Pilaw z marchewką i ciecierzycą

przez Malwina
Ryż z ciecierzycą
Pilaw z marchewką i ciecierzycą
Dzisiejszy przepis inspirowany jest recepturą pochodzącą z książki „Veggiestan” autorstwa Sally Butcher. To prosty i pożywny pilaw z dodatkiem ciecierzycy oraz marchewki. Jest to danie w klimacie zimowym, smaczne i jednocześnie sycące. Aromatu nadaje mu mieszanka kilku charakterystycznych przypraw, takich jak cynamon, ziele angielskie, kolendra i kmin rzymski (nie mylcie proszę z kminkiem).   

Pilaw serwuję najczęściej z dodatkiem jogurtu naturalnego i posypuję zieleniną. Autorka oryginalnego przepisu sugeruje podać go dodatkowo z karmelizowaną cebulką. Muszę przyznać, że jest to ciekawy i niezwykle apetyczny pomysł.

Ryż z cieciorką

PILAW Z MARCHEWKĄ I CIECIERZYCĄ


Składniki (na 2-3 porcje):

  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 czubata łyżeczka posiekanego imbiru
  • 2 marchewki, obrane, pokrojone w półplasterki
  • 1/4 łyżeczki kurkumy w proszku
  • 1/4 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry 
  • 1/8 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 3/4 szklanki ryżu (suche ziarno)
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego lub wody
  • 150 g ugotowanej ciecierzycy (waga po ugotowaniu)
  • sól do smaku
  • dodatkowo: 2 duże cebule, odrobina cukru
Do posypania: posiekana nać pietruszki
Do podania: jogurt naturalny

    Przygotowanie:
    Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek i imbir, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy marchewkę, przesmażamy przez 2 minuty. Wsypujemy przyprawy, ryż, mieszamy i smażymy przez 30 sekund. Wlewamy ciepły bulion, zagotowujemy. Patelnię przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i gotujemy przez kilkanaście minut bez mieszania, aż woda zostanie wchłonięta. Jeśli ryż po wchłonięciu wody będzie nadal niedogotowany, dolewamy na patelnię odrobinę wody lub bulionu. Dosypujemy ciecierzycę, przykrywamy, wyłączamy gaz pod patelnią i pozostawiamy na 2-3 minuty. Pilaw mieszamy z ciecierzycą. W razie potrzeby doprawiamy solą do smaku. 
    Gdy pilaw się gotuje, dodatkowe 2 cebule obieramy, siekamy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż cebula będzie miękka (uważamy, aby jej nie przypalić). Pod koniec dodajemy do cebuli odrobinę cukru i jeszcze chwilkę przesmażamy. 
    Pilaw z marchewką i ciecierzycą nakładamy na talerze. Podajemy z dodatkiem jogurtu i smażonej cebuli. 
    Ryż z ciecierzycą
    Pilaw z marchewką i ciecierzycą

    Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

    4 komentarze
    1

    Podobne posty:

    4 komentarze

    Big fairy 02/03/2016 - 2:54 pm

    Patrząc na zdjęcia skojarzenia mam z biryani, które uwielbiam i właśnie mam znowu w garnku 🙂 Jeśli ten pilaf smakuje podobnie (a wygląda obiecująco), to biorę w ciemno, dziękuję za przepis – na pewno do wypróbowania 🙂

    Odpowiedz
    Jud 02/03/2016 - 4:31 pm

    Ale bogactwo przypraw, aromat i smak zapewne cudny 🙂

    Odpowiedz
    Roztrzepana Babeczka 02/03/2016 - 8:22 pm

    Ale cudo *,*

    Odpowiedz
    Ola 24/02/2021 - 2:00 pm

    Uwielbiam i wracam do tego przepisu niezmiennie od 5 lat!

    Odpowiedz

    Skomentuj

    * Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

    Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies