Serranito sandwich

przez Malwina
Kanapka serranito
Serranito to jeden ze smaczniejszych hiszpańskich sandwichy. Pochodzi z  Andaluzji i popularnością cieszy się szczególnie w Sewilii i Kadyksie. Bazą do przygotowania serranito jest miękka pszenna bułka, którą lekko się opieka przed zapakowaniem do niej wszystkich składników. Tradycyjna wersja serranito składa się z  kotleta wieprzowego, smażonej zielonej papryki, pomidora i szynki serrano. W nowszych wersjach często zamiast wieprzowiny pojawia się filet z kurczaka i właśnie na taką wersję kanapki się zdecydowałam. Nowym dodatkiem w serranito jest także omlet. Serranito podaje się najczęściej z aioli, hiszpańskim czosnkowym majonezem i niekiedy w towarzystwie frytek.

Serranito sandwich hiszpański
SARRANITO SANDWICH (HISZPANIA)
Śniadanie Mistrzów #138
Projekt Sandwich #18

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 pierś z kurczaka, przekrojona wzdłuż na pół i lekko rozbita tłuczkiem
  • 2 bułki o zwartym, miękkim miąższu
  • 2 liście sałaty rzymskiej (opcjonalnie)
  • 2 jajka
  • 4 plastry pomidora
  • 2 plastry szynki serrano
  • 1 zielona papryka
  • sól i pieprz do smaku
  • aioli
  • opcjonalnie: frytki do podania
Pierś z kurczaka oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na patelni z obu stron przez kilka minut. Ja przygotowałam mięso na patelni grillowej. Paprykę kroimy na pół, wycinamy gniazda nasienne. Grillujemy ją po kilka minut z każdej strony, aż zrobi się miękka. Jeśli macie ochotę, możecie obrać ją ze skórki. Możecie ją także usmażyć na zwykłej patelni na oleju. Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy szczyptę soli, wylewamy je na patelnię i smażymy omlet. Składamy go na pół a następnie kroimy na dwie części. Bułki kroimy na pół, opiekamy przez kilka minut w piekarniku, aż zrobią się chrupiące. Każdą połówkę bułki smarujemy sosem aioli. Na dolnej części bułek układamy liść sałaty (sałata w serranito nie jest konieczna, więc jeśli jej nie posiadacie, możecie ją pominąć), mięso, omlet, paprykę, plaster szynki serrano i 2 plastry pomidora. Przykrywamy drugą częścią bułki i podajemy. 

Czas przygotowania: 20 minut.

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

Justyna Żak 21/03/2014 - 8:36 am

pysznie wyglądają, konkretne kanapki:)

Odpowiedz
Magda C. 21/03/2014 - 9:39 am

Wypasione kanapki! 🙂

Odpowiedz
nuovana 21/03/2014 - 12:26 pm

za omlet i tą perfekcyjnie zgrillowaną paprykę, dałabym się pokroić. nawet w kostkę. drobną!!!

Odpowiedz
Karmel-itka. 21/03/2014 - 12:48 pm

wow, co za kanapki! meeega!

Odpowiedz
Shine Rose 21/03/2014 - 3:04 pm

Obłędnie wyglądają 😀

Odpowiedz
mnemonique 24/03/2014 - 9:34 am

te zdjęcia są tak piękne, apetyczne, że zgłodniałam pomimo śniadania.
Z wielką chęcią wgryzłabym się w taki egzemplarz.
Pozdrawiam ciepło
Monika

Odpowiedz
JustInka 24/03/2014 - 10:15 am

Toż to kanapy a nie kanapki 🙂 Pięknie się prezentują!

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 25/03/2014 - 3:04 pm

Przyznam szczerze, ze jak patrzę na objętośc tej kanapki to chyba frytek to bym do niej już nie dała rady zjeśc …. wspaniała ta kanapka, tyle smaków:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies