Składniki:
- 4 jajka
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka posiekanych listków oregano
- pół pęczka szczypiorku, posiekanego
- kilka listków bazylii, posiekanej
- pół papryczki chili, pozbawionej pestek, drobno posiekanej
- mała garść groszku cukrowego
- sól do smaku
Jajka dokładnie roztrzepujemy z mlekiem. Dodajemy sporą szczyptę soli, chili i posiekane zioła. Masę przelewamy do naczynia do zapiekania (można je wcześniej lekko natłuścić masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia). Na wierzchu układamy groszek cukrowy. Pieczemy w temp. 180 stopni do momentu, aż masa całkowicie się zetnie. Zajmie to około 15-20 minut lub dłużej (w zależności od użytego naczynia). Frittatę podajemy z dodatkiem świeżego pieczywa.
Frittata z groszkiem cukrowym z piernika |
Jeśli posiadacie patelnię, którą można włożyć do piekarnika, wówczas posmarujcie ją olejem i rozgrzejcie. Następnie wylejcie na nią jajka wymieszane z przyprawami i ziołami, dodajcie groszek. Możecie dołożyć inne warzywa, nie wymagające przesmażenia. Ja dołożyłam kolorowe pomidorki koktajlowe. Masę jajeczną smażymy przez około 4-5 minut a następnie przenosimy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i dopiekamy przez około 5-7 minut, aż jej wierzch ładnie się zrumieni i masa jajeczna zetnie.
Czas przygotowania: 20 minut.
4 komentarze
Zdjęcia przecudnej urody. Powodują porządanie…:-))
ciekawy pomysł:)
Bardzo apetyczne zdjęcia! Ta zieleń jest wprost onieśmielająca.
O rany! To moje ulubione zdjęcia! I like it!