chcemy Jeść 05/11/2017 - 12:23 pm

Wszystkie dania bardzo mi się podobają i na pewno smakują wybornie, a szczególnie te placki bananowe 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies