Jesień

przez Malwina
Jak pachnie i smakuje jesień? Mnie kojarzy się z szarlotką, babcinym plackiem drożdżowym ze śliwkami (obowiązkowo z dużą ilością kruszonki!), zupą dyniową i obłędnym aromatem suszonych grzybów. Jesień to w kuchni sezon przede wszystkim na śliwki, jabłka, dynię, buraki i oczywiście kurki (i wiele innych grzybów). Aby ułatwić Wam korzystanie ze strony, przygotowałam specjalne menu obrazkowe, w którym znajdziecie owoce i warzywa typowe właśnie dla tej pory roku. Będę chciała je z czasem rozszerzyć o nowe produkty, dlatego koniecznie dajcie mi znać, co w takim jesiennym spisie powinno się jeszcze znaleźć. 
Zakładkę z jesiennymi przepisami odnajdziecie w dziale Przepisy wg pory roku.
dynia przepis
Dynia
Przepisy ze śliwkami
Śliwki
Przepisy z jabłkami
Jabłka
Przepisy na kurki
Kurki
16 komentarzy
0

16 komentarzy

Anna S. 19/10/2017 - 8:05 am

Ja również mam takie skojarzenia dotyczące jesieni 🙂 A do tego jeszcze zapach cynamonu… 🙂

Odpowiedz
Malwina 24/10/2017 - 2:35 pm

Oj tak, szczególnie pachnący cynamonem jabłecznik 🙂

Odpowiedz
Magda 19/10/2017 - 9:15 am

Fajny pomysł, ułatwiający wyszukiwanie przepisów 🙂 pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Paznokciowe Lovee. 19/10/2017 - 12:58 pm

Wstyd sie przyznać, ale w dyni zakochałam sie dopiero w tym roku. Moj mąz sceptycznie podchodził do dyni przygotowanej przeze mnie w formie puree czy frytek, ale jak spróbowal tak przepadł. Kocham jesien

Odpowiedz
Malwina 24/10/2017 - 2:36 pm

Takie drobne kulinarne przyjemności to właśnie urok jesieni 🙂 Byleby jeszcze przez te 3 miesiące była piękna, słoneczna i złota.

Odpowiedz
Paatix 19/10/2017 - 2:37 pm

Dla mnie jesień to zapach muffin z cynamonem, kremu z dyni i szarlotki także!

Odpowiedz
Agnieszka D 19/10/2017 - 4:32 pm

Ciasta korzenne 🙂

Odpowiedz
Megly 19/10/2017 - 5:20 pm

W smaku jest przepyszna ta nasza jesień. Obfituje w same dobroci.
Naprawdę świetny pomysł z tą zakładką.
Jesienne pyszności
Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedz
EllaCanto 19/10/2017 - 6:01 pm

Ooo, podoba mi się takie sezonowe szperanie po przepisach 🙂

Odpowiedz
Marzena T 19/10/2017 - 6:02 pm

Jestem za – lubię stosować kuchnie sezonową 😀 Jesień kojarzy mi się również z takimi kuracjami wzmacniającymi odporność. Może jakiś przepis na rozgrzewające danie lub nalewkę itp ?

Odpowiedz
Dorota 19/10/2017 - 6:16 pm

Oprócz wymienionych przez Ciebie skarbów jesieni, nie może zabraknąć orzechów i innych grzybów. Nic innego nie przychodzi mi do głowy. Może jeszcze gruszki? Pozdrawiam:)

Odpowiedz
Malwina 24/10/2017 - 2:37 pm

Gruszki i orzechy – wpisuję na listę 🙂

Odpowiedz
Marta Langier 20/10/2017 - 10:42 am

Taką jesień uwielbiam: kolorowo, pysznie i aromatycznie 🙂

Odpowiedz
Ervisha 20/10/2017 - 12:29 pm

Jesień? Nie mam takich zapachów z dzieciństwa, ale kiedy pomyślę o jesieni przed oczami mam jabłka, śliwki, cynamon, kakao, przyprawa do piernika…. zapach liści w parku 😉

Odpowiedz
marta sztabińska 22/10/2017 - 3:03 pm

Dynia, jabłko, początek przypraw korzennych,,, jesień:)

Odpowiedz
Angelika i Monika Candy Pandas 22/10/2017 - 7:53 pm

Jesień to właśnie dynia, śliwki i jabłka z cynamonem (chociaż to akurat jemy cały rok, bo jesteśmy uzależnione od cynamonu xD).

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies