Kurki to grzyby, które lubię szczególnie. Zarówno zbierać, jak i jeść. Fakt, samo czyszczenie kurek nie należy do najprzyjemniejszych czynności, ale od czasu do czasu warto spędzić troszkę więcej czasu w kuchni.
Kurki świetnie smakują usmażone na maśle lub uduszone w sosie. Chętnie przygotowuję także zupy z ich dodatkiem. Najbardziej lubię wyrazistą w smaku zalewajkę z kurkami. Te wdzięczne grzybki możecie dorzucić do porannej jajecznicy lub omletu, ulubionego gulaszu lub zajadać na chrupiących grzankach z bagietki. Z czym dobrze komponują się kurki? Lubią dodatek czosnku, natki pietruszki, szałwii i tymianku. Dobrze smakują z większością rodzajów mięsa – z drobiem, cielęciną, wołowiną a nawet wieprzowiną. Warto poeksperymentować z nimi w kuchni i wykorzystać sezon na kurki w 100 %.
Jak czyścić kurki? |
Zupa z kurkami |
Bitki z kurkami |
Zapiekanki z kurkami |
Makaron z kurkami |
Kurki w śmietanie |
Omlet z kurkami |
Zalewajka z kurkami |
Kurki na maśle |
Jajecznica z kurkami |
6 komentarzy
Smaczne propozycje 😉
Fajny zbiór mega przepisów na pyszne kurki 🙂
Tak! Coś takiego właśnie bym chciała zjeść!
Doskonale się prezentują.
Niezwykle apetyczne. Lubię kurkowe smaki.
Pozdrawiam serdecznie! 🙂
Omlet lub jajecznicę muszę zrobić 😀
Kurki jak najbardziej na topie, super przepisy 🙂
Cudowne są te grzyby, a w tym roku jest ich pod dostatkiem i można wyczarować z nich świetne dania:)