Frittata z groszkiem cukrowym

przez Malwina

Omlet z groszkiem cukrowym

Lekko zaniedbałam piątkowe wpisy z cyklu sandwichowego. Ale obiecuję, że już w przyszłym tygodniu podzielę się z Wami nowym przepisem na smaczną i wypasioną kanapkę. Za to dzisiaj mam dla Was przepis na zieloną frittatę z dodatkiem groszku cukrowego. Wzbogaciłam ją o sporą ilość ziół i papryczkę chili, która nadała jej lekkiej pikantności. Taką frittatę możecie zapakować do Waszego lunchbox’u i zjeść ze smakiem w pracy.
Ziołowa frittata

FRITTATA Z GROSZKIEM CUKROWYM
Śniadanie Mistrzów #184


Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka posiekanych listków oregano
  • pół pęczka szczypiorku, posiekanego
  • kilka listków bazylii, posiekanej
  • pół papryczki chili, pozbawionej pestek, drobno posiekanej
  • mała garść groszku cukrowego
  • sól do smaku
Przygotowanie:

Jajka dokładnie roztrzepujemy z mlekiem. Dodajemy sporą szczyptę soli, chili i posiekane zioła. Masę przelewamy do naczynia do zapiekania (można je wcześniej lekko natłuścić masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia). Na wierzchu układamy groszek cukrowy. Pieczemy w temp. 180 stopni do momentu, aż masa całkowicie się zetnie. Zajmie to około 15-20 minut lub dłużej (w zależności od użytego naczynia). Frittatę podajemy z dodatkiem świeżego pieczywa.

Frittata z groszkiem cukrowym z piernika 

Jeśli posiadacie patelnię, którą można włożyć do piekarnika, wówczas posmarujcie ją olejem i rozgrzejcie. Następnie wylejcie na nią jajka wymieszane z przyprawami i ziołami, dodajcie groszek. Możecie dołożyć inne warzywa, nie wymagające przesmażenia. Ja dołożyłam kolorowe pomidorki koktajlowe. Masę jajeczną smażymy przez około 4-5 minut a następnie przenosimy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i dopiekamy przez około 5-7 minut, aż jej wierzch ładnie się zrumieni i masa jajeczna zetnie.

Frittata z ziołami

Czas przygotowania: 20 minut.

4 komentarze
0

Podobne posty:

4 komentarze

Marzena 27/06/2014 - 12:41 pm

Zdjęcia przecudnej urody. Powodują porządanie…:-))

Odpowiedz
Justyna Żak 27/06/2014 - 8:01 pm

ciekawy pomysł:)

Odpowiedz
JustInka 30/06/2014 - 10:55 am

Bardzo apetyczne zdjęcia! Ta zieleń jest wprost onieśmielająca.

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 01/07/2014 - 10:25 pm

O rany! To moje ulubione zdjęcia! I like it!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies